Dobrze ze ja tak nie mialam.i obym nie miala przy drugiej ciazy, bo z druga ciaza to juz jest gorzej tym bardziej ze mamy juz dziecko a ty gadasz mrcza nas wymioty itp…a tu trzeba zajac sie dzieckiem…no ale to juz nie od nas zalezy…pp Aisa jak Cie tak odrzucalo od wędlin to czyzbys miala córkę;-) takie zabobony;-)
Aneta, ja tez przy tych wymiotach schudłam, ale jak przestały mnie meczyc to zaczęłam fajnie przybierać
U mnie z przybieraniem na wadze było ciężko. Mnie w ciąży od mięsa odrzucało, a ciągnęło na słodkie. Niby zabobon, a córeczka się urodziła.
Ja przy córeczce tez za mięsem nie przepadam, ale za słodkie to bym zrobiła wszystko
Niestety ta niechec do miesa na ostatnich badaniach ujawniła anemię. Czekam co powie mi moj lekarz.
Nie wiem czy wiesz ale w czekoladzie też jest żelazo może też stąd cie ciągnie. No i ile twoja waga na to pozwala to możesz sobie jeść mój gin mi powiedział że mogę po czym stwierdził że może lepiej nie skoro mam tendencje do tycia więc ja buraczki wcinalam
Aisa, a w jaki sposób buraczki? Pieczone, gotowane, surówki, sałatki?
Surowe buraki tankowane najlepsze aby pozbyć się anemi i warto też ten sok spic wiadomo wcześniej trzeba dobrze umyć buraka. Warto surowe bo jak gotujemy smażymy czy pieczemy to żelazo z nich ucieka.
Marieee niby zawsze powinno się jeść warzywa /owoce umyte dobrze a nie oskrobane gdyz pod skórką jest najwięcej witamin. No i wiadomo ze surowe mają najwięcej , gdyż gotowane w wysokiej temperaturze tracą na wartości. Jak co to już lepsze zawsze gotowanie na parze niż we wodzie gdyby coś. I bez soli . Jeśli chcemy nadać jakiś smak zawsze uzywajmy lepiej ziół niż soli.
Przy anemii warto pić herbatę z pokrzywy. Nie wyleczy ona jej ale wspomoże lepsze przyswajania żelaza przez organizm. Jesli zjemy jakis posileg bogaty w zelazo nalezy wiec razaz po nim wypic szklanke pokrzywy ;))
Warto zaopatrzyc sie w podroby (wątróbka, żołądki), czerwone mięso, ryby, a zwłaszcza sardynki. Warzywa bogate w żelazo to głównie ziemniaki, kapusta i sałata i surowe buraki. Powinnaś zaprzyjaźnić się z pietruszką – dodaj ją do porannego śniadania, np. jajecznicy, ale także kanapek czy makaronów. Zaraz po spożyciu produktów bogatych w żelazo, nie pij kawy ani herbaty , ponieważ zmniejszają przyswajalność żelaza. Leczenie anemii z reguły jednak wie że się z łamaniem jakiś suplementów ale warto wspomagać ten proces powyższymi zaleceniami by szybciej wrócić do formy
Lubię surówkę z buraczka surowego, cebuli i jabłka. Mniam
AgataS, tak po eynikach badan, bo przy krwinkach czerwonych, hemoglobinie i hematokrycie mam obnizone wartosci i zaznaczone jako za niskie, ale czekam wlasnie co mi powiemoj lekarz, bo w czwsrtek mam wizytę.
Buraczki są super na anemie, wiem, bo przed ciaża tez mialam anemiczne okresy w swoim życiu i buraczki były dla mnie wtedy wybawieniem. Z ta czekolada to cos w tym moze byc, ze dlategomnie tak do niej ciagnie. Mama ostatnio mi podarowala gorzką, 90% kakao, wcisłam pol pomimo tego, ze byla okropnie gorzka w smaku. Teraz sobie o niej przypomnialam i ide dokonczyc drugą połówkę
Ja w ciąży nie mogłam się na buraki patrzeć przez całą ciążę. Tak mi buraki nie podchodziły pod żadną postacią. Sam widok buraka mnie od nich odrzucał.
