To teraz będzie coraz gorzej, bynajmniej u nas tak jest że wszystko zajęte na komunię a potem na śluby i poprawiny
No teraz zaczyna się czas komunijny to i temu będą wyższe wszystkiego. Ja byłam zwolenniczką szybkiego ochrzczenia ale moja szwagierka chrzciła jak miła 8 miesięcy a znajomy jak mały miał rok …. Chodź dla mnie to dziwne już jak dziecko biega na swoim chrzcie ![]()
Ale teraz dużo osób tak robi , czasami są wlansie różne problemy rodzinne i nie można szybciej
U mojego kuzyna chrzcili
9latke i 3latka ![]()
To moja kuzynka chrzciła syna bo nie był dopuszczony do pierwszej Komunii
U nas właśnie z niedzielami praktycznie nie było problemu
dzwoniłam do trzech lokali i wszystkie miały wolne terminy ![]()
Ooo to fajnie się udało ![]()
A dziewczyny trochę odbiegając od tematu ale nie bardzo. Ile teraz daje się na chrzest? Ja wiem tyle na ile cię stać no ale kurcze ile ? ![]()
Drażliwy temat ale może któraś z was robiła niedawno chrzest i powie ile tak średnio było w kopertach? Nie śpię nie pieniądzach i 1000 na pewno nie dam bo dla mnie to za dużo. Myślę 500 ale czy to mało ?
@Kargaw Ja byłam na trzech chrztach. Pierwszy był prawie 5 lat temu i wtedy daliśmy 200$ jako chrzestni i dodatkowo pudełko pamiątkowe z różnymi szpargałami oraz świece. Trzy lata temu daliśmy jako chrzestni sztabkę złota 2g (ok 800zł) i pudełko pamiątkowe i szatkę. Rok temu byliśmy u siostrzeńca ale nie jako chrzestni to daliśmy sztabkę 1g (ok. 500zl) plus kartkę pamiątkowa.
A naszemu synkowi chrzestni dali po 1g sztabkę (ok 500zł) i też jakieś tam pamiątki.
Kurcze fajny pomysł z tymi sztabkami złota. Teraz złoto drogie więc pewnie 1g ok 650 zł ale pomysł napewno wykorzystam za rok na komunię
Ja myślę że te sztabki są ogólnie teraz super pomysłem
My chrzilismy niedawno i roznie to bylo . Ciezko stwierdzic srednia , ale mysle , ze ten pomysl ze stabkami jest super , bo jesli rodzice zostawia dziecku to wartosc tylko wzrosnie . Jesli jednak nie chcesz sie w to bawic to uwazam ze 400/500 zl to naprawde rozsadnie . Od chrzesnego mala dostala 1000 zl a od chrzesnej 500 $ , mysle , ze jako zwykli goscie nie ma co przesadzac , ja to w ogole mysle , ze to teoche jak z weselem , zeby zaplacic za “talerzyk” i troszke zostalo
Ja jako chrzestna dwa lata temu dałam 800zl i srebrnego aniołka do powieszenia na ścianę. Z tym ,za talerzyk, to różnie bywa bo zależy kto co wymysli. Np teraz mamy komunię w maju i kuzynka robi w takim Ala pałacu, będzie tam dmuchanie dla dzieci i jakieś bajery. Ciotka mówi że płaci 300 zł od osoby no to sorry ale ja idąc w 4 osoby nie dam na komunię jako zwykły gość ponad tysiąca. Bo dla mnie to za dużo znacznie. Ale na chrzest też myślę że 500 będzie ok
A to pewnie, mialam na mysli takie standardowe . Kazde “wymysly” to juz ich sprawa . Bo jesli cos takiego organizuje to mysle , ze nie liczy zeby jej sie za to zwrocilo .
Ja jako zwykly gość dalabym 500 zl plus cos dokupiła ![]()
Chrzest mialam 4 lata u synka i wtedy od chrzestnego dostal 400 zl od chrzestnej lanczuszek ![]()
@mamamalwi1 teraz masz komunie corki prwda ? Masz juz kreacje ? ![]()
Trzeba dać wg uznania ale jak nie jesteś chrzestnym to spokojnie możesz dać 500zl i pamiątkowa kartkę
Ja też byłem dała 500 zł i jakąś pamiątkę do tego
@Kargaw właśnie miałam pisać to samo że Świetny pomysł miała @Michaska
złoto z czasem nabierze jeszcze większej wartości ![]()
@ewelkar899_wp.pl właśnie w niedzielę zamówiłam w końcu garnitur, bo na nic się nie mogłam zdecydować
dzisiaj ma przyjść
zobaczymy czy się nada czy do zwrotu
a Ty ? Już coś kupiłaś ?
Ja jeszcze nic
widzialam dwie sukienki i garnitur ale musze mierzyc ![]()