Wymioty u noworodka

Może mieć czkawkę bo mu się zrobiło chłodno. 

Często dzieci dostają czkawki przy zmianach temperatury.Ja na przewijaku mam prześcieradełko więc nie leży na zimnym ale czsem jak dłużej poleży golutka to też dostaje czkawki .

Tak u nas syn dostaje czkawki gdy jest  mu zimno, pod czas przebierania np. 

Jest mu za zimno ;) nie kladz dziecka bezposrednio na przewijak tylko poloz tetre i dopiero dziecko ;) slyszałam ze wielu rodzicow po wykapaniu dziecka kladzie termoforek do lozeczka pod kocyk albo otulacz zeby nagrzac troszke miejsce wtedy dziecko lepiej spi bo wyciagnieciu z wanienki kiedy jest mu chlodno ;) 

U mnie też dostawał czkawki pi kąpieli. W mieszkaniu było ciepło ale wiadomo nie tak ciepło jak w wodzie. Z mężem robiliśmy kąpiel i ubieranie we dwoje żeby było jak najszybciej i od razu po kąpieli mleczko by rozgrzało od środka.

Czkawka to odruch nierozwiniętego jeszcze układu nerwowego. Ma to związek z przeponą, nerwem przeponowym. Zwykle po karmieniu, gdy pełny brzuszek uciska na przeponę. Może też wystąpić przy nagłych zmianach temperatur. To oznacza, że wcale nie jest mu zimno tylko tak reaguje organizm na zmianę temperatury podczas kąpieli. Nie jest to złe i nie należy dziecka przegrzewać bo ma czkawkę. 

Czkawka może też wystąpić bez żadnej przyczyny. Zwykle ujawnia się do 3 miesiąca życia. 

Ważne, żeby najpierw dziecko nie dostało jedzenia

Albo zrobić odpowiedni odstęp między karmieniem A kąpielą 

Na przewijany leży kocyk i na to podkład do przewijania. Nie rozbierać jej całej tylko np. Od dołu zdejmuje pół śpiochy i też dostaje czkawki. Przebieram ją zawsze po karmieniu, ale robię między tym przerwę

Ja przebieram na łóżku, jakoś przewijak mnie nie przekonał przy 2 dziecku. 

Ja na początku małego przebierałam na przewijaku ale tylko do czasu aż zaczął się wiercić. potem poprostu się bałam że spadnie jak ja tylko się po coś odwrócę. Do drugiego dziecka nawet nie brałam przewijaka od rodziców.

Ja starszego cały czas przewijałam tylko na przewijaku. Ile się dało

Ja jak kupie juz przewijak to chce gp wykorzystac w pelni zeby nie lezal i sie nie kurzyl ;) a mysle ze jak dziecko naucze przewijac na przewijaku a nie gdzie popadnie to dziecko tez zakoduje to w swojej glowce ze teraz jest czas na zmiane pieluszki a nie zabawy ;) 

Kasia niestety tak łatwo z tym nie jest..dziecko nie lubi leżeć w miejscu jak większe jest to zawsze chce się obrocić , uciąć, gdzieś iść nie ma czasu nigdy na zmianę pieluszki 

Ja nie zakupiłam przewijaka, poradzimy sobie bez niego

Ja miałam patent na zmianę pieluszki jak już dziecko się wierciło i uciekało (moment przewracania podnoszenia zadka itp) dawałam zabawkę do ręki gryzak kremik cokolwiek byleby się zajęło a ja w 3 sek potrafiłam przebrać pieluszkę tosz to wyścig z czasem był bo zabawki szybko się nudzą hahha

Lilla- przewijak jest bezpieczną forma do przewijania, nie mówiąc o tym , że wykonany jest z łatwo scieralnego materiału (przy kupach to dość istotne) : D

Wykorzystala bym patent aby go czyms zajac jesli by bylo naprawde niespokojne ;) Gryzak czy zabawka albo karuzela cos co skupi jego uwage na czyms innym ;) 

Może spróbuj odciągnąć przez chwilę pokarm, tak żeby później leciał wolniej. Dziecko powinno wtedy jeść spokojniej ?

My korzystamy z przewijaka juz 15 msc, mimo, tego, ze jest juz za krotki, to bardzo nie lubię przewijac malego gdzies indziej. Nie lubie sie schylac, gdy jest gdzies nizej, idzie to wolniej i kregoslup bardzo cierpi