Mamameg ja pod koniec pierwszej ciąży musiałam zakupić baleriny, jakie było moje zdziwienie, że dotychczasowe 36 jest za małe, kupiłam rozmiar wiekszy i założyłam kilka razy, po porodzie rozmiar znowu 36 ![]()
smyk
Mamameg też miałam ten problem nogi co prawda mi nie puchły ale się rozeszły pod ciężarem trochę i bałam się że moje buty będę musiała wymienić na rozmiar większy bo tak samo mam wszystkie ze skóry . MALENKA sporo osób sobie chwali te ubranka z Lidla ciążowe . Ja ostatnio jak byłam w h&m to sporo widziałam ubrań ciążowych na wyprzedaży i spodnie można było już kupić za 20zl
Ja podobnie jak dziewczyny kilka ubrań ciążowych kupiłam w H&M. Dodatkowo znalazłam w sklepie z używanymi ubraniami 2 pary świetnych spodni ciążowych. Często spotykałam ciążowe ciuchy właśnie w takich sklepach. Można na prawdę nie raz fajne rzeczy znaleźć. Polecam pochodzić i poszukać, może uda się upolować coś fajnego na okres ciąży ![]()
W H&M bardzo często zdarzają się promocje wiec albo mierzyć stacjonarnie albo nawet możesz zamówić online, zmierzyć w domu i zwrócić. Dla klubowiczek zwroty są darmowe wiec warto - jedyny minus: mrozisz pieniądze na kilkanaście dni. Ale uważam, że to duża wygoda bo robisz zakupy nie wychodząc z domu. Oprócz tego, że zwrot jest darmowy to po uzbieraniu konkretnej liczby punktów na karcie możesz wybrać sobie rabat jaki Cię interesuje. Pula rabatów zmienia się co kilkanaście tygodni. Ostatnio kupowałam kurtkę dla córki to wybrałam 20% na dany produkt bo ta oferta była dla mnie najkorzystniejsza. Przeglądałam oferty ubrań już używanych, ale najlepiej kupić je po obejrzeniu i najlepiej przymiarce. Ale na przykład zakup używanych spodni mnie nie przekonuje bo spodnie często przecierają się w kroku. Choć to znowu zależy od tego jak długo były używane. Dlatego jeśli mamy możliwość obejrzenia ubrań „na żywo” to warto z tej opcji skorzystać.
A mi w ciszy urosły stopy i zostały ba ostatnio znów mi urosły… Dobrze że nie mam kolekcji butów jak typowo kobieta bo bym musiała wyrzucić.
Ja ubrania ciążowe kupiłam w HM. Na wyprzedażach można znaleźć na prawdę perełki i nie drogo. Mam też kilka rzeczy z Lidla i wg mnie też są super. Jeśli chodzi o sezon ciąży to ja mam dzieci i letnie i zimowe i każda z pór roku ma swoje plusy i minusy to tak jak ze wszystkim. ![]()
W ciąży czasami zmienia nam się rozmiar stopy. W ciąży stopa czasami się wydłuża. Relaksyna powoduje ze więzadła się rozluźniają, inny jest też nacisk na stopy bo kilogramów przybywa, środek ciężkości jest też inny. Po ciąży stopy niestety nie wracają do poprzedniego rozmiaru więc czeka nas wymiana całego obówia.
Kasia sprecyzuj proszę wypowiedź że nie wracają do swojego rozmiaru stopy . U mnie rzeczywiście było tak jak piszesz ze stopą się poszerzyła od nacisku kilogramów itd ale na szczęście wszystko jest tak jak przed ciążą i dalej noszę ten sam numer obuwia co przed ciążą ![]()
Pati najczęściej stopy nie wracają do rozmiaru sprzed ciąży. Jeśli u Ciebie rozmiar jest taki sam jak przed ciążą to nic tylko się cieszyć ![]()
Dziewczyny, to nie jest tak, że w czasie ciąży rozmiar stopy się powiększa, ot tak. Około 60-70% kobiet po porodzie może mieć większą stopę (pati, jesteś w tych 30-40% tak jak ja
) z tego powodu, że się spłaszcza i wydłuża. Stopa może się wydłużyć od 2 do nawet 10 mm czyli faktycznie możemy zauważyć różnicę w rozmiarze buta. Problem jest nie tylko w powiększeniu się rozmiaru buta, ale też kobiety, którym wydłużyły się stopy poprzez wydłużenie (wpływ ma na to zwiększona masa ciała i nierównomiernie rozłożony ciężar) częściej cierpią na choroby stawów. Przez zwiększoną masę ciała spłaszcza się łuk stopy powodując jej wydłużenie. Czytała kiedyś, że sugeruje się, że zwykle stopy się wydłużają przy pierwszej ciąży, przy kolejnych już nie. Jednak nie martwiłabym się o to aż tak bo stopa może się wydłużyć minimalnie tak, że nawet nie zauważymy różnicy, a poza tym buty np ze skóry dopasowują się do stopy, ponieważ skóra pracuje i nieznacznie może się rozciągnąć.
Przed ciążą nosiłam rozmiar 38 po porodzie 39 niestety dużo butów moich starych jest dla mnie za małe
Mi się w pierwszej ciąży rozmiar buta nie zmienił. Ubrania zmieniły mi się z 36 na 38 i to chyba bardziej tuż po porodzie, gdy te kilogramy zostawały
A teraz na początku kolejnej ciąży zamiast tyć to chudnę
Nie dość, że wróciłam do rozm. 36 to za chwilę wskoczę na 34…
Pcheła u mnie na początku ciąży również kilogramy szły w dół , ale w późniejszym czasie one pojda w gore . Wiec na razie tylko się cieszyć jeśli dzidziuś dobrze przybiera ![]()
W ciąży kupiłam tylko spodnie o biustonosz ?
W Hm są fajne ciuchy ciążowe lecz nie tylko bo są także inne sklepy przystosowane dla kobiet w ciąży.
Ja kupowałam na domodi rzeczy.
A staniki w smyku cariwell ![]()
Biustonosz jest dość ważnym elementem kobiety, nie tylko ciężarnej. Ja dobierałam rozmiar u brafitterki . Biust ciężarnej jest o wiele cięższy dlatego też wymaga specjalnego traktowania.
Kilka rzeczy (spodnie, koszulkę z krótkim rękawem) kupiłam w h&m mamma oraz kilka rzeczy w Lidlu
No to ja też jestem w tym procencie kobiet, którym stopa urosłą w ciąży… Miałam mega obrzęki i dużo przybrałam i faktycznie stopa się rozplaszczyła i z 39 noszę 40. Mam nadzieję, że w kolejnej ciąży już się nie rozplaszczy bardziej ![]()
Ja powiem szczerze, że w 1 ciąży, ubrania kupowałam w stacjonarnych sklepach i nie typowo ciążowe, a jakieś luźniejsze. Jedynie legginsy zamawiałam przez internet. Teraz dostałam dużo bluzek i koszulek od szwagierki
A co do legginsów, to jedne kupione w Lidlu, drugie w Biedronce i całkiem niezłe jakościowo są
A jeśli chodzi o rozmiar buta to mam ten sam problem, co dużo z Was tutaj… Przed pierwszą ciążą 39, teraz 40… Boję się co będzie po kolejnej ![]()
Kupowałam głównie przez Internet ale f&f czy ccc też fajne jakościowo ubrania można znaleźć:-) w stacjonarnych typowo dla ciężarnych były prześliczne ubrania, ale nie na mój rozmiar ?