Zastrzyk immunoglobuliny

Mi też nikt nigdy nie robiłam l.dwoch badań na grupę krwi. Mam wynik z poprzedniej ciąży i starczyło. Na konflikt robią mi co każda ciążę wiadomo

Monia ja miałam przy sobie ten pierwszy wynik. 

Monia pierwszy wynik miej ze sobą a najlepiej zrób ksero bo mogą chcieć do dokumentacji ksero.

Ja się sama upomnialam u mojej ginekolog z pytaniem czy mam robić drugi raz i wtedy dopiero zobaczyła że mam wynik "niepotwierdzona" więc że tym kierowanie przez lekarzy też różnie wychodzi. Niestety. 

Mi lekarz mówił,że mam grupę krwi zawsze mieć wpięta w kartę ciąży także teraz wygląda jak wygląda jak ja każdy lekarz dotyka w środku

U mnie grupy krwi nie trzeba powtarzać za to miałam przynieść starą kartę ciąży i zdaje się odnośnie różyczki ma coś tam przepisać, bo nie trzeba robić tego drugi raz jeśli było się szczepionym i jest to w karcie, więc zobaczmy 

Anita to mój lekarz na NFZ tak kombinował by przynosić stara kartę i przepisywać by jak najmniej dać na NFZ badań. Prywatnie jak chodze to wszystko zleca robić od nowa

Anita może ja miałam dwa razy bo pierwsza ciąża.  AA jak już ktoś miał to inaczej. 

Mój ginekolog stwierdził że chyba jeden może być więc nie powtarzam i raczej też nie zdarze :D

MI gin kazał zawsze kartę i wyniki nosić przy sobie 

Dziś miałam wizytę u ginekologa. Tydzień wcześniej robiłam odczyn Coombsa wyszedł negatywny. Tak jak poprzednie. Ale profilaktycznie w tej ciąży dostałam immunoglobuline

A co to ten odczyn coombsa

No a ja się właśnie pytałam o ta grupę krwi to mi powiedziała ze nie musze robić drugi raz żeby było napisane ze potwierdzona bo jak coś to mi w szpitalu zrobią

Laureczka odczyn Coombsa robi się rutynowo w każdej ciąży celem oceny ryzyka wystąpienia konfliktu serologicznego. Jak jest negatywny to nie ma ryzyka. Powtarza się go wtedy w 3 trymestrze. A jak kobieta jest Rh ujemna to wtedy 3x trzeba wykonać. 

Nati no bo grupę krwi wystarczy raz,ale trzeba oryginał mieć zawsze przy sobie. Ja też miałam kopię jak szlam na patologie to powiedziały,że to się liczy muszę mieć oryginał i mąż im dowiózł

Nie wiem co to za różnica ale jak tak musi być 🤔 

Kverve czyli jak ja już miałam 3 razy robiony odczyn Coombsa i podali mi immunoglobuline to nie będą już do końca ciąży tego kontrolować? Mam poród na koniec maja? Bo juz nie pamiętam jak było w poprzedniej ciąży 

Aneczka, a Twoja córeczka ma Twoją grupę krwi? Podawano Ci po porodzie immunoglobulinę?

Misiowa podali mi po poronieniu immunoglobuline. A potem jak urodziłam córeczkę to nie podawali bo ma moja krew. 

A jakby miała inną krew to co?

Beata wtedy od razu po porodzie bym dostała immunoglobuline. No i przy kolejnej ciąży już trzeba bardziej kontrolować przeciwciała. Plus dopilnować żeby dostać w trakcie ciąży immunoglobuline