Jakie mleko?

Hej, chciałam się poradzić jakie mleko bym mogła podać dziecku, ponieważ na obecnym jest niespokojne i ma zwiększony refluks.
Na początku przez dwa tygodnie był na piersi i mieszanie z Hipp combiotick, ale zaczęło się ulewanie, więc lekarz stwierdził, że jest alergia na bmk. Dostała pepti syneo, po którym było zagazowane, apatyczne i nie chciało już później jeść - szpital - konieczna zmiana mleka. Zmieniliśmy na Bebiko pro plus, ale po nim drażliwość, więc zaczęliśmy podawać Laktowit - zaczęło się większe ulewanie (w tym czasie miała już rotawirusa o którym nie wiedzieliśmy), zaparcia były dalej (kupka raz na 2/3 dni). Zaczęliśmy, więc podawać Nutramigen LGG, bo pomyśleliśmy, że może faktycznie jest alergia. Zaczęły się biegunki (zum i rotawirus), a po dwóch tygodniach nasilony refluks (sam kwas po prostu) i tak to trwa już miesiąc. Chciałabym jednak zmienić to mleko, bo wykończy mi się dziecię na tym, tylko nie wiem już na jakie. Ma delikatny brzuszek, więc wiem, że pojawia się zaparcia, ale może są jakieś mleka delikatne, które wyciszą ten kwas.

1 polubienie

Każde dziecko jest inne, ale gdyby mnie to spotkało to bym udała się do gastrologa dziecięcego.
Próbowałaś specjalistycznych mieszanek AR na refluks?
Mleka hipoalergiczne (HA) jak alergia nie jest taka silna
USG jamy brzusznej: Aby wykluczyć anatomiczne przyczyny refluksu (np. zwężenie odźwiernika).
Ph-metrię Jeśli refluks jest tak bolesny (wykańcza dziecko), pozwala ona ocenić stopień zakwaszenia przelyku
Leki hamujące wydzielanie kwasu Przy silnym refluksie kwasowym samo mleko może nie wystarczyć i lekarz może wprowadzić leczenie farmakologiczne, aby chronić przełyk przed podrażnieniem.
Prawidłowa technika karmienia i odbijanie zaraz po jedzeniu
Czy maluch wygina się podczas jedzenia lub płacze zaraz po łyknięciu mleka?

1 polubienie

Czekamy na usg gerd i gastrologa dziecięcego.
Nie wygina się i nie płacze, dopiero jak się zabierze butelkę to zaczyna.
Dajemy mniejsze porcje, odbijamy, nosimy po 30 minut, śpi na podwyższeniu. Wszystko jest już robione, a to i tak trwa.
Może faktycznie będzie trzeba leki na to zastosować. Tych mieszanek AR się boję, z uwagi na tendencję do zaparć.

1 polubienie

Nie wstawiała Pani postu w tym temacie 2 dni temu? :thinking:

2 polubienia

Na forum jest całe mnóstwo postów o tym, które mleko modyfikowane polecamy. Wystarczy odświeżyć stare wątki, zamiast zakładać nowe :sweat_smile:
Co do zasady pod każdym postem padło chociaż raz, że czego byśmy nie poleciły, to i tak zweryfikuje to dziecko, bo każdemu podpasuje inna mieszanka :smiling_face:

3 polubienia

Dokładnie, @Bab97 nie powielamy wątków wpisz w lupkę i tam odśwież wątek , bo faktycznie dużo tego jest

4 polubienia
5 polubień

Dziecko w pewnym okresie robi też kupki rzadziej. Może się zdarzyć nawet jedna za 7 dni lub więcej i to jest ok. Spróbuj masażu brzuszka rozgrzanymi pestkami z wiśni (są takie specjalne) i robić ćwiczenia z podkurczeniem nóżek. To często pomaga na wzdęcia. Ja bym też spróbował mleka koziego. Jest łagodniejsze niż mleko krowie.

