Justyna powiem Ci szczerze , że mocno to przechodziłaś , ja na początku ciąży też się martwiłam sylwetką , że przytyję itd zwłaszcza , że wcześniej ćwiczyłam i miałam nie naganna sylwetkę , ale z czasem jak zaczął się pokazywać brzuszek przestałam na to zwracać uwaga , bo myślę cały czas o dziecku. My kobiety już do tego jesteśmy stworzone , jak urodzę to zadbam o sylwetkę aby lepiej się czuć w swoim ciele
Mamowe bardzo mało przytyłaś , ja zaczynałam ciąże z wagą 66 kg przy wzroście 166 cm obecnie jestem w 19 tyg ciąży i mam 8 kg na plusie a jeszcze przede mną trochę czasu do porodu , więc na pewno jeszcze przytyję. Moja kuzynka miała taki brzuch jak ja jak rodziła. Nie wiem od czego to jest zależne. Tylko brzuch mi rośnie , nogi ręce , twarz bez jakichkolwiek zmian
Dziewczyny, nie zawsze waga ma znaczenie. Dużą rolę odgrywa nasza sylwetka i budowa ciała. Czasem można wa tc więcej i lepiej wyglądać, to zakezy od tego czy ćwiczymy czy nie. Co z tego, że ważę 65 kg np ale moje ciało jest „luźne”, miękkie i wiotkie, a przy wadze 70 mogę lepiej wyglądać, mieć wyrzeźbione ciało i wcięcia tam gdzie ich potrzeba
mama_gratki dokładnie ja ważyłam 66 kg ale miałam umięśnione nogi , ręce brzuch więc waga nie świadczy o tłuszczu , a o mięśniach , bo jak się ćwiczy to wbrew pozorom mięśnie rosą i ważyć też muszą . Generalnie każda kobieta ma inna budowę i każdy z nam inaczej tyje itd
Justynko to masz świetna wagę i najważniejsze że dobrze się czujesz, samopoczucie jest bardzo ważne.
Niekoniecznie możesz przytyć tyle w drugiej ciąży,
Z praktyki mogę Ci powiedzieć że przy pierwszym dziecku jest sporo roboty, chcąc nie chcąc musimy chodzić i zajmować się nim a więc trochę tej gimnastyki jest
Sama zdecydujesz kiedy będziesz chciała drugie dziecko, przyjdzie na to czas:-)
Zgadzam się budowa ciała ma znaczenie, dobrze rozłożony tłuszczyk na całym ciele po równo lepiej wygląda nuż chuda dziewczyna, która wygląda jak wieszak.
Ja po drugiej cuaxyyz kolei bardzo schudłam, ważyłam ok 48kg przy moim wzroście 164cm nie wyglądałam dobrze, wszystko na mnie wisialo, łącznie z cackami.
Nie dobrze jest mieć za dużo wagi ale za mało też nie ładnie, już chyba lepiej wygląda kobieta jak ma trochę tego ciałka niż taki szkielet
Ja to przy wzroście 175 ważyłam przed ciążami 65 i czułam się rewelacyjnie :)) teraz na zegarze +10 :(((
Powoli idzie mi na razie zbijanie wagi ale idzie
Z perspektywy czasu ciesze się ze zdecydowałam się na drugie dziecko od razu bo teraz mogę na spokojnie dojść do siebie
Mandarynka święta racja :)) w drugiej ciąży nie przytyłam tak dużo jak w pierwszej . Tak na prawdę to te nadprogramowe kilogramy zostały mi po pierwszej
Ja się boję jsk to będzie. W pierwszej przytylsm niemalże książkowe ake też przytylsm więcej tylko że 6muesiecu bardzo wymiotowalam. Poza tym nie nam ani jednego rozstępu. Nie wiem czy za drugim razem będę mieć tyle szczęścia. Dziewczyny ja wiem ze to głupie i próżne o oczywiście jestem w stanie się “poświęcić” żeby mieć drugie dziecko. Wiem że sa ważniejsze rzeczy nuż figura no ale jednak czułam się okropnie w ciąży aczkolwiek dzięki niej przeżyłam przemianę o wręcz metamorfozę. A o tym samopoczucie mimo wszystko jest chyba wątek
Justyna jeśli prowadzisz aktywny tryb życia prowadź go jeszcze intensywniej , poczytaj na temat aktywnych kobiet w ciąży . Podam głupi przykład Lewandowskiej … Ćwiczyla i dbała o siebie przed ciążą i w ciąży i przez całą ciążę wygladala cudownie …brzuszek tylko jej doszedł a ciało cały czas w formie . Może jak bardzo Cię to przeraża to zainteresuj sie wcześniej tematem
Masz rację. Nawet pytałam trenerskiej x która ćwiczę i która roxpiduje plany czy dla ciężarnych też potrafi to zrobić. tylko ja w pierwszeh ciąży też okropnie czułam się fizycznie. Jsk pisałam częste wymioty csley5muesuecy, poten okropne bóle pachwin i podbrzusza, ja chodzić nie mogłam. Jsk poszłam na spacer krótki to po południu nue mogłam wstać z kanapy. Nie msn wątpliwości że gdyby sytuacja się powtórzyła to napewno nie dam rady ćwiczyć. Z odżywianien też wtedy ciężko bo ja przez wymioty miałam wręcz wstręt do jedzenia. Więc jadłam cokolwiek ns co mislsm względna ochotę (głównie wszystko na słodko) bo bałam się że zagłodze dziecko a potrafiłam wymiotować ns sama myśl o mięsie czy po otwarciu lodówki. Brr straszne to było. Jedyne co przechodziło to słodkie bułki ogólnie pieczywo suche lub z dżemem, serki, naleśniki placki o tego typu rzeczy więc wszystko to czego obecnie nie tykam.
