Zastrzyk immunoglobuliny

Tak mowa o dwoch laborantkach a nie laboratoriach... 

Pierwsze słyszę a to pisze na tej kartce? Muszę zobaczyć 

Tak dziewczyny. Wynik grupy krwi musi być potwierdzony, dlatego robi się go dwa razy. Mi to już gin w ciąży mówił jak zlecał. Zajrzyjcie sobie na kartki :)

Tak, zawsze badanie grupy krwi się robi dwukrotnie. Poza tym w szpitalu i tak większość lekarzy zgodnie z procedurami oznacza jeszcze raz. 

No dokładnie.  PPopatrzcie sobie kochane żebyście potem nie miały nieprzyjemnosci jak się trafi jakąś głupia baba 

Musi być potwierdzone. Więc czytajcie uważnie co dostajecie 

Aneczka coś mi się wydaje, że jakaś zdenerwowana jesteś :) 

Nawet jeśli ktoś zapomni potwierdzić ta grupe i nie będzie miał dwóch papierków to w szpitalu mają obowiązek to zrobić.

I też sobie popatrzcie czy macie wszystkie badania wpisane w kartę ciąży.  BBo to potem ułatwi.  ZZamiast grzebać w badaniach będą wszystkie. A lekarze czasem zapominają przepisać.  

Mi się wydaje że grupę krwi robiłam tylko raz 

Monia czemu tak uważasz? 

Beata ja też miałam robiona tylko raz. Chyba że każdy lekarz ma inne wytyczne lub zależne to jest od laboratorium. Nie mam pojęcia. Ale najlepiej stosować się do zlecenia lekarza  

Nie wiem miałam takie wrażenie 

Ok czyli trzeva zrobić 2 razy grupę krwi. Ja miałam robiona w wieku 25 lat minęły od tej pory 4 i mam nie potwierdzona. Czy muszę potwierdzić ją tam gdzie robiłam czy mogę iść do innego gabinetu. 

Ja na pewno robiłam tylko raz 

Ja też właśnie raz.. Gorzej jak się okaże że trzeba dwa 

Monia wydaje mi się że możesz iść do innego gabinetu . Zrób sobie ksero dodatkowo tej niepotwoerdzonej bo ostatnio mi Pani właśnie zabrała i poszła na ksero bo nie miałam.  AA trochę z laska to robiła więc lepiej mieć �

Monia myślę że musisz zrobić jeżeli masz nie potwierdzona. W każdej ciąży dostawałam skierowanie na grupę krwi ponieważ nie miałam potwierdzonej. Jedynie w ostatniej nie musiałam, bo 3 mc przed zajściem w ciążę przebywałam w szpitalu i zrobiono mi właśnie   kolejny raz grupę krwi z potwierdzeniem. 

To zależy ile ten wynik potrwa. Widziałam że nie trzeba być na czczo. I co muszę wziąść ten pierwszy wynik? Czy jak 

Zapytaj najlepiej lekarza prowadzącego

Dziewczyny mam wrażenie, że jakoś dziwnie panikujecie z tym badaniem :) 

Wasz lekarz prowadzący na pewno skieruje Was na odpowiednie badania. Ja miałam grupę krwii 2 razy robioną, ale to głównie ze względu na sprawdzenie przeciwciał rh czy jakieś się nie pojawiły. Na samym początku ciąży (do 10 tc) i potem chyba koło 20 tc. 

Badania miałam robione w każdej ciąży, mimo że mogłam przynieść papierek z poprzednich. Gdy zapytałam się o to lekarza, to wyjaśnił mi krótko: "grupę krwi sprawdzają z tej samej probówki, co robią normalną morfologię, więc nie ma co "oszczędzać", bo krwi i tak tyle samo muszą pobrać, a świeży wynik, to jednak świeży wynik". Nigdy nikt nie mówił, że trzeba dwa razy robić grupę krwi, aby potwierdzić... jedynie robi się ją po to, aby przeciwciała sprawdzać, gdy kobieta ma RH (-).

Gdy pytali się o krew męża, czy przypadkiem nie mamy konfliktu, to nie musiał robić świeżych wyników. Wystarczyły sprzed kilku lat. Bo sama grupa krwii się nie zmienia (no chyba, że ktoś ma przetaczaną czy coś). A u kobiet w ciąży sprawdzają kilka razy ze względu na te przeciwciała