A jak to jest gdy byłyśmy w ciaxy i nie pracowałyśmy to czy nam się należy urlop za te dni?
Mazia one niczym się nie roznia?
Bo czasami firmy maja swoje jakies indywidualne
Anita moja kadrowa link nawet wysłała mi z internetu żeby wydrukować i uzupełnić
Monia jeżeli byłaś na l4 i zatrudniona to urlop normalnie ci się liczy.ja po macierzyńskim przechodząc na wychowawczym musiałam najpierw wykorzystać zaległy urlop.za l4 i macierzyński ok 50 dni
Monia, tak, normalnie liczy co się urlop. Mi wygasła umowa i za ten niewykorzystany urlop już dostałam ekwiwalent pieniężny.
A jak wypisujecie urlop po macierzynskim to ten na opiekę 2 dni tez sie wtedy należy?
2 dni na opiekę są chyba dla jednego z rodziców. Jak tata wykorzysta to mama już nie może
Beata dokładnie. Jest tak jak piszesz
Fajerka, a jak to u Ciebie wyglądało z tą wypłatą niewykorzystanego urlopu? Czy pracodawca sam wypłacił czy musiałaś się upominać, pisać pisma? Będę wdzięczna za odpowiedź
Becia tak ale ja wypisywalam kiedys w prach ze mąż nie bierze tylko ja zawsze bralam ;) mąż zawsze miał lepsza możliwość wzięcia wolnego nizeli u mnie w pracy.
Bo jeśli można by było wziasc to w sumie bylo by supcio.
A orientujecie się jak to jest jeżeli ma się umowę tylko do czasu porodu ? na l4 byłam praktycznie od początku, bo pracowałam w szpitalu także urlopu z pracy naliczył mi się może miesiąc ? czy tez sie nalicza na l4 ?
Na l4 normalnie się nalicza na umówię o prace
Anita 2 dni na opiekę należą się tylko jednemu rodzicowi w danym roku kalendarzowym a niewykorzystane przepadają .
Skate, pracodawca sam mi wypłacił ten ekwiwalent, nie musiałam się upominać. Ale to jest firma, która bardzo dba o przestrzeganie kodeksu pracy.
Fajerka Dziekuje za odpowiedź :)
Dopytalam też u innych źródeł i człowiek znowu jest mądrzejszy :)
Justa poniżej pisalam ze deklaracje wypełniałam ją a nie mąż wiec automatycznie ja mogę te dni wykorzystac.
U nas w robocie tez pilnują by było wszystko dopięte.Zreszta moja kadrowa jest poukładane i ma wszystko idealnie ogarnięte.pilnuje wszystkiego.
Anita - te 2 dni opieki na dziecko przysługują w danym roku kalendarzowym. Jeżeli go nie wykorzystałaś, to przepada. Nie przepada natomiast zaległy i obecny urlop, który jest naliczany zarówno podczas L4, jak i podczas urlopu macierzyńskiego/rodzicielskiego.
Pamiętaj też, że chyba przy każdym dziecku musisz taką deklarację złożyć (chociaż tego nie jestem w 100% pewna).
Martuś niezależnie ile masz dzieci to Ci się należy tylko 2 dnii urlopu opieki na dziecko muszę się zorientować jak to będzie wyglądało ;)
Te dwa dni można podzielić sobie. Albo jeden z rodziców bierze dwa dni albo jeden dzień mama a drugi dzień tata