Jakoś im bliżej tym większe obawy…
może to też być ból w krzyżu jeśli są skurcze krzyżowe i wtedy nie mijaja niezależnie od pozycji czy się położysz czy chodzisz czy stoisz czy siedzisz.
a jeżeli to będą te skurcze krzyżowe to też powinnam rozpoznać bez problemu?
Bóle te są bolesne właśnie ale wcale nie musisz mieć boli z krzyża bo nie każda kobieta takie właśnie ma, a jeśli napinanie się brzucha jest bezbolesne to tzw skurcze Braxtona Hixa, które przygotowuja macice do porodu w drugiej połowie ciąży
skurcze będą bolesne i robia się regularne przed porodem
napewno je rozpoznasz ! ![]()
Agnieszka nie musisz ich mieć ale na pewno rozpoznasz bo to dużo gorsze skurcze ja je miałam ale dla mnie to nie był ból dla każdej z nas inaczej ale spokojnie na pewno je poznasz ![]()
Ostatnio sluchalam filmiku gdzie dziewczyna fajnie określiła żeby każdy skurcz kojarzyć ze zbieraniem kwiatu, a po porodzie otrzymamy piękny bukiet ![]()
Aisa mnie często boli mocno kręgosłup choć nie tak często jak się spodziewałam podczas ciąży bo mam skoliozę i się zastanawiałam czy na pewno rozróżnię które jest które, ale jeszcze troszkę
Martq nie wiem czy moja wyobraźnia podczas skurczy będzie na tyle silna bo należę do tych osób co nie potrafią się skupić na dwóch rzeczach naraz, jak przyjdą skurcze to zapewne tylko o nich będę myśleć ale niewątpliwie są zapowiedzią czegoś pięknego albo raczej kogoś ![]()
Agnieszka na pewno odróżnisz mnie boli często kręgosłup bo mam za prosty ale skurcze zupełnie inaczej się objawiaja to nie jest jak typowy ból
Spokojnie, na pewno je rozróżnisz i rozpoznasz. Do tego kobieca intuicja zadziała ![]()
Też jestem ciekawa czy rozpoznam skurcze porodowe. Obecnie często boli mnie brzuch jak na miesięczke ale to taki ból który trwa dłuższy czas a później odpuszcza
Skurczy porodowych czy krzyżowych się nie pomyli. Będziecie wiedzieć, że to poród się zaczął. Tego nie da się pomylić.
To u mnie zaczęło sie takimi właśnie przepowiadającymi. Jak zwykle leżałam wieczorem na kanapie i nagle poczułam bolę troszkę bardziej, ale z takim ściskiem w dole brzucha i uczucie mnie naszło, że to chyba będzie się coś zaczynać, ale nic nie powiedziałam narzeczonemu, żeby nie robić zamieszania za wcześnie. Położylismy sie spac i wszystko troszkę zaczęło sie nasilać, ale zasnęłam na godzinkę i pozniej mnie to obudziło, więc wiedziałam już na pewno, że coś z tego będzie
i powiedziałam narzeczonemu, żeby był w gotowości. No i następnie juz z godziny na godzinę czułam je coraz mocnej, po północy już wyraźnie co jakieś 5,6,8 minut nieregularnie ale te odstępy byly coraz krótsze, a bol coraz wyraźniejszy, ściskający, że musiałam się zginąć w pół jak wstałam. Po 2 juz byliśmy w szpitalu. Mnie nie odszedł wcześniej ani czop ani wody. Dopiero na porodówce po wielu godzinach.
dziewczyny na pewno będziecie wiedzieć że to to te skurcze nie znikną są rytmiczne zmiana pozycji nic nie daje i najważniejsze jeśli skurvze są już porodowe to nie ma szans by zasnąć a jak się spi to skurcze nas wybudza ze snu na sto procent.
Skurcze porodowe są silne, nie ma co ukrywać. Jedyny porównywalny ból dla mnie to kolka nerkowa. Poza tym co charakterystyczne ich częstotliwość wzrasta.
Oj to u mnie poki co bole jak na miesięczke bez zadnych przerw. Wiec moze to nawet nie sa skurcze przepowiadajace tylko jakies lekkie rozciąganie macicy;)
Ciekawa jestem czy w moim przypadku poród sam się zacznie czy będę miała wywolywany
Evelin macica intensywnie ćwiczy
ale to jeszcze nie to.
Z porodem to jest tak, że często przychodzi niezapowiedzianie. Leżałam sobie w szpitalu i oglądałyśmy z dziewczynami z sali jakąś komedię romantyczną…i już ostatnich 5 minut nie zobaczyłam bo poszły wody
Ale czasem zwiastunem są skurcze o różnym natężeniu kilka dni przed.
Myślę, że to indywidualna sprawa.
dokładnie porod może się zacząć z nienacka a może dłużej się zapowiadac ![]()
evelin różnie może być to zależy od macicy ciała kobiety i wgl u mnie nawet wywoływanie nie pomagało dopiero maluch sam się zdecydował wyjść jak mi dali spokój więc róznie może być ![]()
Evelin każda z nas jest inna, ja jestem na tym samym etapie co ty a nie mam póki co takiego bólu w ogóle
evelin powiem Ci ze ja tak miałam jak Ty takie lekkie vos jak na miesiączkę okazało się wówczas że dziecko mi w kanał trochę weszło tzn kawałkiem głowy po prostu wstawiło się ale to jeszcze nie znaczy że porod będzie szybko bo wiesz ja po terminie 17 dni urodziłam ![]()
U mnie mały był bardziej aktywny cały dzień , kopał i ruszał się bardzo a w nocy odeszły mi wody . Wcześniej nie czułam za bardzo żadnych skuczy przepowiadajacych . Brzuch mi nie opadł . Urodziłam 11 dni po terminie przez cc ![]()