Jakie mleko?

Może być na szczęście mam tę przewagę, że moja mama jest lekarzem, więc mam przynajmniej taki luksus

To jest naprawdę luksus jeśli twoja mama to lekarz !

1 polubienie

Jej 5 różnych mlek w jakim czasie? Ile ma dziecko? Wiesz że dziecko do mleka przyzwyczaja się około miesiąca? Nie można zmieniać mleka co tydzien- dwa

2 polubienia

Wszystkie zmiany były pod kontrolą lekarza, gdybym nie musiała to bym nie zmieniała :crazy_face:

A ile ma dziecko? Ja rozumiem że gdybyś nie musiała to byś nie zmieniała ale większość pediatrów powie że brzuszek do mleka musi się przyzwyczaić po prostu i ciągła zmiana mleka może zrobić więcej złego niż dobrego. Dlatego chciałam zapytać w jakim wieku jest dziecko bo tak naprawdę u maluszka dwu tygodniowego będzie inaczej niż u 7 miesięcznego bobasa

3 polubienia

Zdaje sobie z tego sprawę, ale do zwykłego mleka by się nie przyzwyczaiła, ponieważ alergia to uniemożliwia. 3,5 miesiąca ma

Rozumiem… przykro mi. Czasem też mówią że układ pokarmowy musi dorosnąć, dojrzeć… wiem że to nie rozwiązanie ale u mnie dokładnie na tym stanęło ostatecznie. Teraz RD i dalej ciągły niepokój co przyniesie dzień

1 polubienie

Nie zrozum tego zle, ale @Kargaw ma duzo racji.
Poprawe jesli chodzi o mleko widac po okolo 2 tygodniach. Rozumiemy ze lekarz zmienial mleko bo podejrzewal bmk ale mysle ze pytanie nas na forum jakie mleko jest najlepsze, najlzszejsze itp nie ma sensu skoro nie czekasz na efekty.
Tak jak juz wczesniej pisalam oprocz mleka nasilac ulewanie moga szczepienia oraz niedojrzaly uklad pokarmowy.
Poki nie macie stwierdzonego refluksu to tez dzialanie po omacku. Pamietaj ze kazdą zmiane tez czuje dziecko jako rewolucje brzuszkową.
Zaufaj lekarzowi i dzialaj razem z nim :heart:

3 polubienia

Ja widzę to po mojej. Mogę jej zmieniać mleka, ale po będzie tylko gorzej bo bardzo ulewa, dać czas to jest to czego dziecko najbardziej potrzebuje

1 polubienie

Zazdroszczę!! Chciałabym mieć chociaż jakiegoś znajomego lekarza, bo zawsze to można się poradzić w jakiejś sprawie

Dokładnie tak! @Kargaw ma rację, ja też pamiętam dodawałam tu post, że może zmieniłem mleko na takie, takie a może inne i całe szczęście się was wtedy posłuchałam, bo jak przestałam grzebać, to zaraz ustąpiły problemy. Zmieniliśmy mleko raz, daliśmy miesiąc czasu i skończyły się ulewania, prężenia w takich ilościach jak były… im mniej kombinowania przy takim maluchu tym lepiej :sweat_smile:

1 polubienie

No posiadanie lekarza w rodzinie to fajna sprawa. Ja korzystam z rad szwagierki lekarza i to jest super sprawa bo czasem się martwię i jakbym czekała na wizytę (czasem długo trzeba czekać) to bym osiwiała. A szwagierka też ma już 4 letnie dziecko więc też już oprócz tego że jest lekarzem to jeszcze ma doświadczenie z dzieckiem :face_with_peeking_eye:

1 polubienie

A ma stwierdzoną alergię? Wiesz 3.5 miesiąca w 5 różnych mlek to naprawdę duży rozstrzał i tak naprawdę dziecko nie zdarzyło się przyzwyczaić do jednego mleka a już podawaliscie całkiem inne. Ja ciebie absolutnie nie oceniam. To twoje dziecko i będziesz robiła co uważasz za stosowne ale moim zdaniem zrobiliście dziecku niezły armagedon w brzuchu zmieniając mleko tyle razy. Układ pokarmowy po 3 miesiącu życia dojrzewa tak naprawdę więc teraz powinno być lepiej do tego pisałaś że macie mieć USG i gastrologa. Ale tutaj na forum nikt jednoznacznie nie napiszę ci jakie mleko jest dobre. Jednemu dziecku podpasuje Bebiko a innemu Capri care. Pozatym pisałaś że w trakcie zamiany mleka był rotawirus który też może wpływać na wszystko co w brzuszku. Do tego ulewania ale jakie te ulewania ? Bo dziecko małe fizjologicznie ulewa jeżeli nie są to wymioty to nie bardzo jest się czym martwić. I jeszcze napisałaś że kupa na 2-3 dni. Dziecko nie musi robić kupy codziennie jeżeli nie ma przy tym dużych wzdęć, zaparć itp to jest to normalne. Ja proponowała bym się skonsultować jeszcze z innym pediatrą

2 polubienia

Mój maluszek też ulewał w tym wieku. Jest to zjawisko fizjologiczne, które wynika z niedojrzałości układu pokarmowego i zwieracza przełyku. Pytanie czy to ulewanie to strużka mleka z buzi czy takie chrusty bardziej pod ciśnieniem (refluks)? Zaparcia w tym wieku też są normalne i u nas występowały nawet przy karmieniu piersią. Kupka czasem się pojawiała po tygodniu i też nie było w tym nic złego fizjologicznie. Oprócz tego że widać było że młody chce ją zrobić bo się napinał ale brzuszek go nie bolał przy tym. Moja siostra u syna miała refluks i duże kolki i wiem że kupowała mleko kozie bo tak jej poradziła pediatra

No to ulewanie jest nie mlekiem, tylko kwasem, który śmierdzi, do tego mielenie w buzi mimo, że dziecko jadło 3h wcześniej. Bóle brzuszka były, teraz wypróżnia się w miarę dobrze. Wiem, że te zmiany były częste, ale mam nadzieję, że gastrolog nam pomoże :).

A jak się objawia reflux ? I jeśli jest dziecko na piersi

Z tego co mi siostra mówiła to u jej dziecka po zjedzeniu czy trochę później było wydalanie mleka ale z takim chlustaniem jakby pod ciśnieniem. Szwagierki syn znowu miał takie bardzo obfite ulewanie że się dławił i musieli w nocy pilnować żeby się nie dławił tym.

Nie wiem czy kazda z Was widziala, ale w grudniu bylo glosno a teraz okazuje sie ze wycofali dobrowolnie inne partie.
Sprawdzcie czy ich nie macie. Okazuje sie ze w wielu biedronkach i rossmannach sa te wlasnie wycofane. Wiec ciezko dostac te dobre.

https://www.nestle.pl/dobrowolne-wycofanie-wybranych-partii-produktów?fbclid=IwY2xjawPLTe5leHRuA2FlbQIxMQBzcnRjBmFwcF9pZAwzNTA2ODU1MzE3MjgAAR7Q-SSUq-g-EKLKXMFTdF6P-eQUcVAYWKYE1HlJudAFhTYEpBigfs9ce83RuA_aem_Rp5Qa8YJx03_8dqDPjzbRw

Czytałam i teraz bardzo duży jest problem jeżeli ktoś karmi dziecko nan