Dziewczyny naprawdę jesteście super zorientowane w temacie, dzięki za wszelkie porady
Kaaneta - lekarka sama mi powiedziała, że założy białą lepszą i co mnie zdziwiło - poprosiła o kartę ciąży, aby wpisać wizytę, co u innych lekarzy niestety się zdarzyło.
w takim razie to był miły gest ze strony tej lekarki;)
Kaaneta Ty to chyba albo jesteś doktor stomatologii lub pomocą stomatologiczną, skoro tyle wiesz
Mnie też nie prosili nigdy o kartę ciąży podczas wizyty…
Mnie mój dentysta od razu jak dowiedział się o ciąży, to poprosił.
A ja w ciąży u dentysty byłam tylko raz, bo w ostatnim trymestrze mocno podkrwawiały mi dziąsła. Ubytków nie było a kamienia pani doktor nie usuwała właśnie z powodu tych krwiawiących dziąseł. Współczuję dziewczynom, które muszą leczyć zęby w błogosławionym stanie. Dodam, że po ciąży stan ząbków bardzo dobry … za to posypały się mojemu mężowi (?)
Sama nie poszłam w ciąży i żałuję bardzo- teraz muszę leczyć podwójnie zeby, dlatego radzę każdej w ciązy by zadbałą o ząbki bo mogą “polecieć” jak mnie. Ja zaniedbałam tę kwestię, na drugi raz będę mądrzejsza.
Mnie w końcu ciąża zmobilizowała do zapisania się u dentysty. Dwa lata go omijałam…
A mi w ciąży dentyści nie chcieli leczyć zębów w ciąży miałam do leczenia 2 które czasem dały mi do wiwatu na szczęście pobolało tylko troszeczkę i przeszło ale… po ciąży miałam do zrobienia 6 zębów w tym jeden kanałowy i to ten który mnie bolał w ciąży dobrze że nie musiałam go usuwać
Obym na takiego nie trafiła. …
mnie od jakiegoś czasu pobolewa ząb - w sumie to dziwną sytuacje mam z tym zębem, tj chyba 7-ka, bolała ,mnie tak przez tydzień, ale tylko wtedy kiedy jadłam lub piłam i nie wazne czy ciepłe czy zimne tylko w ogóle jak miałam jakiekolwiek jedzenie w buzi, bolała mnie tak, że musiałam jeść drugą stroną a jak tylko zjadłam to przestała boleć - nie miałam kiedy pojść do dentysty.
Teraz minęło - nic nie boli i nie wiem czy ona jest popsuta czy nie. Tak czy inaczej i tak muszę pójść do dentysty, tylko nie mam kiedy…
Manndarynko, może gdzieś na tym ząbku pękło szkliwo skoro ból ustąpił a pojawiał się poczas żucia. Ja tak potrafię mieć od czasu o czasu, ale potem oczywiście biegnę na kontrol do dentysty. Jak na razie bez ubytków czego i Tobie życzę.
Moja szwagierka dostała silnego bólu zęba w terminie porodu niestety żaden dentysta nie chciał się podjąć leczenia, skończyło się na tym że strasznie spuchła i musieli jej go natychmiast usunąć a dzidziuś jak na
razie nie chce wyjść na świat a już jest 5 dni po terminie
W lutym na kontrolnej wizycie okazało się że ząb od środka się psuje, a nie boli, miał inny kolor. Byłam już w ciąży tylko nie wiedziałam. W czerwcu musiałam podbić kartę ciąży u dentysty i znowu to samo. Przed porodem jeszcze się wybiorę na kontrole, aż strach się bać co mnie tam czeka.
Lepiej wczesniej kontrolowac stan zebow. Moja dentystka mowila ze najlepszy do leczenia zebow jest II trymestr ciazy.
Lenka26 nie zawsze to się uda bo czasem po fakcie dowiadujesz się że jesteś w stanie błogosławionym a dentyści to potem traktują Cię jak “jajko” albo w ogóle nie chcą nic robić
Dzisiaj mam dentyste… trochę strach mnie obleciał
Aggi będzie dobrze ja też byłam jeszcze w niewidocznej ciąży i dentysta podchodził normalnie tzn jakiś większych problemów nigdy nie miałem z zębami i w ciąży to samo. A teraz po też jakiejś różnicy nie widzę ale wizyta jakaś kontrolna by się już przydała :-/
Na stronie lodzkiego NFZ znalazłam taki wykaz:
Pacjentom przysługują między innymi:
badanie lekarskie stomatologiczne z instruktażem higieny jamy ustnej jeden raz w roku;
badanie lekarskie kontrolne trzy razy w roku;
leczenie próchnicy zębów;
świadczenia z zakresu leczenia endodontycznego (kanałowego) zębów jednokanałowych;
usunięcie złogów nazębnych;
leczenie zmian na błonie śluzowej jamy ustnej;
usunięcie zęba oraz niektóre zabiegi chirurgiczne;
zdjęcia rentgenowskie wewnątrzustne w razie potrzeby, 2 razy do roku, ale tylko w połączeniu z gwarantowanym świadczeniem stomatologicznym;
znieczulenie w razie potrzeby.
Kobietom w ciąży i połogu przysługują między innymi:
usunięcie złogów nazębnych – nie częściej niż jeden raz na 6 miesięcy;
badania kontrolne – nie częściej niż jeden raz na kwartał;
rozszerzone leczenie endodontyczne (kanałowe).
Dokumentami potwierdzającymi prawo do dodatkowych świadczeń są w szczególności:
dla kobiet w ciąży – karta przebiegu ciąży i karta ubezpieczenia zdrowotnego lub karta przebiegu ciąży i dokument stwierdzający tożsamość;
dla kobiet w okresie połogu – skrócony odpis aktu urodzenia dziecka i karta ubezpieczenia zdrowotnego lub skrócony odpis aktu urodzenia dziecka i dokument stwierdzający tożsamość;
ŹRÓDŁO: https://www.nfz-lodz.pl/index.php/dlapacjentow/jak-sie-leczyc/1445-opieka-stomatologiczna