To ja może wypowiem się z jeszcze praktyczniejszej strony
dzieci urodzone w sierpniu/wrzesniemu maja łatwiej z dostaniem się do żłobk, bo zaczynaja w normalnej rekrutacji a nie uzupełniającej w trakcie roku. Wtedy można na spokojnie dać dziecko do żłobka i wykorzystać zaległy urlop jak bobas będzie chorował w pierwszych tygodniach ![]()
Taaak mam właśnie z września syna i wszystko na luzie
Ja też bardzo się cieszę, że mała jest wrześniowa
Rodzilam w czerwcu i rodzilam w pazdzierniku.
Zdecydowanie wolalam czerwiec jesli chodzi o dziecko. Wsadzam do wozka i ide kiedy tylko chce. Pazdziernikowe musialam ubierac, kupowac te wszystkie spiworki, okrywac. No i dluzyly mi sie strasznie dni, czekalam wiecznosc az maz wroci z pracy a wracal jak bylo ciemno ![]()
Za to duzo gorzej goila mi sie blizna po cc jak bylo 30stopni. Babralo mi sie bo ciagle bylam tam spocona a mialam zwis brzuszkowy ![]()
Po pazdziernikowym poszlam zdjac szwy i pieknie wszystko wyszlo ![]()
My akurat nie mielismy problemu ze zlobkiem moze temu ze u nas sie malo dzieci rodzi no i mamusie nie daja zlobka dzieci ![]()
Wgl u nas w przedszkolacg sa pustki… mamy 7 przedszkoli i 2 zlobki… kolezanka pracuje w jednym przedszkolu i mowi ze na nowy rok 2026/2027 do 3 latkow zapisanych jest tylko 6 dzieci a jak sie jej dyrektorka dowiadywala to w pozostalych przedszkolach to tez malo bo pp 4 czy 3 osoby a w jednym wgl
ja zauwazylam tez na ulicy ze od 2022r. Na ulicy coraz mniej kobiet chodzi z wozkami
no i tez to byl glowny powod zamkniecia u nas w szpitalu oddzialu polozniczo- ginekologicznego. Teraz jak chcesz rodzic to w najblizszym szpitalu oddalonym o 80km. A niedaj Boze cos ci sie stanie to nawet pomocy na sorze udziela bo bie ma ginekologa w szpitalu ![]()
To chyba tylko u mnie taki problem ze żłobkami (prywatnymi). W listopadzie była rekrutacja na wrzesień … oczywiście przegapiliśmy, bo nie sądziliśmy że rekrutacja może się zacząć rok wcześniej. Inne żłobki też są pełne o w rekrutacji uzupełniającej jest ciężko się dostać
U nas też widać jak mało dzieci się rodzi. Porodówka zamknięta (najbliższa 20minut drogi), w żłobkach miejsca wolne. Synek z grudnia, czekam na pierwsze marchewki w ogródku, super że będzie rozszerzanie diety z warzywami i owocami z naszego ogródka. Jak był malutki to i tak tylko spał ciągle więc ubierałam go grubo i spał w wózku na spacerze, mało co wychodziliśmy z domu. Teraz jest dużo lepiej ale czasem jak zakładam kombinezon taki lekki to synek się wkurza, czapki zdejmuje, więc moglobybyc ciężko jakby taki wiek przechodził na zimę
no i super bo na lato czas na spacerówkę będzie ![]()
To u nas jest podobnie że bardzo dużo jest chętnych Ale to jest teraz bardzo rozwijająca się dzielnica. Bo ja mieszkam na pograniczu miasta a tak zwanych w sypialni.
Za to słyszałam że w tych starych dzielnicach to jest bardzo duży problem i nie ma chętnych i powoli zamykaj oddziały przedszkolne A my piszemy petycji o to żeby wybudować u nas szkołę
Ja też nie miałam problemu. Sądziłam że będzie ale mąż zadzwonił i się umówił i od razu nas przyjęli. Nawet się zdziwiłam bo sądziłam że są kolejki oraz że nie przyjmuja tak sobie
Niestety przy dzieciach tak szybko czas leci ![]()
Ja jestem przerażona bo tylko mrugnę minął wakacje i trzeba wrócić do pracy a nie jestem gotowa
Strach mrugać , ja już czekam na lato i wakacje . A jak nie będzie pogody to zleci raz dwa ![]()
Ja niedawno jeszcze miała cały rok wolnego a już wracam ![]()
Ja to juz widzialam kilka filmikoe na tt swiatecznych ![]()
Bohe sie wchodzic do kika bo tam ledwo wakacje siebzaczynaja a oni startuja ze swietami ![]()
Ale pewnie ozdoby jesienne już są ![]()
Oj tak a wgl czas szybko leci latem…
Jak świątecznych przelecisz przed nami dopiero lato ![]()
A zobaczycie jak raz dwa zleci i będziemy pisać znowu o świętach
ja mam wgl wrażenie , że święta były niedawno
Nooo to prawda, ten czas leci chodź ty w tym roku to będziesz już miała święta z dwójeczka ![]()
U nas w święta roczek więc będą przygotowania do świąt i roczku. Już czuję że będę miała dużo roboty ![]()