Wypadające włosy po ciąży

Mi szybko odrosły (chyba szybko?) skoro po 2 latach znów oddałam tyle samo. Teraz też już mam za ramiona ale ma razie nie planuję oddawać ani ścinać. Jednak mnie męczyło, że ten kucyk ledwo co mogę zrobić i nie wszystkie włosy łapie. 

Idziemka u mnie po pierwszej ciąży wypadanie zaczęło się bodajże 3-4 miesiące po porodzie, przy karmieniu piersią.

Monia ja mam takie do łopatki teraz, ale ja lubię na codzień związane włosy, więc jakbym obcięła te 25 cm to bym miała mega krótkie. 

Swiezoupieczonamama czemu nie możesz zapuścić? 

Ewa ja nie karmie piersią w takim razie może wypadanie włosów być szybciej. 

KP ma wplyw na wypadanie wlosow ? nie wiedzialam :D.

No to u mnie właśnie 3 miesiące minęły i włosy zaczęły wypadać. A też chce teraz zapuścić i oddać. Mała Zołza a to jak znalazłaś fryzjera który te włosy bierze? Czy sama musiałaś je wysłać?

Nie mogę takich zapuścić ponieważ włosy mi rosną tylko do pewnego momentu a pozniej się zatrzymuja. Drugi powód to taki ze bardzo wolno rosną a trzeci ze muszę często podcinać bo pomimo tego ze od podstawówki nie używam suszarki a prostownicy od święta to mi się wysuszaja końcówki. Nie każdy może mieć tak długie włosy. 

Anabanana a to dość popularny tekst, że przy karmieniu piersią włosy wypadają bo dziecko wszystko wyciąga  :D nie wczytywałam się w żadne badania ale u mnie się potwierdziło. I potem odrastają dość szybko (przynajmniej u mnie) takie baby hair :D 

Idziemka nie wiem jak to jest jak ktoś nie karmi, nigdy się nie zastanawiałam.

Magda i Lena można załatwić to na własną rękę u dowolnego fryzjera ale samemu trzeba wysyłać i dopilnować wszystkich wymogów a można iść do fryzjera, który współpracuje z fundacją. Ja znalazłam w pobliskim mieście 3 takie zakłady. Wystarczy wejść na stronę fundacji Rak'n'Roll na akcję "Daj włos" i poszukać w swoim mieście  :)

Wtedy nie trzeba się niczym przejmować bo wszystko załatwi ten zakład. Ścinanie również jest wtedy darmowe.

-> https://www.raknroll.pl/dajwlos/ klikając na "lista salonów " wyskoczy pdf do pobrania.

Swiezoupieczonamama i stosujesz coś na końcówki czy tylko regularnie podcinasz? A rozdwajają Ci się też? Ja z tym miałam kiedyś ogromny problem...

Ja już dwa razy oddałam włosy dla tej fundacji, z czego jestem bardzo dumna. Raz ścięłam włosy u fryzjera i sama wysłałam, a raz salon zajął się wysyłką na własną rękę i dostałam certyfikat. Cięcie jest wtedy faktycznie darmowe. Na stronie mają wszystko opisane co i jak, jest tam mnóstwo salonów współpracujących i te tańsze i te droższe. Super uczucie zrobić coś dobrego, nigdy nie wiadomo, czy nam takie włoski nie będą kiedyś potrzebne ;)

Na tą chwilę to nie wiem, kiedy znowu uda mi się oddać włosy, jak mi ich tyle wypada...

Nawet sporo jest tych salonów;)

Ciekawe jaka długość to minimum.

Moje włosy są zbyt krótkie ale może jak corka się zdecyduje to sie wesprze fundację, chociaż ona poki co nie wyobrażam sobie krótkich włosów a tez 15 cm to nie wiem czy by ty wzieli

Aniska minimum to 25 cm. Ja już mam włosy trochę za ramiona to by pewnie było tak na styk ale póki co się nie wybieram. Ewentualnie podetnę końcówki i w przyszłym roku spróbuję. 

Trochę dużo , ja mam cienkie końcówki więc by się na pewno nie nadawały . W ogóle nie widać że mam długie włosy przez to 

Jest to cudowna inicjatywa, ale niestety sporo wymogów trzeba też spełnić żeby takie włosy oddać i żeby się nadały do wykorzystania. 

