Agnieszka chyba że nie sprawdził papierkiem…
Nie wiem czy w szpitalu akurat sprawdzają tymi paskami czy mają inne sposoby. Wiem że w domu można bez problemu sobie sprawdzić:)
To się chyba jutro do apteki wybiorę w takim razie ![]()
evelin u nas w szpitalu sprawdzają paskami dla pewności.
Mi lekarka sprawdziła paskiem i dzięki temu mogłam się przyszykować na porodówkę. Położna do której pobiegłam z informacją, że odeszły mi wody nie chciała wierzyć i kazała iść spać. Fakt była Wielkanoc, pewnie chciały mieć spokój, a ja jeszcze bez skurczy, uznały mnie za histeryczkę zapewne.
MonikaMiazio to nie miałaś lekko. Dobrze, że wszystko szczęśliwie się skończyło. ![]()
Ja wody poczułam dopiero przed samymi partymi. Było ich naprawdę niewiele i córeczka urodziła się z suchą, popękaną skórką, nic poza tym się nie działo złego. Poród był w terminie.
Z tymi paskami to może zależy od danego szpitala albo danego lekarza… ale fajnie, że istnieje opcja samej sprawdzić
Marta nie trafiłaś czasem na położną starej daty? Agata a później skóra córeczki doszła do formy czy nadal taka przesuszona?
U mnie nie musieli sprawdzać ;)) bo wody mi odeszły w większej ilości na raz ![]()
Ja miałam skurcze. Ale wody mi nie odeszły. Dopiero położna mi przebiła pęcherz na porodówce.
Dziewczyny a wracając do tematu z wątku. Czy któraś z Was miała taki zwuastun że tuz przed porodem organizm zaczął się sam oczyszczać? Bo słyszałam ze to częste i wtedy lewatywa nie jest potrzebna
Słyszałam, że część kobiet tak ma. Ja tak nie miałam. Lewatywy też nie miałam. Na porodówce też mnie nic przykrego nie spotkało jeżeli chodzi o kał.
Agnieszka skóra córki szybko się zregenerowała, na ciele w kilka dni, a na rączkach i stopach po jakimś tygodnu/dwóch przestała się łuszczyć. Miałam zalecenie smarowania 2 razy dziennie Bephantenem Extra. Sporo dzieciaków rodzi się z suchą skórką.
Eveline ja na tydzień przed porodem zaczęłam częściej odwiedzać toaletę. U mnie przebiegało to w łagodniej formie, ale po prostu nieraz musiałm iść 2-3 razy . A biegunka i tak mnie jeszcze dopadła przed samym porodem. Więc po takim tygodniu czułam się oczyszczona że wszystkiego
Lewatywy nie miałam, bo czułam, że nie ma potrzeby . Ale zawsze pytają w szpitalu, także jak coś, to warto zrobić. Myślę, że nawet jeśli tylko przed porodem złapie nas raz, to to jest mało i lepiej poprosić bo lewatywę.
Agnieszka z tą skóra malucha faktycznie tak jest, mój wyglądał jak podczas wylinki
smarowałam emolientem i ładnie przestał się łuszczyć. A czy wasze maluszki nawiedził trądzik niemowlęcy?
Objawów żołądkowych przed porodem nie miałam.
Na IP sprawdzają czy to wody takim brązowym płynem ale jak się nazywa nie pamiętam.
MarcelowaMama my właśnie się zmagamy z trądzikiem(przynajmniej tak mi się wydaje, że to to, pediatrze też). Malutka miała całą twarz czerwoną i w wypryskach. Teraz właśnie schodzi jej skórka, wszystko się goi ładnie i mam nadzieję, że nie wróci ![]()
Agata to mi położna mówiła, że taka sucha, łuszcząca skóra, szczególnie na stopach własnie to kwestia zbyt szybko starzejącego się łożyska i że jak łożysko przestaje być już tak wydolne, to tak się robi. Chociaż córa urodziła się 2 tygodnie wcześniej, ale z uwagi na bardzo nieregularne cykle to i te terminy porodu mocno się u mnie rozmijały.
Oby trądzik nie wrócił, bo niestety poza tym noworodkowym, lubi wracać już w okresie niemowlęcym.
Z tymi terminami to jest bardzo różnie. Lekarze wyznaczają termin teoretyczny - biorą pod uwagę, że cykl kobiety trwa 28 dni. Jeśli cykl trwa dłużej lub krócej lub jest nieregularny to ich wyliczenie jest o kant stołu
Ja urodziłam tydzien po terminie i wody miałam czyste. A wody przebijali mi na oddziale. Znajoma miała umówioną CC na 2 tygodnie przed terminem i okazało się, że wody miała czarne… Nie zielone, a czarne, aż lekarka była w mega szoku.
Na oddziale słyszałam też, że wody mogą się zrobić zielone jak kobeita w ciąży miała jakąś infekcje lub chorowała.
Evelin - mój organizm się nie oczyszczał. Ale ja miałam poród wywoływany. Nie miałam lewatywy robione i niespodzianka mnie nie spotkała
Jedynie siku musiałam przez cewnik zrobić, bo mi się zachciało tuż przed porodem i już mnie położna z łóżka nie chciała wypuścić ![]()
Evelin mialam pytac dokładnie o to samo, bo u mnie sa spore zaparcia i się zastanawiam czy przed porodem pójdzie to w drugą stronę, ale niektóre piszą, że w ogóle nie miały takiego oczyszczania… a tylko lewatywa w szpitalu czy w domu też jakoś samodzielnie można się oczyścić ?
Pchela ja miałam cykle 28 dni regularne od lat wiec mam nadzieję, że lekarz bardzo z tym terminem się nie rozminal, wiek z OM i z usg też mam takie same
Hmm bo ja ostatnio miałam właśnie zaparcia, ale od kilku dni bez problemu się wypróżniam i czasem nawet więcej niż raz. Nie mam jednak biegunki. Może poród tuż tuż? ![]()
mnie nie oczyścilo ale przed porodem nie mogłam jeść i było.mi mega niedobrze co zjadłam to zwróciłam więc taka forma oczyszczania też może być. ja miałam lewatywe.
W planie porodu napisałam, że wyrażam zgodę na lewatywę, ale mam nadzieję, że nie będzie takiej konieczności ![]()