Hej. Chciałam podpytać czy orientuje się może ktoś jak to jest z zasiłkami macierzyńskimi dla matek uczennic? 03.04 urodziłam córeczkę a jeszcze chodzę do szkoły (teraz jestem na macierzyńskim). Na necie udało mi się znaleźć tylko taką informację: na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów o pomocy w zakresie opieki socjalnej i prawnej udzielanej kobietom w ciąży i wychowującej dziecko uczennice te (o ile spełniają wymogi określone w rozporządzeniu - Dz.U. 1994 r. Nr 44, poz. 172 z późn. zm.) mogą skorzystać z:
Zasiłku pieniężnego
Zasiłku w naturze
Zwrotu wydatków poniesionych w związku z ciążą, porodem i połogiem, na leczenie w publicznych zakładach opieki zdrowotnej oraz na leki
Nieodpłatnego poradnictwa rodzinnego, psychologicznego, prawnego, pedagogicznego
Pobytu w domu pomocy społecznej.
miałyście może styczność z taką sytuacją? Chciałabym wiedzieć czy oprócz becikowego mogę dostać jeszcze jakieś dodatkowe pieniążki. Dodam jeszcze, że mój mąż w chwili obecnej jest zarejestrowany jako bezrobotny a ja ubezpieczona jestem w zakładzie pracy mojego ojca.
Jeśli tylko ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
pozdrawiam!
Ja jeszcze czekam na swój pierwszy, ale jak pamiętam z poprzednich ciąż, to coś takiego jak "regularność" i "terminowość" w słowniku ZUS nie istnieje :-\
Ja mam wypłacany zawsze około 25 dnia każdego miesiąca z dołu. W swoim profilu PUE, zakładce "Świadczeniobiorca", a następnie "Zasiłki" możesz znaleźć kiedy i jakiej kwocie brutto jest wypłata za dany miesiąc. I zasiłek był wypłacony według tej rozpiski co do dnia bez poślizgu, jak na razie.
Otrzymuje w trakcie miesiąca za który mam otrzymać pieniądze między 21 a 27. Tak jak Fajerka napisała jest to do sprawdzenia na PUE ZUS w zakładce Świadczeniobiorca a następnie Zasiłki.
Marthoolka Jeżeli pracodawca nie dostarczył im dokumentów Z-3 za każde zwolnienie L4 a następnie za cały macierzyński lub macierzyński z rodzicielskim to ZUS nie wypłaci. Dopiero jak dostanie od pracodawcy ten druk. Więc mogła to być wina pracodawcy który odciągał dostarczenie Z-3.
Kasia zadzwoń do ZUS upewnij się czy pracodawca dostarczył za zwolnienie lub macierzyński Z-3 może dlatego nie masz żadnej informacji bo nie dostarczył.
Anita zwolnienie i macierzyński na takich samych zasadach. Jak poniżej 20 osób zatrudnia pracodawca to ZUS wypłaca. Więc jak pracodawca wypłaca Ci za zwolnienie to i za macierzyński bedzie płacił
Takie poślizgi miałam w poprzednich ciążach i na urlopach, i nie była to wina pracodawcy a zus niestety. No ale jak tak piszecie, że teraz jest na czas, to napawa optymizmem, oby tak było.
Co do wysokości, ponoć bardziej się opłaca od razu 80% za oba urlopy. Bo 100% jest na macierzyńskim, który jest dużo krótszym, niż 60%- owy rodzicielski. W sumie wtedy wychodzi mniej, niż 80% w skali roku
No aby dostać pierwsze pieniądze od zusu czekałam chyba koło 3 miesięcy i jeszcze było przy tym parę problemów ale się doczekałam. Po porodzie jeśli chodzi o macierzyski czekałam ponad 2 miesiące
Anita, pytasz o zasiłek czy o urlop i wynagrodzenie? Bo powoli zaczynam się gubić :) Jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy jesteś bezrobotna i będziesz otrzymywać zasiłek z ZUS-u?
Papiery składałam w ciągu 3-4 dni po porodzie. Im szybciej, tym lepiej. Zawsze tak jest.
Pracuję w korpo, więc i zwolnienie lekarskie i wynagrodzenie w czasie urlopu rodzicielskiego/macierzyńskiego wypłacał mi pracodawca w terminie wypłaty normalnego wynagrodzenia.
Co do stawek to faktycznie można od razu zadeklarować, że skorzystasz z obu urlopów i przez cały ten okres będziesz miała wypłacane 80% wynagrodzenia lub można najpierw zadeklarować urlop rodzicielski, a potem macierzyński (i wtedy płatne to jest 100%, a następnie 60%). Jako tako jest to wyjaśnione na stronie ZUS: https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-macierzynski/wysokosc
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.