Wymioty u noworodka

Mi położna mówiła że na piersi nie zawsze musi się odbić

Nie zawsze jej się odbija... I nie wiem czy to tym są spowodowane jej wymioty. A co ile czasu karmicie piersią ?

Beata- mega współczuję sytuacji. Sama niestety dużo tu nie pomogę, ale spytaj się położnej. Dzieciątko nie ma rozwiniętego układu pokarmowego, więc może w tym tkwi problem

Faktycznie ja czasami też czekałam strasznie długo jak się odbije, ale położna powiedziała, że nie zawsze musi się odbić . Potem jak małej się nie odbiło to ją odkładałam na chwilę zaczynała się wiercić i od razu brałam do odbicia i jej się odbiło. W dzień jak jej się nie odbiło dłuższy czas to kładłam na brzuszek po np 20 minutach i wtedy jej się odbiło. Beata w Twoim przypadku bardziej bym próbowała ściągnąć przed karmieniem trochę mleka i dopiero karmić. Karmiłam na żądanie ale mniej więcej wychodziło to co 2-3 godziny

U mnie się nie zawsze odbija a karmię piersią,a z początku miałam tak właśnie ze się najadla bo dużo jej mleka lecialo i jak odbila to od razu mleko chlusło, też się męczyłam z tym sama pisałam tu o pomoc na forum ;)  aale z czasem jak ta laktacja się unormowala przed 3 miesiącem chyba to już jest lepiej ;) 

Jak sie nie odbije to kladzie sie na chwile malenstwo na Na bok lub  na brzuszek zeby sie nie zakrztusilo swoim pokarmem 

Wiem, że ona się tym meczu i ja.. za każdym wymioyrm muszę ją przebierać.. Czy to noc czy dzień, a wiadomo że w nocy chciałabym jak najdłużej odpocząć i nabrać siły, a przebranie takiego małego dziecka zajmuje mi sporo czasu..

Ja pilnowałam bardzo tego odbicia bo miałam nadmiar pokarmu leciał nawet gdzie dziecko nie ssało. Położna kazała mi na początku trochę odciągnąć żeby ściągnąć ten pierwszy najmocniejszy moment mleka. Córka ulewaala dość długo taki chlustajacym ulewaniem i dostawała coś ale już nie pamiętam co, próbowaliśmy zagęszczać mleko ale nie tolerowała jeszcze wtedy żadnej butelki. 

Nieraz trzeba dłużej poczekać aż dziecku się odbije, ale nigdy nie należy położyć dziecka, póki się my nie odbije

MNPB ale nie każde dziecko odbija. Albo jak żadnej w trakcie trzymania do odbicia to też nie odbije 

Jeśli dziecku się nie odbije, to istnieje ryzyko, że leżąc udusi się później treścią pokarmową

Mojej córce nie zawsze się odbija..

Dokaldnie nigdy nie kladzmy dziecka na plecach po karmieniu bo to sie moze zle skonczyc 

Dziecko kładę zawsze na boku 

Jak dziecku się ulewa bądź wymiotuję pediatra kazał nam podkładać pod nogi łóżeczka od strony głowy książki żeby było wyżej.

MNPB ale przecież nie kasę dziecko odbija więc nie ma sensu trzymać nie wiadomo ile. Trochę aby jedzonko w dół spłynęło i ułożyło się wystarczy czasem

Mojej siostra położyła książki pod nogi łóżeczka, ale jej syn miał refluks, lepiej troszeczkę wyżej niż dziecko miałoby się zakrztusić

A czy też tak macie, że jak przebieracie dziecko na przewijaku to dostaje czkawki ?

Beata- może od przewijaka mu zimno. Od tego też może mieć czkawkę. Warto jakiś konto podłożyć czy coś

Beata warto żeby przewijak nie był zimny plus w pomieszczeniu było ciepło. Jeżeli chodzi o czkawke to u nas najczęściej po kąpieli jak.ubieralam się pojawiała