Zwiastuny porodu i rozpoznanie "wielkiego początku"

Nie, ja w ogóle, oczywiście oprócz myśli “wyjdz już” bo tak pragnęłam go zobaczyć…

Daria ja tak powtarzalam przez dwa tygodnie :slight_smile: a moja mala tak sie zaparla ze nic z tego nie wyszlo.

Dopiero jak wrocilam do domu to doczytalam ze ustawienie glowki mojego malucha przedluza porod naturalny jprawi nigdy nie ma on swojego skutku dlatefo przewaznie planuje sie od razu cc. Jesli w nieodpowiednim czasie zdecydowali sie na cc malej grozilo niedotlenienie, zatrzymanie akcji serca lub zaburzeniami w pracy serca. Takze to bylo szczescie w nieszczesciu i jak zwykle ktos tam czuwal zewszystko dobrze sie skonczylo.

Wiedziałam , że coś za długo Cię przetrzymywali bez cc Niunia. A jak była ułożona główka maleństwa, że takie rzeczy mogły mieć miejsce?

wlasnie hirudo ma rację to wczesniej nie widzieli tego i kazali Ci tak dlugo czekac przeciez i Ty i mała się namęczylyscie tylko

Kurczę i jak tu ufać lekarzom? Dobrze, że istnieją takie fora. Jak tylko Niunia nam odpisze, w jakim ułożeniu znajdowała się główka malutkiej, to będę na to zwracać ogromną uwagę przy swoim porodzie. W razie “w” będę się domagać cesarki.

Hirudo ja moglabym byc wypisana juz we wtorek ale ze wzgledu na to ze mala miala zoltaczke to jeszcze musialysmy zostac do czwartku.
Jesli chodzi o ta przypadlosc ulozenia glowki fachowo nazywa sie to WYSOKIE PROSTE USTAWIENIE GLOWKI a jeszcze co do skutkow ubocznych to przy porodzie naturalnym istnieje prawdopodobienstwo ze macica moze peknac.

Kumpela nie widzieli dlatego ze glowka malej byla bardzo nisko juz od jakiehos czasu, w 31 tc kiedy mialam robione usg tego nie bylo widac a potem w 40 tc glowka byla juz za nisko by mogli to stwierdzic.

Kurczę. Masakra jakaś. Muszę o tym teraz nieco poczytać. Przynajmniej człowiek dowie się czegoś nowego. Gratuluję NIunia przetrwania tego całego zamieszania. PS. Pierwszy raz słyszę o takim ułożeniu.

No ja tez nie slyszalam ze cos takiego moze sie wydarzyc jest jeszcze jedna przypadlosc NISKIE POPRZECZNE USTAWIENIE GLOWKI tylko ze to drugie chyba jest troche lepsze od tego pierwszego.

To jeszcze jest opcja lepsza i gorsza? No nie wierzę w to co czytam o.O .

Hirudo spokojnie :slight_smile: to sa tylko niektore przypadki :slight_smile: glowka moze byc dobrze ustawiona do wyjscia nie panikuj :)hehe :slight_smile:
Sa dwa takie przypadki mi sie akurat jeden z nich trafil.

Właśnie o tym czytałam. Może po prostu Twoja Marysia była za duża w stosunku do Twojej miednicy i stąd wynikł ten problem. Szkoda tylko, że wcześniej tego nie rozpoznali.

Iza to nie mierzyli Ci rozsawu bioder takim śmiesznym urządzonkiem?

Hirudo wielkosc dxiecka nie ma znaczenia

Daria mierzyli, mierzyli

Chodzi o to ze przy WYSOKIM PROSTYM USTAWIENIU GLOWKI porod bardzo sie przedluza i czesto moga przy tym wystapic komplikacje.
Dlatego najczesciej jesli jest to rozpoznane przed porodem planuje sie cc.
Lekarz tlumaczyl mi ze gdybynie wykonali cc najszybciej jak mogli to mala mogla by byc niedotleniona, moglaby miec zaburzenia serca albo serduszko moglo by sie calkiem zatrzymac.
Tutaj nie ma znaczenia szerokosc bioder itp.

A kiedy mierzą w taki sposób biodra? Ja jeszcze takiego badania nie miałam i zastanawiam się czy w ogóle mieć takie będę.

Hirudo jak trafisz do szpitala to sie dowiesz :slight_smile: przed porodem mierza kiedy dziecko juz calkiem jest rozwiniete i juz nie rosnie :slight_smile:

A… Kurczę dzisiaj czuję się strasznie tępa :P. Tyle rzeczy ile się od Was dowiaduję, to chyba nigdzie nie miałabym okazji.

Grunt ze wykonali w dobrym czasie cc i Marysia jest cała i zdrowa. Niunia podziwiam Cię bardzo. To musiało być stresujące.

i ja takiego ulozenia nigdy nie slyszalam ale dobrze ze nam o wszytkim mowisz to jestesmy choc troszke madrzejsze

Hirudo, tak jak pisze Iza już na porodówce bądź na IP. Sprawdzają jak daleko pod siebie są ułożone kości miednicy, czy będą w stanie się rozejść w stosunkundo welkości dzdzi, w stosunku do tego jakie wymiary miała przy ostatnim usg. Noninteż ważne by sprawdzili stosunek obwodu główki do klatki piersiowej, ta ma być mniejsza od główki.

Również nie slyszlam i czym takim. Wiecie porodu jednak nie są wcale takie łatwe jest mnóstwo rzeczy o których warto wiedzieć,kobieta w ciąży poszerza swoją wiedzę bardziej niż może się wydawać niby nic ale przecież tyle się uczymy podczas ciąży i po urodzeniu. A jeszcze tyle nie wiemy