Zęby a ciąża

Dziewczyny mam do was takie pytanie miałyście problemy z zębami podczas ciąży? Ja ostatnio zauważyłam na moich zębach przebarwienia np. pół zęba jest koloru śnieżnobiałego a reszta taka pożółkła. Z koleji niektóre zęby zrobiły się całe śnieżnobiałe. Miałyście może tak? Czym to może być spowodowane?

ja leczyłam żeby przed ciążą …kanałowe leczenie miałam wykonywane w ciazy ale bez robienia zdjecia . Jeśli chodzi o odbarwienia to nie wiem . . umów sie na wizyte do dentysty jesli masz obawy :wink:

mnie jedynie ząb jeden się w czasie ciąży popsuł i miałam zakładaną plombę, ale nie zauważyłam przebarwień. Monika ma rację umów się do dentysty i będziesz spokojniejsza.

Spokojnie idź do dentysty, w czasie ciąży, od drugiego trymestru zrobisz w zasadzie wszystko, no poza RTG. Ja w szóstym miesiącu ósemkę wyrywałam, w 5 dwa zęby leczyłam i nie było problemu. Nawet znieczulenie odpowiednie dostałam. :wink:

Pola92 śmiało umów się na wizytę do stomatologa. O zęby w okresie ciąży należy szczególnie zadbać. A ciąża nie jest przeciwwskazaniem do ich leczenia.

No w ciąży trzeba chodzić częściej na kontrolę. Ja szłam raz w każdym trymestrze :slight_smile: Nie miałam nic do roboty. Ale kontrolować chodziłm bo w ciąży zęby pasują się ogólnie szybciej.

Mi tylko krwawiły czasem dziąsła ale niby to normalne

mi w trakcie ciąży ząb się popsuł ale mając Maleństwo w brzuszku do dentysty nie chodziłam - mówiono mi że ‘‘nie wolno’’ , sama z resztą nie chciałam dziecka truć tymi znieczuleniami i wgl… więc przeczekałam i po porodzie poszłam do specjalisty z ząbkami… :slight_smile:

Normalne z tymi dziąsłami nie ma czym się przejmować.ale warto mieć to pod kontrolą.
W diecie kobiety ciężarnej ważne są witaminy i nie prawdą jest, że jedna ciąża to jeden ząb(stracony, zepsuty).
Trzeba dostarczać organizmowi witamin C, A, D, E i tych z grupy B. No i wapnia:)

Ja problemów z zębami w trakcie ciąży nie miałam, bo podleczyłam sobie je przed ciążą. Moja szwagierka miła i ząb był do wyrwania. Chyba z trzech stomatologów odwiedziła, bo żaden nie chciał się podjąć wyrwania go, ale w końcu trafiła na takiego co jej pomógł. Nie wiem, w którym miesiącu była, ale brzuszek już był sporawy.

Do polowy II trymestru nie wolno podawać znieczulenia. Później tylko w nagłych sytuacjach. Także warto zadbać o zęby przed ciążą jak i w trakcie:)

Leczenie zębów w ciąży zepsutych zębów to konieczność , nie leczenie ich może źle wplywac na dziecko
Znieczulenia lepiej unikać w pierwszym trymestrze, chyba ze lekarz zadecyduje inaczej
Pamiętajmy by podczas wizyty w gabinecie poinformawac dentyste że jesteśmy w ciąży

Mi zeby oslabily sie w obu ciazach, musialam chodzic do dentysty bo ciagle cos. Pod wplywem hormonow nawet wyszla mi jedna osemka;)

MI krwawiły dziąsła a tak to było wszystko dobrze

Ja całą ciążę dbałam i nie tylko ciążę ale teraz jak karmie już mam 2 ubytki i muszę iść do stomatologa, w ciąży krwawiły mi dziąsła a i może straszny spadek masy ciała tez jest nie bez znaczenia dla moich zębów, więc musze z nimi powalczyć i zadbac o nie i to bardzo

ja przed ciążą zrobiłam sobie wszystkie zęby elegancko, a teraz jestem rok po urodzeniu, a od pół roku robię zęby od nowa :frowning: okropnie ciąża wyciągnęła ze mnie wapno czy nie wiem co ale zęby ucierpiały bardzo :frowning: ale i tak absolutnie nie żałuję :stuck_out_tongue:

Ja miałam przed ciążą zęby wyleczone, ale niestety zaczęły się na nowo psuć…

Moje zęby podczas ciąży bardzo ucierpiały. Jak już urodziłam i poszłam do dentysty to się przeraziłam, ile ma roboty. A przed rokiem miałam wszystkie zęby zdrowe albo wyleczone. Poza tym jedna ósemka mi wyrosła, a druga się zaczęła przebijać, więc prócz standardowego kompletu mam dwa gratisy :slight_smile:

ja w ostatnim miesiacu poszlam i wyleczylam kilka zabkow, teraz czeka mnie po porodzie kolejna wizyta

Nie miałam żadnych problemów z zębami w pierwszej ciąży teraz w drugiej ciąży bolą mnie i mam do zrobienia. Mimo witamin i tak są słabsze ,co do przebarwień to bardzo fajnie sprawdza się szczoteczka elektryczna którą fajnie usunęła mi kamień a myślałam że będę musiała zrobić to i dentysty.