Idziemka ja karmiłam córkę 4 miesiące potem 3 kolejne ściągałam, teraz  udalo się 1.5 miesiąca i mimo wszystko po obu porodach zaczęły wypadać po 3 miesiącach. Także myślę,że to się dzieje dlatego ,że te hormony w tym czasie się stabilizują. No 25cm to sporo ,ale jak ktoś ma długie i w dobrym stanie włosy to jest świetna inicjatywa. Ja mam liche włosy jedynie podczas ciąży są świetne. 

Ja właśnie nie miałam lepszych włosów w ciąży a często kobiety mówią że wciazy mają piękne,gęste i błyszczące. Ja miałam normalne 

Swiezoupieczonamama jesli włosy schnął Ci dłużej niz 1h samodzielnie to nawet powinnaś użyć suszarki do wysuszenia ich. Na pewno nie goracym powietrzem ale clodnym lub letnim. Tak samo jak nie powinnyśmy hcodzić spać nawet z lekko mokrymi wlosami bo po prostu mocno się uszkadzają. Nie zawsze nieużywanie suszarki nam szkodzi i to jest wielki mit, że mocno niszczy wlosy (na chłodnym powietrzu nie niszczy) a wiecej szkody przynosi naszym wlosom jesli jej nie uzyjemy jesli wlasnie schnał same powyzej 1h

Dziewczyny a co do wypadania włosów po porodzie to jest bardzo naturalna sprawa i tak naprawde wypadają nam włosy, które powinny wypaść przez te 9 miesiacy ciązy, ale zostały zatrzyname przez chormony. To wypadanie następuje około 3 miesiąca po porodzie, czasem jest to proces krótki i niezbyt upierdliwy a czasem lecą nam włosy garściami (ja jestem dobrym tego przykładem)

Tutaj chodzi o cykl życia włosa, który składa się z 3 faz: 

-anagen czyli faza wzrostu włosa, która trwa od 2 do nawet 8 lat i w tej fazie znajduje się około 90% włosów

-katagen, faza druga, okres przejściowy, który trwa około dwa tygodnie. Tutaj włos przestaje rosnąć i przygotowuje się do wypadnięcia (koniec wlosa odrywa się od brodawki znajdującej się w mieszku i przesuwa bliżej powierzchni skóry głowy)

-telogen, czyli trzecia i ostatnia faza i jest to faza spoczynku mieszka włosowego. (czas to około 2-4 miesiace). Tutaj mieszej włosowy po prostu odpoczywa, następnie ulega powiększeniu i zaczyna tworzyć się w nim ponownie nowy włos, który wypycha stary i wypada. 

W trakcie ciaży ten proes jest jednak troche zaburzony. Wszystko dzięki poziomowi estrogenów, które są podwyższone, co prowadzi do zaburzenia fazy katagenu (tej fazy po prostu w trakcie ciazy nie ma). Włosy nam nie wypadają przez co jest ich zdecydowanie wiecej. Natomiast około 3 miesiecy po porodzie poziom estrogenu zaczyna się obniżac i włosy zaczynają gwałtownie wypadać co powoduje zmniejszenie ich ilości nawet do 30% (bardzo duzo). Są to włosy, ktore nie wypadły własnie podczas 9 miesiecy ciąży oraz te, które wypadłyby teraz. Dlatego mamy wrażenie, że tych włosów wypada nam pełno i to w szalonym tempie. I jest to normalny proces, którym nie nalezy się denerwowac.

Natomiast jesli zauwazymy ze nasze włosy tak mocno się przerzedziły (zaczynaja robic sie przeswity na skórze głowy), włosy mocno się przetłuszczają (zdecydowanie mocniej niż kiedys) wystepuje łupież, to już znak, że należałoby się udac do dermatologa, choc ja uważam ze najlepiej do trychologa. Tak naprawde dermatolog jedynie co przepisuje nam szampony i leki a nie zbada naszej skory głowy. A trycholog zawsze zbada nasze włosy i skórę głowy specjalnym urzadzeniem, bedzie szukał przyczyny a nie tylko zaleczał. Dobierze odpowiednią pielęgnację oraz zwroci tez uwagę na inne aspekty naszego życia, które mogą powodowac nadmierne wypadanie włosów. 