A ja buraczki chętnie jem. Właśnie utarte z cebulką lub zasmażne, choć one pewnie już nie mają tylu witaminek. Agnieszka u mnie kilka razy przy wynikach była strzałka w dół lub w górę, a lekarz i tak mówił, że na ciążę norma. Oby i u Ciebie tak było. A buraki i czekoladę i tak na zdrówko wcinaj
Wątróbki w ciąży nie powinno się jeść więc nie polecam zresztą jak ma się wstręt do mięsa to i to nie przejdzie. Sok z buraka to dobra rzecz ale mi nie podszedł ja na siłę jadłam buraki choć nie powiem cześć poleciała w toaletę bo wymioty miałam przez całą ciążę i właściwie nabiał tylko to było to czym nie wymiotowalam słodkie bee mięsa bee wszystko bee oprócz nabiału.
Smak zwróconego banana to najgorsze chyba co może być nie polecam serio nie sądziłam że paw po bananie jest tak okrutny przez to przez jakiś czas miałam wstręt do banana. Ja też brałam żelazo. Choć nie powiem zanim się dobralo dobre to też wymiotowalam po tabletce. Podszedł mi jako tako tardyferon choć musiałam pierw napić się wody włożyć tabletkę i szybko polknac.
Zależy gdzie robiłaś badania jeśli tylko ciezarne tam przyjmują w sensie do laboratorium to normy powinny być dla nich jeśli wszystkich to normy są dla kobiety a kobiety w ciąży mają inne normy.
Ja miałam wszystko za niskie poziom żelaza hemoglobine i wgl ginekolog stwierdził że to tragedia jakąś ze mną ogólnie ja już przed ciaza na anemie cierpiałam często miałam już 9.8 poziom hgb ale w ciąży zeszło niżej aż do 4.8 i trzeba było robić wszystko co się da jak udało się przed porodem podwyższyć poziom do 10 a po porodzie znów spadło od razu jak miałam wstać kręcilo mi się w głowie. Okazało się ze znów poszło w dół. I znów walcze z anemia. No więc czekolada buraki i sok z buraczków
U mnie też każdy podejrzewa anemie bo strasznie blada jestem. Ale wyniki mam w normie. Ale teraz już jem z chęcią buraki bo lubie. Ale w ciąży nie mogłam. Przez gardło przejść nie mogło.
Aneta blada możesz być z wielu innych powodów niż anemia. Dawnej tak często mówiono, że jak ktoś chudy i blady, to na pewno anemik. Ja zawsze byłam chudzina, zwłaszcza jak byłam nastolatką i nigdy nie miałam anemii, a każdy mi cały czas ją wmawiał. Wręcz powiedziałabym, że osoby przy kości, z tego co widzę częściej borykają się z anemią, bo po prostu źle się odżywiają.
Aisa, miałam podobne doswiadczenia w banenem. Ledwo go zjadlam a juz zwracałam. Teraz przy dobrym samopoczuciu omijam banany z daleka. Taka trauma…
Agnieszka ja przy córce mialam to samo całkowicie odrzucało mnie od miesa a słodkie mogłaby caly czas jesc.Mialam anemie w ciąży ale niw duża i lekarz przepisał mi zebym brała “żelazek”.Przy synku gdy bylam w ciąży to gdy zjadłam banana to zaraz go wróciłam.
Agata S ja tez zawsze bylam chuda i nieraz mi mówili ze moze mam anemie zrobiłam badania ale jednak nie wyszla anemia u jestem zdrowa:)
Nie tyle przy kości to anemia bo źle odżywiają się co osoby przy kości mają większą masę i więcej pochłania się żelazo więc potrzebują większej dawki mogą się dobrze odżywiać ale niekiedy tak się dzieje ze pomimo zdrowej diety zvilansowanej i tak brak żelaza i fakt częściej osoby przy kości mają z anemia problem choć i te chude też może mieć problem z anemia. Często się dzieje ze żelazo znika w niewyjaśniony sposób np u kobiet gdzie obficie miesiączkują może znikać w ten sposób żelazo i stąd anemia może też być tak że gdzieś jest krew utajona i jest wydalana więc róznie może być warto dlatego badać od czasu do czasu poziom żelaza i robić morfologie.
Wiadomo, więcej ciałka, to i więcej witamin i minerałów potrzeba dla równowagi. Moja koleżanka przy anemii miała właśnie bardzo obfite miesiączki, nie mogą sobie z nimi poradzić, do tego straszne migreny. Podleczyła anemię żelazem, sokiem z buraków o pokrzywy i reszta też wróciła do normy. Ale u niej to przyczyną był brak ciepłych i zdrowych posiłkow, bo mieszkała sama i długie lata nic nie gotowala, tylko jadła suchy prowiant.
Ojej no fakt zle odżywianie powoduje anemie często ale zdarza się że dobrze się odzywamy a i tak anemia nas dotyka.