1 polubienie

Niestety to jest kwestia mocno indywidualna. U mnie dziecko od początku jest na mm, wiedziałam że ja nie chcę karmić piersią w szpitalu po sporych perturbacjach i wręcz telefonie do męża w końcu podali mm i było to Bebilon profutura duobiotuic. Po dwóch i pół tygodnia stosowania zaczęły się nieprzyjemne kupy wręcz co zmiana pieluszki to był Kleks, no i takie czerwone policzki. Starsza miała podobną reakcję przy uczuleniu na białko mleka krowiego, od początku bardzo mocno ulewała. Zmieniłam na Bebilon Pepti Syneo No i było jeszcze gorzej z ulewaniem do tego Ja osobiście nie mogłam z niej zapachu tego mleka bo za bardzo mi przypominało papki na trądzik który stosowałam jako nastolatka. Nie dałam rady z tym zapachem siarki. Zmieniłam bez konsultacji na Capri care i fajnie reagowała ale nadal urwała więc stwierdziłam że wezmę do tego zagęszczacz. No i wszystko było w porządku aż do teraz. Od półtorej tygodnia córka jest podziębiona i od tego samego czasu mamy non stop w wodniste kupy i nie jestem pewna czy to jest sprawa mleka czy przeziębienia i skoku rozwojowego

A byliście u pediatry skonsultować te wodniste kupki? Czy na razie obserwujecie?

Hej. Temat bardzo złożony. Trzeba zacząć od diagnostyki brzucha. Dobrze by było sprawdzić jak dziecko zachowuje się na twoim mleku- może uda ci się zrobić mały zapas żeby dokarmić twoim? Będziesz wtedy wiedzieć czy to przez mm czy ogólnie jest problem. Moje dziecko też niestety tych z problemami brzuszkowymi więc wiem przez co przechodzisz. Nutramigen lgg to mieszanka chyba wykastrowana ze wszystkiego co może uczulać więc to raczej nie alergia - o ile sama w tym okresie również byłaś na diecie? (Pamiętaj że BMk to także wołowina, cielęcina i uwaga na jajka!!!). Jeżeli kupa zielona i pienista to obraz typowy dla nietoleracji laktozy - do każdego karmienia należy dać Kolzym lub Delicol (enzym laktazy)

2 polubienia

Na razie obserwacja o tyle dobrze że moja mama jest lekarzem, a że okres między świętami a nowym rokiem to też wiadomo, że to wszystko stoi na głowie. Pewnie w środę zadzwonię

1 polubienie

Nutramigen już w formie Puramino składa się z samych aminokwasów, czyli nie ma długich łańcuchów białek i brzuszek nie musi rozkładać je na proste aminokwasy tylko od razu dostarczaną ma najprostszą formę

3 polubienia

Może to przeziębienie jednak

Na moim było ulewanie od początku, dlatego właśnie podjedzenie alergii i wysypka na brzuchu, której nie ma na Nutramigenie. Jutro spróbuję zagęścić pokarm, bo to mi przychodzi tylko do głowy, wizyta u gastrologa i usg gerd dopiero za dwa tygodnie a ja nie mogę patrzeć jak dziecko dusi się tą cofającą treścią

W tym stresie nawet nie pomyślałam, ale na przyszłość zapamiętam :).

I dokładnie na tym lgg kupki są, raz lepsze raz gorsze, ale są. Na zwykłych mlekach były twarde, czasami pieniste

1 polubienie

Dawaliśmy delicol, ale nie było znaczącej poprawy niestety

Ok ale rozumiem że mama jest kp +mm zatem potrzebna laktaza jeżeli jest problem z trawieniem bo w kobiecym mleku mamy bardzo dużo laktozy

1 polubienie

I jeszcze taka jedna sprawa , jak odpowiadasz możesz oznaczyć „@„ i odpisać w jednej wiadomości :smiling_face::smiling_face:

3 polubienia