Widzisz, ja znowu inną rzecz glupio zrobiłam, bo nie popatrzylam uważnie przed ciążą na ubezpieczenie, które opłacałam dodatkowo i pakiet mojego ubezpieczenia nie obejmuje urodzenia dziecka. Mialam nawet wypadki przy sportach ekstrymalnych, a zaniedbałam tak oczywiata sprawę. Więc koło nosa przeszło mi kilkaset złotych. No trudno, na błędach czlowiek sie uczy. A jak w ubezpieczeniu jest też pobyt w szpitalu ujęty, to za to, że jesteś na patologii ciąży to za kazdy dzień tam należy Ci się pewna suma. Nie wiem czy to nie było okolo 60 zeta dziennie. Ale nie pamietam dokladnie kwoty.
No wiesz, pod stołem to poprostu wieksze pieniądze. A u mnie w firmie nie ma takiej opcji, bo to za duza firma i sobie na takie rzeczy nie moga pozwolić - wszystko jest na konto przelewane z pełnym udokumentowaniem.
Ja poszlam na zwolnienie ponieważ pracuje jako pracownik fizyczny i na prośbę męża. Uwazam ze w niektórych zawodach powinno sie isc, i od tego jak czuje sie pezyszla mama, nie wyobrażam sobie zle sie czuc i siedzieć w pracy.
Co do wyplaty przez ZUS to tez wszystko zalezy od tego czy wynagrodzenie mielismy placone zasadnicze (z gory ustalone), czy godzinowe. Czesto sie zdarza, ze kobiety na L-4 zarabiaja wiecej niz w tym samym czasie kolezanki z pracy- dot. placy godzinowej, poniewaz ZUS placi za weekend i do sredniej za godzine wliczaja sie premie.
Kobiety ktore maja stawke podstawową nie maja placone za weekend (tzn nie zaleznie od tego ile jest weekendów czy swiat wynagrodzenie jest takie same). Zazwyczaj ZUS placi troszkę mniej niz nasza ostatnia wyplata. Dlaczego? Załóżmy, ze jest kobieta ktora zarabia tylko minimalną krajową. Od takiego wynagrodzenia rowniez liczy sie srednia z 12 miesiecy i trzeba pamietac, ze w roku 2017 wynagrodzenie wynosilo 2000zl brutto, a w roku 2018 wynosi 2100zl brutto. Do sredniej z 12 miesięcy będą wliczaly sie miesiace z roku 2017 oraz 2018 wiec zawsze wyjdzie mniej jak 2100zl brutto. Analogicznie bedzie wygladal przypadek kiedy dostaniemy podwyżkę. Wyjatkiem jest jezeli przy zmianie wysokosci wynagrodzenia zmienia nam sie etat. Srednia z 12 miesiecy (lub z mniejszej ilosci w zaleznosci ile zostalo przepracowane) wypicza sie tylko i wylacznie na podstawie tego samego etatu, czyli… Jezeli ktos 6 miesiecy temu zmienil umowe na wyższą place i zmienil sie etat (np z 1/2 na 3/4) to średnia bedzie liczona tylko z ostatniego etatu (czyli 6 miesiecy i bedzie dzielina przez 6).
Nie radzę kombinowac z etatem jak bedziemy juz w ciazy (np 5tyg) poniewaz z tego biorą sie kontrole z ZUS i czesto sie dziwimy, ze ktos pracuje u jednego pracodawcy 2 lata, a ZUS wzywa na kontrolę.
Eresz z tym ubezpieczeniem też dałam dupy bo jest karencja i się nie załapałam brakło kilka miesięcy więc już odpada kolejna gotówka . Ale masz rację człowiek uczy się na błędach . U mnie mała firma która zatrudniała 5osob
Mamusia- dziekuję Ci bardzo:* bardzo mi pomogło to co napisałaś;)
A orientujecie się, jak to jest z wolnym jak sie ma dziecko? Bo wiem, że jest opieka na dziecko zdrowe 2 dni rokrocznie oraz 60 na dziecko chore rokrocznie, 2 z okazji urodzenia dziecka(ale do wykorzystania do 1 roku od urodzenia- czyli przepada mamom na rodzicielskim) czy istnieje jeszcze ewentualnie cos dodatkowo czy to wszystkie opcje?
