Zaproszenia na chrzest

To teraz będzie coraz gorzej, bynajmniej u nas tak jest że wszystko zajęte na komunię a potem na śluby i poprawiny

1 polubienie

No teraz zaczyna się czas komunijny to i temu będą wyższe wszystkiego. Ja byłam zwolenniczką szybkiego ochrzczenia ale moja szwagierka chrzciła jak miła 8 miesięcy a znajomy jak mały miał rok …. Chodź dla mnie to dziwne już jak dziecko biega na swoim chrzcie :face_with_peeking_eye:

Ale teraz dużo osób tak robi , czasami są wlansie różne problemy rodzinne i nie można szybciej

U mojego kuzyna chrzcili
9latke i 3latka :stuck_out_tongue:

To moja kuzynka chrzciła syna bo nie był dopuszczony do pierwszej Komunii

U nas właśnie z niedzielami praktycznie nie było problemu :slight_smile: dzwoniłam do trzech lokali i wszystkie miały wolne terminy :heart:

Ooo to fajnie się udało :slight_smile:

A dziewczyny trochę odbiegając od tematu ale nie bardzo. Ile teraz daje się na chrzest? Ja wiem tyle na ile cię stać no ale kurcze ile ? :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye: Drażliwy temat ale może któraś z was robiła niedawno chrzest i powie ile tak średnio było w kopertach? Nie śpię nie pieniądzach i 1000 na pewno nie dam bo dla mnie to za dużo. Myślę 500 ale czy to mało ?

@Kargaw Ja byłam na trzech chrztach. Pierwszy był prawie 5 lat temu i wtedy daliśmy 200$ jako chrzestni i dodatkowo pudełko pamiątkowe z różnymi szpargałami oraz świece. Trzy lata temu daliśmy jako chrzestni sztabkę złota 2g (ok 800zł) i pudełko pamiątkowe i szatkę. Rok temu byliśmy u siostrzeńca ale nie jako chrzestni to daliśmy sztabkę 1g (ok. 500zl) plus kartkę pamiątkowa.
A naszemu synkowi chrzestni dali po 1g sztabkę (ok 500zł) i też jakieś tam pamiątki.

Kurcze fajny pomysł z tymi sztabkami złota. Teraz złoto drogie więc pewnie 1g ok 650 zł ale pomysł napewno wykorzystam za rok na komunię

2 polubienia

Ja myślę że te sztabki są ogólnie teraz super pomysłem

My chrzilismy niedawno i roznie to bylo . Ciezko stwierdzic srednia , ale mysle , ze ten pomysl ze stabkami jest super , bo jesli rodzice zostawia dziecku to wartosc tylko wzrosnie . Jesli jednak nie chcesz sie w to bawic to uwazam ze 400/500 zl to naprawde rozsadnie . Od chrzesnego mala dostala 1000 zl a od chrzesnej 500 $ , mysle , ze jako zwykli goscie nie ma co przesadzac , ja to w ogole mysle , ze to teoche jak z weselem , zeby zaplacic za “talerzyk” i troszke zostalo

Ja jako chrzestna dwa lata temu dałam 800zl i srebrnego aniołka do powieszenia na ścianę. Z tym ,za talerzyk, to różnie bywa bo zależy kto co wymysli. Np teraz mamy komunię w maju i kuzynka robi w takim Ala pałacu, będzie tam dmuchanie dla dzieci i jakieś bajery. Ciotka mówi że płaci 300 zł od osoby no to sorry ale ja idąc w 4 osoby nie dam na komunię jako zwykły gość ponad tysiąca. Bo dla mnie to za dużo znacznie. Ale na chrzest też myślę że 500 będzie ok

1 polubienie

A to pewnie, mialam na mysli takie standardowe . Kazde “wymysly” to juz ich sprawa . Bo jesli cos takiego organizuje to mysle , ze nie liczy zeby jej sie za to zwrocilo .

Ja jako zwykly gość dalabym 500 zl plus cos dokupiła :wink:
Chrzest mialam 4 lata u synka i wtedy od chrzestnego dostal 400 zl od chrzestnej lanczuszek :wink:
@mamamalwi1 teraz masz komunie corki prwda ? Masz juz kreacje ? :slight_smile:

2 polubienia

Trzeba dać wg uznania ale jak nie jesteś chrzestnym to spokojnie możesz dać 500zl i pamiątkowa kartkę

1 polubienie

Ja też byłem dała 500 zł i jakąś pamiątkę do tego

@Kargaw właśnie miałam pisać to samo że Świetny pomysł miała @Michaska :+1: złoto z czasem nabierze jeszcze większej wartości :money_with_wings:

2 polubienia

@ewelkar899_wp.pl właśnie w niedzielę zamówiłam w końcu garnitur, bo na nic się nie mogłam zdecydować :face_with_peeking_eye: dzisiaj ma przyjść :crazy_face: zobaczymy czy się nada czy do zwrotu :face_with_peeking_eye: a Ty ? Już coś kupiłaś ?

Ja jeszcze nic :confused: widzialam dwie sukienki i garnitur ale musze mierzyc :see_no_evil: