Hej ![]()
W czerwcu planujemy Chrzest.
Zastanawiam się czy kupować zaproszenia handmade, czy personalizowane ze zdjęciem czy jednak po prostu zamówić zwykłe, bo ludzie i tak wyrzucają?
Ja nie planuje takich prezentów, a zaproszenie kupię zwykłe. Byłam chrzestna 2 razy, mąż raz i ani na komunię ani na chrzest nie dostaliśmy prezentów, podziękowań ani handmade zaproszeń. Osobiście nie lubię niepraktycznych rzeczy bo jakbym dostała takie podziękowanie to co później z nim zrobić? Wylądowało by na dnie szuflady a później w koszu. Zaproszenia też po uroczystości wylądowałoby w koszu. Nie lubię takiego zbieractwa.
Ale jeśli masz duży budżet i wiesz że goście docenią i cieszyliby się z takich prezentów to warto o czymś pomyśleć
O prezencikach dla gosci duzo rozmawialysmy w sumie przy kazdym temacie chrztu czy komunii. Np tutaj
Co do zaproszeń to ja i tak po uroczystości wyrzucam, nie wyobrazam sobie miec tego tyle, chyba musialabym miec osobna szuflade na zaproszenia
ja mialam personalizowane i grafika ulozona przeze mnie i jedno zaproszenie na slub kosztowalo mnie wtedy 2zl takze to tez nie majatek. Ale pewnie z mniejsza iloscia i dzisiaj byloby juz duzo drozej.
Ja tylko dodam (żeby nie rozwijać i nie robić bałaganu na forum bo temat już był jak zauważyła @Mamina ) że sama przygotowywałam zaproszenia w programie Canva i wysyłałam je elektronicznie do gości a na podziękowanie zamówiłam na allegro mydełka glicerynowe w kształcie misa w kolorze niebieskim z karteczką z podziękowaniem.
Ja robilam zwykle zaproszenia a w podziękowaniu magnes na lodowke z podziekowaniem ![]()
Póki co mogę powiedzieć tylko z perspektywy osoby, która dostawała zaproszenia. Ja je zawsze wyrzucam po uroczystości, a czasem nawet i przed żeby nie walały się po domu. Nie mam gdzie tego trzymać . Szczerze to nie zwracam nawet uwagi na te zaproszenia tylko na datę i lokalizację . Jakbym miała sobie przypomnieć kto miał ładniejsze, a kto gorsze zaproszenia to nawet nie jestem w stanie, bo nie przykładam do tego większej wagi. A wiadomo są śluby, chrzty, komunie i trochę tych zaproszeń się dostaje. Jak będę robić chrzciny to na pewno nie będę szła w jakieś drogie i wymyślne zaproszenia bo i tak większość wyrzuci.
Ja miałam mieć chrzciny w lany poniedziałek i nie przygotowałam zaproszeń
później pomyślałam że może jednak niefajnie wyszło że zaprosiliśmy na "gębę " i jak zaplanujemy od nowa uroczystość to symbolicznie zrobię kartkę w canvie
No taka robiono przez siebie na pewno będzie super ![]()
Ok
edytowałam post
już nie ma bałaganu i pisania ponownie i podziękowaniach ![]()
My zaproszenia kupujemy zwykle bo i tak każdy to potem wyrzuca
Ja przy 1 dziecku mialam hand made potem to juz zwykle … wole dolozyc i kupic jakis gadzet na impreze co sie przyda … te zaproszenia potem laduja w koszu… zreszta sami chyba tal robicie bo watpie ze odkladacie gdzies gleboko do szafy ![]()
No ja osobiście nie dostałam nigdy takiego Zaproszenia ze zdjęciem, ale u starszej córki robiłam to dziadkowie sobie zostawili.
Teraz dostałam na komunię zaproszenie handmade, ale raczej wyrzucę tylko po imprezie, bo raz wyrzuciłam i na 18 poszłam o dzień za wcześnie ![]()
![]()
![]()
Ja jeśli pamiętam dobrze, to w ogóle nie robiłam zaproszeń.
Zaprosiłam najbliższych na słowo ![]()
My idziemy twraz we niedziele na 18 … zaproszenie doatalam jakies 2m temu i je wyrzucilam… dzisiaj nie pamietam czy jest o 15 czy o 15.30 ![]()
W 100 % sie zgadzam . Ja tez nigdy nie zwracam na nie uwagi , szkoda kasy . Ale wiadomo , jesli ktos ma duzy budzet to niech robi jak uwaza .
Ogolnie za prezentami tez nie przepadam , bo pozniej nje wiadomo co z tym robic i leza w szufladzie z wsyztskim i niczym . Wyrzucic szkoda a na wierzchu tez nie lubie ustawiac , zreszta mam swoja corke i nie potrzebuje magnesow ze zdjeciem innych dzieci , bo wtedy musialabym miec cale przedszkole na lodowce . Wiadomo dziadkowie czy bliska rodzina napewno by docenili .
Takie podziekowania za przybycie sa fajne w firmie kawalka ciasta , ewentualnie jakiejs czekoladki w moim odczuciu . Bo zjada sie i po problemie ![]()
Tak się składa że my też w czerwcu organizujemy chrzciny i też jestem na etapie wyboru zaproszeń i orientowałam się mniej więcej jak to wygląda. Zaproszenia handmade kupione u kogoś oscylują w granicach od 7 do 10 zł za zaproszenie na Allegro z danymi do samodzielnego uzupełnienia gdzie dostajesz link do kreatora zapłacisz około 3,50 zł za sztukę razem z kopertą i takie właśnie wybrałam a takie do samodzielnego uzupełnienia długopisem możesz znaleźć nawet poniżej 2 zł.
Ja większość ludzi zaprosiłam pierwotnie ustnie a potem zamierzam wręczyć zaproszenie żeby każdy wiedział o konkretnych danych odnośnie kościoła i sali gdzie jest imprezka.
Osobiście mi szkoda kasy na takie rzeczy i nie zwracam na to uwagi nie gromadzę również tego ale zaproszenie lubię dostać bo zawsze sprawdzam co gdzie i kiedy i zawsze wykorzystuje zwrotnie kopertę aby wrzucić pieniążki ![]()
A co do podziękowań to jeszcze nie wiem jak na razie nie mam pomysłu i jak nic nie wymyślę to po prostu nic nie będzie
ale myślę o jakiś cukierkach w woreczkach z organzy ![]()
Ja też podziękowania „zużywam” jak są w postaci do zjedzenia lub jakaś tam świeczka coś co można wykorzystać. A raz były magnesy z zdjęciem pary młodej na ślubie to nawet ich nie zabrałam. Po pierwsze mam lodówkę w zabudowie, po drugie po co mi magnes z zdjęciem męża kuzyna , którego widziałam pierwszy raz w życiu. Tak samo w formie jakiś tam plakietek z podziękowaniem to zawsze zostaje na stołach.
Właśnie z tego też powodu ja dałam mydełko w ramach podziękowania bo to można zużyć i nie trzeba gromadzić. Ja na przykład mam zabudowaną lodówkę więc magnesów nie używam ![]()
Co do zaproszeń to też mi było szkoda kasy. Raz że nie miałam dużo osób na chrzcinach (sami bliscy) więc przez allegro się nie opłacało bo tam jak nie ma limitów dolnych co do ilości to jest limit pieniężny w ramach Smarta. Dlatego używając tego programu wybrałam wzór, trochę pod siebie zmodyfikowałam i rozesłałam elektronicznie żeby goście mieli wiedzę co do miejsca i godziny bo to umyka
My też wzięliśmy właśnie takie zaproszenia personalizowane, ale dosyć zwykłe, właśnie realizowane w takim kreatorze i wyszły nas cenowo nie tak bardzo drogo jak te typowo handmade
Ale wyglądają eleganciej w moim odczuciu niż uzupełnione odręcznie
Ale oczywiście każdy wybiera dowolnie według własnych odczuć estetycznych ![]()
Na podziękowania zamówiliśmy personalizowane krówki - to każdy na pewno z chęcią schrupie i nie będzie musiał ich omijać ![]()
Zamówić zwykłe, nie wydawać niewiadomo ile bo już sama chrzest sporo kosztuje, ja zawsze zaproszenia wyrzucam
Co do podziękowań - jak dla mnie te magnesy ze zdjęciami są zbędne, nigdy takiego magnesu nie przyczepiłam na lodówkę a teraz wgl mam zabudowaną i lądowały w koszu, jak już podziękowania to według mnie najlepsze personalizowane krówki ![]()