A ostatnio pobrałam wniosek na becikowe i teraz jest super, bo nie trzeba jeździć do skarbówki po zaswiadczenie o dochodach, tylko automatycznie sie to pobiera, jest program wdrożony do gopsów, ktory jest kompatybilny z tym u skarbówki;) super, bo nie trzeba jeździć i załatwiać. Czyli sumarycznie składa sie tylko wniosek w gops i tyle. Oby wszystkie urzędy tak działały, byłoby super
Ja na szczęscie mam pełny etat od zawsze i pensje w pełni udokumentowaną, więc spoko, nie mam sie czym martwić;)
Pati- ale będziemy wiedzieć na przyszłość przy drugim;) także, niestety uczymy sie na błędach, ale wtedy zapada silniej w pamięć. U mnie kilka tysięcy osób;)
Eresz tego co wiem to nie ma już dodatkowych dni wolnych/ opieki na dziecko. Jedynie co mogę powiedzieć, że przy opiece na chore dziecko które ukończyło 2 latka trzeba wypelniać druk ZUS Z-15. Druk ten dotyczy czy w tym samym czasie kiedy dziecko jest chore nie może się zająć drugi rodzić (np w sytuacji kiedy rodzice pracują na przeciwne zmiany dla ZUS-u nie należy się opieka bo zawsze ktoś jest w domu). Dzieci które nie ukończyły 2 lat nie obowiązuje ten punkt. Jedynie na druku poświadcza się, że drugi rodzic nie wziął opieki na te same dziecko.
A i jeszcze jest 2 tyg urlop ojcowskiego, w przypadku urodzenia się dziecka : )
Jeżeli chodzi o becikowe to nasze dochody są wykazywane z rocznego zeznania PIT-37 (lub PIT-36 w przypadku działalności). Wiem, że w zależności od tego w jakim miesiącu będziemy składać wniosek o becikowe (a mamy na to rok) to odpowiedni PIT będzie brany pod uwagę. Okres zasiłkowy trwa od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego. Oznacza to, że jeśli wniosek o becikowe złożymy do 31 paździenika 2019., to powinnaś dołączyć zaświadczenie o dochodach za rok 2017. A gdy będziesz się starać o becikowe po 31 października 2019 r., wtedy trzeba brać pod uwagę dochody z 2018 r.
Wspominam o tym, ponieważ może dla kogoś jest to różnica, a wiadomo żeby otrzymać becikowe należy spełnić dwa warunki:
Kobieta jest pod opieką ginekologa do 10 tygodnia ciąży,
Dochód na osobę nie przekracza odpowiedniej kwoty. Za rok 2018 wynosiło 1922zł (nowy członek rodziny jest wliczony do dochodu na osobę).
Oj tak nauczka jest na przyszłość ja jestem ubezpieczona u mojego w pracy. Więc jak kiedyś będzie kolejne to na pewno już coś będzie .
Nie dość że tyle kasy przeszło nam koło nosa to raczej na becikowe się nie zalapiemy ale złożymy wniosek może by się udało to zawsze by było ja jakieś chrzciny czy coś
Mamusia- super informacje, dziekuje! myślę, że przyda sie mnie i innym mamom;)
Pati- trzeba trzymać rękę na pulsie i jak pomyslicie o drugiej dzidzi to warto sobie wszystko przypomnieć lub zerknąć na forum;)
Założyć wniosek nie zaszkodzi, a może akurat sie uda;) kto nie ryzykuje ten nie ma;)
Eresz przy kolejnym dziecku to będę już bardziej obeznana w temacie także z tym problemu nie będzie . Właśnie jak byłam w połowie ciąży dopiero trafiłam na forum ale dużo się dowiedziałam i na pewno jeszcze sporo się dowiem . A wniosek złożymy być może się uda i wpadna jakieś dodatkowe pieniądze
Pati a czemu bys nie miala dostac becikowe? Za duzo mąż zarabia czy nie bylas pod opieką ginekologa pd 10tygpdnia ciazy?
Co do ubezpieczenia to nie wszystkie firmy maja jednakowy okres kadencji. Warto zlozyc wniosek jak to u mnie w pracy mówią- wniosek mogę złożyć, najwyzej go odrzucą, a za to się nie płaci
Eresz taka moja praca chociaz bardziej sie zajmuje fakturami : )
Mama.Kubusia z tego co czytałam to wniosek na becikowe trzeba dostarczyć za jakiś okres średnia wyplat no i nasze dwie teraz jeszcze jak na święta dostał więc też mu się podwyższy średnia to wydaje mi się że przekroczymy 1922zl na osobę no ale złożymy zobaczymy
Pati - to forum właśnie jest bardzo fajne:) ja w ciąży bardziej czytałam, a po porodzie jak tylko znalazłam czas postanowiłam, że postaram się pomóc innym mamom w potrzebie, a sama też się dowiem więcej:) Hmmm, zastanawiam się kiedy najbardziej korzystnie byłoby złożyć Ci wniosek. Jak uważasz Mamusia, bo to jakoś z tymi wnioskami jest, że raz liczy się wcześniejszy rok, a raz jeszcze jakoś inaczej. Kojarzysz jak to powinno być, aby było najkorzystniej dla Pati?
Mamusia - ja właśnie jak miałam wcześniejsze ubezpieczenie, że pół roku był ten okres karencji (i tam byłam ubezpieczona na wypadek urodzenia dziecka), ale jak mówisz, może być różnie, warto się wczytać:) w aktualne się nie wczytałam, bo zbytnio nie było czasu i lipa, nie ubezpieczyłam się jak należy:) Ale kolejnym razem wszystko będzie jak trzeba:)
Eresz nawet teraz jak siedzę w szpitalu to nudzę się jak nie wiem więc warto czasami wejść popatrzeć co tam u was i dowiedzieć się czegoś nowego. Jak byłam w domu nie miałam aż tyle czasu żeby często zaglądać. O ile pamiętam to jest chyba rok żeby złożyć wniosek o becikowe
Pati pamiętaj że becikowe dostaje się hak ma się te 1922 zł Na osobę i pamiętaj że to się dzieli nie na dwie A na 3 osoby no bo dziecko sie liczy jako kolejna osoba w rodzinie będzie tak przynajmniej u nas składa się umowę pit 11 ten z pracy co się dostaje i do tego zaświadczenie że było się pod opieką nie później niż 10 tc lekarską do tego akt urodzenia dziecka .
I liczy się zawsze poprzedni rok czyli w tym roku liczy się PIT z 2017 czyli ten co w tym roku był A w 2019 będzie się liczył ten który będzie z 2018 chyba że składa się przed tym jak są rozliczenia to liczy się ten ostatni.
Aisa zrobiłam sobie zrzut żeby mi się nigdzie nie zapodział Twój komentarz rozumiem że będę musiala iść do swojego lekarza prywatnie żeby napisał mi takie zaświadczenie . Zrobię to przy wizycie kontrolnej żeby nie płacić dwa razy za wizytę a tego nie wiedziałam że trzeba takie zaświadczenie że się wcześniej chodziło czego to oni nie wymyśla. Kiedyś każdemu się należało i było dobrze. Wiem że dzieli się na 3 osoby ale mimo wszystko może być problem żeby się załapać
Pati - tak, wniosek jest do złożenia do max 12 miesięcy od urodzenia dziecka na becikowe i wartość waszych wypłat jest dzielona na członków rodziny, czyli ty, mąż i dziecko też (w sumie 3, a przy kolejnym dziecku na 4, itd.)
Od lekarza prowadzącego bierzesz zaświadczenie, że nie później niż od 10 t.c byłaś pod jego opieką - to taki jeden mały papier i z tym idziesz do GOPS. Wniosek jest u ginekologa, a raczej powinien być;) także nie ttzeba nic z neta drukować
Ginekolog sam drukuje badz wypisuje to zaświadczenie ważne by było napisane że było się pod opieką przed 10 tc już.
A co do tego to warto zadzwonić i zapytać jak z tym papierem bo niekiedy jest tak ze nie płaci się za wizytę tylko dostaje się papier bądź płaci się ale małe pieniądze nie jak za wizytę.
Masz rok równy od urodzenia dziecka na złożenie wniosku do mopsu bądź urzędu miasta czy urzedu gminy gopsu, u nas tym się mops zajmuje
Pati- jeszcze napewno będziesz u lekarza po porodzie na kontrole to wtedy sobie weź to zaswiadczenie. Bo to ma być, że do końca ciąży byłaś pod opieką, czyli można dopiero jak dzidzia sie urodzi w stanie teoretycznym;)
Tak to zaświadczenie jest wydawane na podstawie tego że urodziło się malucha z tego co kojarzę trzeba mieć wypis że szpitala jak z dzieckiem się wychodzi i trzeba mieć kartę ciąży spokojnie sobie to załatwisz przy okazji kontroli po 6 tygodniach po porodzie .
Pati myślę, że limit becikowego za rok 2019 zostanie podniesiony ponieważ minimalna krajowa będzie większa A co do średniej to musisz pamiętać, że wypłaty trzeba podzielić na 3 osoby (Ty, mąż i dzidzia) oraz sprawdzić za który rok będą mniejsze dchody (za rok 2018 czy 2017). Tak jak pisałam wcześniej, że w zależności od tego w którym miesiącu się złoży wniosek wtedy jest brany PIT z roku 2017 lub 2018. I trzeba pamiętać, że na zeznaniu rocznym PITjest wykazany dochód brutto, a nie netto. Limit do becikowego jest ustalony jako kwota netto (na rękę)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.