Wypadanie włosów po porodzie nazywane jest inaczej łysieniem poporodowym (chociaz ja bardzo nie lubie tego określenia bo jest po prostu brzydkie i nie jedną kobietę wpędza w mały zawał serca). Generalnei nie ma się czego bać, mamy od 100-150tys włosów. Jesli ubedzie nam nawet te 30% po porodzie, to roznica zostanie zatarta okolo 6-9 miesiacy po porodzie bo wlasnie wtedy zaczynają normowac się nam hormony. Może to potrwac niut dłużej, jesli karmimy piersią, bo wtedy w naszym organizmie jest zdecydowanie wyższe stężenie prolaktyny, którwa własnie odpowiada za nadmierne wypadanie włosów. Stres nam tez nie pomaga, ponieważ zwiększa produkcje tego hormonu i wpadamy w błędne koło. 

Oczywiście każda z nas chciałaby ten proces zatrzymac i jest to naturalne. Włosy to jeden z najważniejszych atutów kobiet. Dlatego możemy sobie troszkę pomóc odpowiednią dietą, bogata makro i mikro składniki oraz witaminy z grupy B. Bardzo pomocne są tu jajka, ryby (ale te tłuste, najlepiej słonowodne i to nie z Bałtyku), owoce morza (zawierają dużo cynku który wpływa na wygląd włosów), żelazo i miedź. Pamietajmy aby jeść pieczywo pełnoziarniste z grubego przemiału, tak samo makarony, ryż (zrezygnujmy z ryzu w torebach) oraz dużo kasz. 

Pomocne moga być też szampony i odzywki przystosowane do włosów wypadajacych i osłabionych. Myjmy włosy zawsze 2x (1x samą skórę głowy aby pozbyc się pierwszego brudu, 2x aby doczyścic włosy z resztek lakierów do włosów, odzywek bez spłukiwania, zanieczyszczen pochodzacych ze srodowiska).

Nie chodzmy z mokrymi wlosami spac! żeby położyć się do łożka nalezy mieć włosy zupełnie suche. Możemy podpierać się poszewkami jedwabnymi i jedwabnymi gumkami.

A tak naprawde najlepiej pójść chociaż raz do trychologa, porozmawiac z nim, bo tak naprawdę każdy problem nadmiernego wypadania włosów jest mocno indywidualny, a oni poprzez badania najlepiej bedą wiedzieli co nam poradzic ;)

Mam nadzieję, że wyczerpałam temat wypadania włosów i nie będziecie się już tak bały tego procesu po porodze ;)

Xyz ja to w każdej ciąży wlansie najpieknekjszs miałam włosy . Nigdy nie miałam tak gęstych , długich i błyszczących włosów. W sumie dzieci ciążom udało się je zapuścić by były długie bo zawsze były tak liche,że musiałam je mieć krótko ścięte by jakoś wyglądać

Mi na poczArku wypadały strasznie włosy, ale gdy zaczal się 2 trymestr to jest kompletna zmiana. włosy są miękkie, i mam wrażenie ze jest ich wiexej. Poza tym lśnią jak nigdy dotąd. 

Ja jestem ponad 3 miesiące po porodzie i jest masakra. garściami mi wypadają...  karmie piersia więc ciężko coś brac 

MałaZołza dzięki za informację, to poszukam sobie na stronie :)

Tak to racja że inicjatywa jest super. Wymogi są ale warto. Moja znajoma znowu sprzedała włosy w zakładzie fryzjerskim w którym robią doczepiane włosy. Powiem Wam że bylam zdziwona że tyle kasy za to dostała. Tyle że cena zależy od rodzaju włosa (czy farbowany czy nie), jego grubości, gęstości i długości. 

To racja że podczas ciąży włosy są lepsze i zdrowsze. Ja przed ciążą miałam bardzo przetłuszczające się włosy. W ciąży mogłam myć głowę co 2 dzień (wcześniej codziennie) i jestem już 3 miesiące po porodzie i dalej nie mam takich dużych problemów jak wcześniej. Ale zakładam że to kwestia czasu ze względu na stabilizujące się hormony. 

NatkaF ja też tak mam że mi włosy potrafią nawet pół dnia schnąć więc wspomagam się suszarką bo innego wyjścia nie ma. 

Idziemka właśnie nie. Wystarczy, że mają 25cm minimum do ścięcia i nie są rozjaśniane. Z tego co wiem innych wymogów nie ma.

NatkaF a ja właśnie specjalnie najczęściej zostawiam aby same wyschły...