Zastrzyk immunoglobuliny

W szpitalu i tak biorą zawsze krew na krzyżówkę przed toczeniem i powtarzają oznaczenie grupy, więc te nasze badania są tylko dla nas. Ale jest taki wymóg więc lepiej mieć. 

No właśnie ja chyba płaciłam koło 40 zł ale to już było trochę czasu temu 

Dobrze jest mieć już grupę i mieć to przy sobie. Czasami nie ma czasu na sprawdzanie grupy.

Ja nie pamiętam ile płaciłam ale wiem, że najpierw miałam sprawdzaną grupę krwi na początku ciąży i wynik z adnotacją "niepotwierdzona", potem robiłam drugie badanie dopiero w 3 trymestrze (żeby mieć ją potwierdzoną trzeba 2 razy pobrać a wynik odebrać osobiście, musi mieć pieczątki i podpis, nie może być ściągnięty z internetu - moje laboratorium umieszcza wyniki na stronce, do pobrania). Przy okazji sobie wtedy od razu wyrobiłam kartę grupy krwi za 10 zł - to taka dyskietka :)

I ta potwierdzona grupa krwi to był wymóg przy przyjęciu do porodu. Pierwsze co kazali mi wyciągnąć.

Zgadza sie. Dwa razy trzeba miec wynik 

Ja miałam przypięte do karty ciąży żeby nie szukać

To też dobry sposób. 

Ja w pierwszej ciąży miałam segregator od Mamyginekolog, więc miałam przygotowaną kopertę ze wszystkimi wymaganymi dokumentami.

Potem go sprzedałam i założyłam sobie zwykły skoroszyt. W nim wszystko trzymam w koszulkach i też potem na początku zbiorę te najważniejsze papiery.

Ja w książeczce zdrowia noszę grupę krwi coreczki. A swoją mam wpisana w kartę ciąży ale mam też że wszystkimi wynikami przy sobie

Kartę ciąży mi lekarz kazał zawsze mieć przy sobie 

Mi lekarz nie kazał ale starsza koleżanka mnie uświadomiła, że w razie wypadku tam mam wszystkie potrzebne informacje.

Też korzystałam z tego segregatora od Mamy ginekolog :) ale tyle wyników badań miałam różnych że aż zakładki nie dawały rady :p

Kverve no właśnie u mnie też zaczyna się już niemieścić wszystko jest chyba zacznę tylko nosić kartę ciazy bo ona w nagłych wypadkach najważniejsza w sumie dokumenty zawsze można dowieźć

Ja sobie kupiłam teczkę i tam wsztstko chowam 

My ze szkoły rodzenia dostaliśmy takie teczki na badania 

My też ale to takie dla dziecka 

Tak dla dziecka, ale z niej korzystałam 

Czasem są na nich fajne informacje nawet 

Tak masz rację 

Wogole teraz można tyle dostać takich pierdół jako próbki i inne gadżety z bebiko itd 

Mi wlasnie ostatnio przyszly z bebiprogramu i enfamama klub.

Poprzednio z bebiprogramu mialam taka szmatki sensoryczna a teraz fajne karty do zdjęć. Z enfamama miałam zawieszki sensoryczne a teraz tez karty do zdjęć.