Ja tam nie wierze w opiekę dentystyczną na NFZ Raz był mąż i wyleczony ząbek nie wyglądał zbyt dobrze…
Od tej pory zwątpiłam w wizyty u dentysty na NFZ.
Zgadza się, białe plomby kosztują sporo, ale też i kobiecie w ciąży nie chcą do końca refundować nawet i tych “darmowych” blomb…, niestety takie sytuacje się spotyka.Z drugiej strony chyba każda z nas jednak woli aby te zęby były dobrze zrobione i jak czasami się widzi, że ktoś z łaską robi coś za darmo to aż się chce uciec z fotela, bo kobieta się boi że będzie gorzej niż było…
My też nie jesteśmy same wstanie ocenić czy ten ząb jest faktycznie dobrze wyleczony/wyczyszczony a jak źle wyczyszczą to próchnica dalej się tworzyć… Ja miałam taki przypadek jeszcze kiedyś i teraz już uważam na dentystów, chodzę tak na prawdę do jednego do którego mam zaufanie.
Jeśli chodzi o witaminy to ja biorę w ciąży taki zestaw witaminek najbardziej potrzebnych, jest tam i magnez i wapń.
Niestety problemem jest to, ze prywatnie tez często źle leczą, dlatego dobrego dentystę i pewnego to ze świeca szukać;)
Widziałam nawet implanty zle wstawione…rzeźnia.
W ciąży miałam wyrywaną 8 bo dawała mi popalić i kanałowe mam w trakcie. Niestety zęby to droga inwestycja, za plomby normalnie płacimy a jak chciałam zadzwonić do NFZ i zapytać się o refundację plomb dla kobiet w ciąży to jakaś babka odebrała po czym nagle połączenie zostało przerwane i telefon milczy do dziś.
Kanałowe jest refundowane i usuwanie wszystkich zębów tez. Jak zadzwonisz do funduszu to sie dowiesz wszystkiego.
Lepiej uniknąć i kanałowego i wyrywania. Niestety tak jak mówicie, my nigdy nie mamy pewności, czy dobrze nam zęby wyleczyli. Możemy się tylko łudzić
Z tego co wiem 8 nie wyrywają na fundusz
Ja staram się chodzić do jednej przychodni puki co nie mam co narzekać.
refundowane są wszystkie ekstrakcje. Jeżeli lekarz mówi, ze nie usuwa sie zębów ósmych to kłamie. Dowiedzcie sie w funduszu, z tego co wiem, nawet w internecie są przedstawione procedury. Nawet resekcje wierzchołków robi sie na fundusz.
Jak najbardziej 8 wyrywają i wyłuskują na nfz. Ostatnio mój mąż się ich pozbył ze skierowaniem od internisty, a pk takowe wysłała go dentystka prywatna.
Margi- to aż dziwne, że w ciąży chudniesz, ale w sumie, ja też nie za dużo (tfu tfu) przybieram na wadze. Co się tyczy zębów - dbajcie o nie kobitki w czasie ciąży jak najbardziej, bo naprawdę potrafią się nieźle w tym czasie psuć.
Jeśli chodzi o tą refundacje to moze to zależy od rejonu, województwa :))))) niby wszędzie powinno być tak samo, ale wiecie jak to jest :-)) w naszym kraju wszystko jest możliwe i prawo rządzi się samo
Ja tak czy inaczej chyba bym się bała pójść z bolącym zębem, na NFZ i domagać się darmowego leczenia czy wyrwania… Nie to, ze mam worek pieniędzy i zapłacę każdą cenę, ale jeśli chodzi o zęby to ja akurat mam troche bzika na tym punkcie, nie pójdę byle gdzie i tak jak już pisałam, mam jednego zaufanego dentyste i do niego zawsze jeżdzę, zresztą moja cała rodzina tam jeździ
Mi za każdym razem jak trzeba dentysta znieczula za darmo i usuwał zęby, które trzeba było też za darmo.
to dobrze, że masz takiego dentystę, z usuwaniem to już bym się tak nie bała iść na NFZ, ale z leczeniem na pewno tak.Ale pamiętajcie, że usuwanie to już jest konieczność i zawsze można to zrobić, mój dentysta mi to powtarza, że jak można to lepiej uratować, bo nawet 8-ka może się przydać
W Łodzi kanałowe jest za darmo i znieczulenie też ale za plomby niestety trzeba płacić. Podobno w gabinetach, w których nie używają już czarnych plomb, białe są też za darmo. Mnie dentystka poinformowała na 1 wizycie ze kanałowe jest pełnopłatne więc ją “oświeciłam”. Wysyłała swoją asystentkę kilka razy do rejestracji po informacje i wyszło na moje
No proszę, to ładnie, bo kanałowe prywatnie sporo kosztują, ja już dawno na szczęście nie miałam leczenia kanałowego. Teraz w maju wybieram się do dentysty na sprawdzenie, ostatnio byłam jakoś w lutym, miałam jeden mały ubytek i poza tym było ok, mam nadzieję, ze tak zostanie, ale się zobaczy.
Z leczeniem kanałowym jest tak jak mówiłam. Kobiety ciężarne i w połogu maja za darmo. Natomiast normalnie można zrobić na fundusz jest tylko leczenie endodontyczne od trójki do trójki…to tyle na NFZ
Nie wiem jak to jest już z tym dentystą na NFZ albo robią tak ludzi w bambuko albo faktycznie mało co robią na NFZ
Trzeba sie domagac swoich praw, w ciąży hormony odpowiedzialne sa za osłabienie dziąseł rozpulchnienie itp. krwawienia, czasem mycie powoduje ból, a zeby mniej dbane łatwiej sie psują i stad całe to zamieszanie z ciążą i lecącymi zebami. W naszych czasach sa na to sposoby.
Ja niestety po wizycie u dentysty w czasie ciąży dowiedziałam się, że wizyta powinna być bezpłatna. Pomimo tego, że poinformowałam stomatologa, że jestem w ciąży i przyszłam na kontrolę…ani on, ani szanowny personel nie poinformował mnie, że wizyta powinna być bezpłatna.
jeśli zadzwonisz do funduszu lub tylko powiesz w tymże gabinecie, ze dzwoniłaś i pytałaś , a maja podpisana umowę z funduszem to zwrócą Ci prawdopodobńie piedziadze.
Znam taka sytuacje, zwrócili jej pieniądze za leczenie kanałowe.