Mleko modyfikowane - jakie i dlaczego?

Pierwsze mleko modyfikowane wybrane przez nas dla maleństwa to było NAN 1, ale następnie wybór padł na Bebilon 1 przez to, że wydawało nam się, że na NAN dużo ulewało się synkowi. Na Bebilonie widać różnicę. Myśleliśmy nad Bebiko i Bebilonem. Są one bardzo podobne, zresztą jak wszystkie mleka bo muszą spełniać pewne wymagania dotyczące składu, ale z tego co wiem to różnica jest w dodatku i poziomie kwasu DHA z grupy omega 3, który wpływa na prawidłowy rozwój wzroku dziecka. Z tego względu głównie wybraliśmy Bebilon.
Dziewczyny a Wy które mleko modyfikowane i dlaczego wybraliście dla swoich pociech?

Ja dawałam na poczatku mleko Nan optipro plus, raz kupilismy Bebiko, ale to mleko jest słodsze i bardziej się pieni, słyszałam od położnych ze Nan jest dobrym mlekiem, z powrotem wrocilismy na Nan optipro plus, byly problemy z brzuszkiem i przeszlismy na Nan optipro (roznica jest w probiotykach) i tak juz zostało, mleko 2 rowniez zamierzam takie podawac. W międzyczasie mielismy jeszcze mleko Hipp, ale się nie sprawdziło. Myśle ze mleko trzeba dobrac indywidualnie pod dziecko. Co do ulewania to do pol roku jest to normalne i mysle ze zwykle mleko nie ma na to wplywu, chyba ze daje sie mleko AR. U nas ulewanie sie skonczylo po 3 mcu.

Ja wybrałam enfamil również ze względu na zawartość dha skład bardzo zbliżony do mleka matki. Dodatkowo poleciła nam go nasza położna a także pediatra. Dzieciom odrazu przypadło do gustu nie było żadnego ulewania także również dla trzeciego malucha będzie enfamil

My podawalismy bebilon głównie dlatego że takie dostawał już w szpitalu i nic się nie działo. W domu nie zmieniająm i dokarmialam tym samym.

Ja również wybrałam mleko które dziecko dostało w szpitalu Nan , dodatkowo kupuje czasem mleko bebilon w aptece takie już gotowe jąk karmię poza domem i nie mam możliwości zrobienia mleka nan

Ja myślę, że każde dziecko jest inne i każdemu przypadnie inne mleko do gustu. Ja mojej córce zaczęłam podawać takie mleko dopiero koło 9 miesiąca, ale zaczęliśmy od Bebilon DHA, bo na takie nam pediatra recepty wypisywała ze względu na alergię córki. Potem po roku jak alergia znikła, przeszliśmy na Bebiko, bo ta sama firma a tańsze. Córce smakuje. Ma już ponad 2 lata i dalej dostaje takie. Nie przestawiałam jej na zwykłe krowie mleko, bo to jest wzbogacone w witaminy a ona była małym anemikiem. A poza tym jak kiedyś spróbowała normalnego, to po łyku oddała mi i powiedziała: Nie dobre. Nie kupuj mamusiu…

Zgadzam się z Tobą w zupełności, jednak jeśli chodzi o Mleko pierwsze, czasem zdarza się tak, że po niektórych dziecko ma kolkę lub ulewa. Ja na przykład miałam taki problem z kolkami po karmieniu u dziecka. Na szczęście znajoma poleciła mi mleko Humana Anticolic i dzięki temu udało się jakoś to opanować. Także często jeśli chodzi o mleko specjalistyczne, warto zdecydować się na sprawdzone i pewne rozwiązanie. Sama się o tym przekonałam, tak samo jak o tym, że bardzo często mleko modyfikowane to w wielu przypadkach niezbędny element diety maluszka i ważny etap w jego rozwoju!

Ostatnio przeanalizowałam składy mleka dla dzieci i Bebiko nie wypada najgorzej, biorąc pod uwagę, że jest najtańsze na rynku. Oto link :Mama i tata w Trojmiescie Blog

My zaraz po odstawieniu piersi bebilon i to był dobry wybór . Dlaczego ? zwyczajnie mojemu małemu nic po nim nie dolegało :wink:

Bo najważniejsze to, żeby mleczko smakowało i pasowało maluchowi :slight_smile:

Moim zdaniem przede wszystkim dlatego, że ma bardzo dobry i bezpieczny dla dziecka skład, warte uwagi jest mleko od Humany. Sama możesz zobaczyć tutaj Mleka modyfikowane . Według mnie na prawdę warto karmić dziecko tym mlekiem, moja córcia bardzo je lubiła i rosła po nim jak na drożdżach!

Ja wybralam bebilon, wydaje mi sie najodpowiedniejszy :wink: Slyszalam ze mleka nie mozna tak czesto zmieniac…jak sie dziecko juz przyzwyczaji do jednego to jedno dlatego nie próbowałam dawać innego.

u nas Bebilon i Bebiko jest na zmianę, z tego co wiem jeden producent, ceny zblizone, skład ten sam…

My na początku używaliśmy Bebilon, kupka była nie taka i średnio na jeża podchodziło dziecku i zaczęły się problemy skórne, później Nan , to już wgl kupka była zielona skórka się pogarszała, po przejściu na hipp była już tragedia. Po odpowiednim zdiagnozowaniu dziecka przez odpowiedniego lekarza w końcu wyszła alergia na białko mleka krowiego, laktozę i atopia, więc jesteśmy na Nutramigen :slight_smile: alergia zanikła , atopii brak , problemów z brzuszkiem i kupką też :slight_smile:

U nas mała dostawała nan od samego początku na dokarmienie ale ostatnio pojawiły się bóle brzuszka. W sumie nie wiadomo czy to akurat od mleka sztucznego. Teraz staram się jej nie podawać sztucznego - cały czas wisi mi na piersi- i problem znikł. Lekarz mówił że to bardzo dobre mleko. Polecał także hipp. Jedno na pewno jest pewne, że nie można co chwilę zmieniać mm bo dziecko musi mieć czas na przyzwyczajenie się do nowego i nawet po najlepszym mleku będzie źle się czuło. Czy mleko jest dobre dla naszego maluszka myślę że możemy stwierdzić po 1-2 dniach podawania. Łatwo taki mały brzuszek podrażnić

Najgorsze jest to że testujemy mleko ma dzieciach . Jakby nie było złotego środka . Niestety takie jest życie i jak nie zrobimy tego to się nie dowiemy co jest odpowiednie dla dziecka .

My wybraliśmy Bebilon, ponieważ jest jednym z lepszych mlek jakościowo. Jestesmy bardzo zadowoleni, Mały chętnie je, mleko ładnie pachnie i smakuje nawet mi, gdy próbowałam :wink: Bardzo pomogło przy zaparciach i ulewaniach naszego Malucha :slight_smile:

My tez dokarmiamy sie bebilonem. Na poczatku synka pobolewal brzuszek,wylrobowalismy wiec bebilon na kolki i zaparcia. Po tym znowu zaczal okropnie ulewac wiec wrocilismy do normalnego bebilonu i jak reka odjal.

My zaczęliśmy od bebilona 1 bo takie podawano w szpitalu ale mała miała problem z bolacym brzuszkiem i teraz podajemy enfamil i enfamil comfort bo tak poleciła nam pediatra i nie narzekamy. Może cena jest większa ale problemy minęły:)

U mnie córka jest na mleku bezlaktozowym. Pije mleko bebilon pepti. Jak mam receptę od lekarza rodzinnego to mam zniżkę 30%. Wtedy mleko nie wychodzi aż tak drogo.