Zasiłek macierzyński

I tam jest co roku te dwa dni. To trochę mało.. 

Anita - aaa... to ja się łudziłam, że na każde ;) 

Aneczka - oj tego nie wiem, czy można podzielić... Ja w pracy mam oświadczenie, gdzie się określa który z rodziców to wykorzystuje, nie ma miejsca, aby wskazać w jakim wymiarze

Monia - a ile byś chciała tych dni? Masz normalny urlop, w razie chroby możesz wziąć zasiłek opiekuńczy na dziecko (tzw L4 na dziecko) i dodatkowo masz 2 dni wolnego na wypadek czegoś nie przewidzianego. Ile mają dawać na dziecko? Przecież ktoś musi pracować... 

jasne można to sobie podzielić , że każdy z rodziców weźmie po jednym dniu to nie ma zasady kto może brać :)

Tu jest wszystko wyjaśnione, jak to wygląda, jeżeli chodzi o te dwa dni opieki.  Spokojnie je można podzielić między rodzicami.

https://kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/uprawnienia_rodzicielskie/4693204,2-dni-opieki-nad-dzieckiem-zdrowym-w-20202021-r.html

no to u nas w pracy było trzeba podpisac oswiadczenie ze maż się zżeka tych 2 dni opieki i mama wtedy miała 2 dni opieki, chyba sie tak ubezpieczali nie wiem 

Anita można było podpisać że zrzeka się jednego dnia. A Ty też że zrzekasz się jednego dnia 

U nas takie rzeczy nie przechodzą.

Zresztą ja tam zawsze wolalam te 2 dni mieć;) bo albo lekarz albo coś... więc ni było łatwiej ;)

Anita ja tez podpisywałam w pray i mąż równiez,wiec to pewnie obowiazek ...raczej wszystko na pismie pracodawca chce zeby potem nie było.

Anita, ale jak to nie przechodzą? Jeżeli jest to zgodne z prawem, to pracodawca musi się zgodzić i nie może sobie sam ustalać.

Weronisia obowiązek bo tak samo jak dokumenty składa się o macierzyński to tato musi podpisać że nie będzie brał

Aneczka a dokładnie to tez się wypisuje😀

U mnie formularz też nie ma miejsca na podzielenie tych dni :) Ale może to też dlatego, że moja firma daje 2 dni na dziecko w ramach wewnętrznego regulaminu, więc kolejne 2 dni na dziecko z kodeksu może wziąć tata u siebie w pracy :) 

2 dni opieki na zdrowe dziecko przysługuje jednemu rodzicowi albo mogą się podzielić po 1 dniu. Z tym, że większość pracodawców daje do podpisania na początku każdego roku kalendarzowego zaświadczenie kto z tych dni będzie korzystał. Jest to zabezpieczenie dla pracodawcy a jednocześnie informacja dla rodziców żeby nie było sytuacji że oboje skorzystają. Zastanawiam się tylko czy ktoś jest w stanie to zweryfikować. U mnie w pracy istnieje możliwość wybrania tych 2 dni opieki w godzinach. Cześć pracowników z tego korzysta (czasami trzeba wyjść z dzieckiem do lekarza czy załatwić coś innego). Niestety ale niewykorzystana opieka nie przechodzi na kolejny rok kalendarzowy, tylko przepada. Warto więc czasami zamiast urlopu wybrać właśnie tą opiekę bo szkoda żeby przepadła :)

Ja bym poprosiła o dostosowanie formularza pod moje potrzeby. Skoro podzielenie tych 2 dni jest zgodne z prawem, to pracodawca nie powinien robić problemów.

Magda_i_lena to ZUS wypłaca chyba więc oni na pewno dojda. Oni ani złotówki nie podarują

Aneczka te dwa dni opieki przysługują z art. 188 kodeksu pracy i traktowane są jak zwykły urlop. Wypłacane na tych samych zasadach czyli wraz z przypadającymi na nie dodatkami za nadgodziny czy nocki. Zus tu nie ma związku żadnego bo to nie są zasiłki.  Także nawet wykorzystanie tych dni nie jest nigdzie zgłaszane. 

U nas deklaruje się przy pierwszym złożonym wniosku kto będzie korzystał z opieki. 

Opieka na godziny przysługuje ale warto pamiętać że tylko pracownikom zatrudnionym w oparciu o kodeks pracy, np nauczycielom zatrudnionym z Karty Nauczyciela przysługują tylko 2 dni w całości, bez podziału godzinowego.

Ewabrz to nie wiem. Ale wątpię że udałoby się żeby oboje rodzice wykorzystali po dwa dni na dziecko 

Aneczka u mnie się tak udaje, ale to tylko dlatego, że pracodawca w swoim regulaminie daje takie 2 dni. Czyli ja np. mogę wziać 2 dni z regulaminu pracy, a mąż w swojej firmie może wziać 2 dni z kodeksu. 

Marta K to wtedy inna sytuacja bo masz dodatkowy przywilej w swoim regulaminie pracy i możesz zrobić jak piszesz. 

Aneczka wybierając opiekę składasz oświadczenie, że drugi rodzic nie będzie korzystał i pozostaje liczyć tylko na uczciwość pracowników. 

Stary artykuł ale tez to porusza https://www.google.com/amp/s/amp.rp.pl/artykul/1091096-Kto-i-jak-moze-skorzystac-z-dwoch-dni-opieki-na-dziecko.html raczej nic się nie zmieniło przez ten czas

Ewabrz może i tak jest. Nie korzystaliśmy jeszcze to je wiem