Zasiłek macierzyński

Hej. Chciałam podpytać czy orientuje się może ktoś jak to jest z zasiłkami macierzyńskimi dla matek uczennic? 03.04 urodziłam córeczkę a jeszcze chodzę do szkoły (teraz jestem na macierzyńskim). Na necie udało mi się znaleźć tylko taką informację: na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów o pomocy w zakresie opieki socjalnej i prawnej udzielanej kobietom w ciąży i wychowującej dziecko uczennice te (o ile spełniają wymogi określone w rozporządzeniu - Dz.U. 1994 r. Nr 44, poz. 172 z późn. zm.) mogą skorzystać z:
Zasiłku pieniężnego
Zasiłku w naturze
Zwrotu wydatków poniesionych w związku z ciążą, porodem i połogiem, na leczenie w publicznych zakładach opieki zdrowotnej oraz na leki
Nieodpłatnego poradnictwa rodzinnego, psychologicznego, prawnego, pedagogicznego
Pobytu w domu pomocy społecznej.

miałyście może styczność z taką sytuacją? Chciałabym wiedzieć czy oprócz becikowego mogę dostać jeszcze jakieś dodatkowe pieniążki. Dodam jeszcze, że mój mąż w chwili obecnej jest zarejestrowany jako bezrobotny a ja ubezpieczona jestem w zakładzie pracy mojego ojca.

Jeśli tylko ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :slight_smile:
pozdrawiam!

Ja jeszcze czekam na swój pierwszy, ale jak pamiętam z poprzednich ciąż, to coś takiego jak "regularność" i "terminowość" w słowniku ZUS nie istnieje :-\

Czasem bywało do 3 miesięcy poślizgu

Ja mam wypłacany zawsze około 25 dnia każdego miesiąca z dołu. W swoim profilu PUE, zakładce "Świadczeniobiorca", a następnie "Zasiłki" możesz znaleźć kiedy i jakiej kwocie brutto jest wypłata za dany miesiąc. I zasiłek był wypłacony według tej rozpiski co do dnia bez poślizgu, jak na razie.

Ja właśnie na pue ZUS nie mam żadnej informacji że zasiłek został przyznany...

Marthoolka 3 miesiace poślizgu? To żart chyba ?

Otrzymuje w trakcie miesiąca za który mam otrzymać pieniądze między 21 a 27. Tak jak Fajerka napisała jest to do sprawdzenia na PUE ZUS w zakładce Świadczeniobiorca a następnie Zasiłki. 

Marthoolka Jeżeli pracodawca nie dostarczył im dokumentów Z-3 za każde zwolnienie L4 a następnie za cały macierzyński lub macierzyński z rodzicielskim to ZUS nie wypłaci. Dopiero jak dostanie od pracodawcy ten druk. Więc mogła to być wina pracodawcy który odciągał dostarczenie Z-3.

Kasia zadzwoń do ZUS upewnij się czy pracodawca dostarczył za zwolnienie lub macierzyński Z-3 może dlatego nie masz żadnej informacji bo nie dostarczył. 

A macierzynski zawsze wypłaca ZUS?

Bo np. Za zwolnienie placi mi pracodawcą bo jet duzo ludzi zatrudnionych.

Anita zwolnienie i macierzyński na takich samych zasadach. Jak poniżej 20 osób zatrudnia pracodawca to ZUS wypłaca. Więc jak pracodawca wypłaca Ci za zwolnienie to i za macierzyński bedzie płacił 

To git wiec jest szansa ze kasa bedzie na czas,

A wy jak pisałyście macierzynski  z rodzicielskim czy osobno najpierw macierzynski a po pół roku rodzicielski ?

Wtedy są różnice w wypłatach jaknske bierze odrazu na rok to 80% a jak osobno to najpierw 100% a potem 60%

Takie poślizgi miałam w poprzednich ciążach i na urlopach, i nie była to wina pracodawcy a zus niestety. No ale jak tak piszecie, że teraz jest na czas, to napawa optymizmem, oby tak było. 

Co do wysokości, ponoć bardziej się opłaca od razu 80% za oba urlopy. Bo 100% jest na macierzyńskim, który jest dużo krótszym, niż 60%- owy rodzicielski. W sumie wtedy wychodzi mniej, niż 80% w skali roku

Wszystko możesz zobaczyć na pue zus. 

No aby dostać pierwsze pieniądze od zusu czekałam chyba koło 3 miesięcy i jeszcze było przy tym parę problemów ale się doczekałam. Po porodzie jeśli chodzi o macierzyski czekałam ponad 2 miesiące 

Ja wolałam wziąć macierzyński z rodzicielskim i mieć 80% przez cały czas. A nie najpierw 100% a później raptem 60%.  

U mnie się inaczej nie dało niestety bo moja szefowa z księgowa troszeczkę nie były poinformowane 

Mnie kadrowa zapytała się jak wolę czy na początek sam macierzyński czy razem z rodzicielskim 

Anita ja macierzynski miałam wypłacany od pracodawcy i miałam zawsze 10 pieniądze.

21 dni na złożenie wniosku  jak szybko skladalyscie papiery o ten zasiłek po porodzie?

Anita, pytasz o zasiłek czy o urlop i wynagrodzenie? Bo powoli zaczynam się gubić :) Jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy jesteś bezrobotna i będziesz otrzymywać zasiłek z ZUS-u?

Papiery składałam w ciągu 3-4 dni po porodzie. Im szybciej, tym lepiej. Zawsze tak jest. 

Pracuję w korpo, więc i zwolnienie lekarskie i wynagrodzenie w czasie urlopu rodzicielskiego/macierzyńskiego wypłacał mi pracodawca w terminie wypłaty normalnego wynagrodzenia.

Co do stawek to faktycznie można od razu zadeklarować, że skorzystasz z obu urlopów i przez cały ten okres będziesz miała wypłacane 80% wynagrodzenia lub można najpierw zadeklarować urlop rodzicielski, a potem macierzyński (i wtedy płatne to jest 100%, a następnie 60%). Jako tako jest to wyjaśnione na stronie ZUS:
https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-macierzynski/wysokosc

Marta dobrze piszesz mi się pogubiło zasiłki dla bezrobotnych a ja pracująca wiec urlop;) 

Anita ja złożyłam chyba po ponad tygodniu bo nie miałam jeszcze aktu urodzenia bo szedł mi pocztą z Kato więc musiałam na niego czekać 

Anita jak tylko miałam akt urodzenia to i od razu składałan wniosek o macierzyński z rodzicielskim