Ja ogólnie też miałam tylko brzuch nigdzie więcej nie przytylsm, no w biodrach trochę. Ale nie była to typowa piłeczka z przodu tylko mój brzuch był taki jakby rozlany w sensie szedł już od pleców
No to nie ciekawie… Bo jeśli faktycznie sytuacja by się powtórzyła ( chociaż nie koniecznie tak musi być ) to z ćwiczeń nawet najlżejszych nici … Dieta też odpada bo nie wciśniesz na siłę czegoś co ktoś Ci rozpisał .
Justyna jak wiadomo każda ciąża jest inna i może w drugiej bedziesz się czuła o wiele lepiej.
Ja zaszłam w ciaze mają na liczniku 60kg przy 165cm. Przybralam jakieś 17-18kg, dziś jestem 6tyg po porodzie, zostało 4,5kg. Na początku ciąży strasznie też przeżywałam każdy kg, ale później już mi przeszło i zaczęłam się cieszyć ciąża na całego Co prawda wiem, że powinnam więcej jeść i zdrowiej, ale wiecie same że czasem nie ma się na nic czasu. Widze, że sylwetke mogę dopracować choć chce jeszcze poczekać troche.
Justyna , Jaka różnice wieku planujesz pomiędzy jednym a drugim dsieckiem ?
Strach trzeba obejść , 9 msc mi bardzo szybko zleciały ale ja czułam się ok …jeśli ktoś ciążę przechodzi gorzej to czas się niestety dłuży …
Teraz mam siebie dość ale po porodzie na pewno wezmę się w garść
Raczej większs. Mój synek ma obecnie 3lata a ja dopiero w sumie zaczynam myśleć o drugim. Znaczy zawsze wiedziałem że chce ale raczej ze z większą różnica wieku. Planuję ciąże gdzieś za około rok dopiero
Justyna8907 tak jak piszą dziewczyny ciąża ciąży nie równa człowiek się zmienia, hormony naszym ciele też, zupełnie inaczej przechodzi ciąża 19 latka i przeważnie inaczej ta sama dziewczyna, która ma 27 lat, przynajmniej takie mam porównanie u mojej ciotecznej siostry.
Justyna8907 im człowiek jest starszy tym organizm bardziej leniwy nie oszukujemy się, jeśli nie będziesz za bardzo przestrzegać jakiejś tam diety a masz skłonności np do szybkiego tycia to istnieje spore prawdopodobieństwo, że przytyjesz, ale jeśli będziesz prowadziła taki tryb życia jak teraz a widzę, ze jesteś pod super opieką to będzie dobrze, będziesz się dobrze czuła. W ciąży też można sobie ustawić świetną diete tak abyś za dużo nie przytyła a żebyś dostawała to co trzeba i żeby dziecko się dobrze rozwijało, ja myśle,ze można mieć nad tym kontrole.
Zauważcie ile kobiet narzeka na wagę a co robią (znam osobiście takie przypadki) a siedza przed telewizorem i wpieprzają no drugą paczkę chipsów, potem pączki i nie wiem co jeszcze a potem płaczą że są grube,a co się dziwić??? nic nie robią, leżą, ciągle jedzą i płaczą, no cóż, waga od płaczu nie spadnie.
Justyna8907 widze, ze Ty masz w sobie bardzo dużo poweru i determinacji tak trzymaj a na pewno wszystko będzie dobrze
Ja myśle, ze jak człowiek wypracuje w sobie pewne nawyki i trzyma się ich kilka lat to tak łatwo tego nie zmieni, wiec Ty i u Ciebie bedzie dobrze, tylko trzymaj sie swoich zasad
Mandarynka masz rację z tym obzarstwem …u 3/4 osób jakie znam to właśnie dlatego mają wagę powyżej 20 kg w ciąży … Same się przyznają że nie żałują sobie ani słodkich napoi ani słodyczy ani przekąsek słonych a o FAT foodach nie.wspominam . Mówią że muszą się najeść bo jak karmisz to nie możesz i to jest błąd bo na zapas nie da się najeść
No niestety, jak ktoś się obżera i nie rusza zupełnie, to nie oczekujmy cudów. U mnie akurat druga ciąża pod względem wyglądu była bardziej obciążająca. Ale to wiadomo, że nie ma reguły. U mojej mamy np. dopiero trzecia ciąża dała jakieś większe zmiany w wyglądzie, że trzeba było się bardziej ogarnąć
No ja napewno będę sobie odmawiać wielu rzeczy mimo ciąży. I to nie chodzi o dietę typu ograniczenie jedzenia czy głódzenia sie ale umówmy się że paczek czy balonik czy cola to przyjemność dla nas bo dziecko nic pożytecznego z tego nie dostaje.
Mandarynka bardzo pozytywny wpis skierowany do mnie naprawdę aż mi due tak lepiej zrobiło jak przeczytałam. Dzięki
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.