Również zdecydowaliśmy się zamówić takie łóżko i mały nie ma problemu żeby w nim spać. Oczywiście jak urodzi się córeczka to może mu się przypomnieć że łóżeczko było jego ale ma swój pokoik więc mam nadzieję że nie będzie problemów. Co do nauki to Oliverek sam chciał spać na łóżku , jak robił drzemkę w dzień to kład się na nasze łóżko do łóżeczka już mniej chętnie chodził spać. Myślę że po kilku razach nawet można położyć się z maluszkiem i szybko się mu spodoba, może jakiś przyjaciel miś do towarzystwa można powiedzieć dziecku ze może sobie wybrać misia z którym będzie spał bo już jest dużym chłopcem i łóżeczko jest za małe. Każdy rodzic ma inny sposób bo zna swoje dziecko lepiej ![]()
2,5 latek nie powinien mieć problemu z przejściem na większe łóżko. My na początku kładliśmy się razem z małym i on wtedy zasypiał.
Moja Oliwia kładąc się zawsze w swoim łóżeczku musze ja przykryc i wychodzę z pokoju a ona sobie sama smacznie zasypia
Sylwia poczekaj jak podrośnie - to już nie będzie tak łatwo, przerabiałam to już dwa razy. a to kiedy przeniesiemy dzeicko do większego łóżeczka zależy też od tego jak duże jest dziecko, ale nie wiekiem, a gabarytami, bo wiadomo są dzieci większe i są też drobniejsze.
Starszego przenieśliśmy jak miał 2,5 roku, ale jego kuzynka już miała większe łóżeczko w wieku około 2 lat, bo niewygodnie jej było w niemowlęcym i się obijała tylko po szczebelkach
Moja córka spała w łóżeczku gdy chodziła do zerówki. Mieściła się w nim, więc nie było potrzeby, żeby zmieniać jej łóżko. Synek ma 27 misięcy i też na razie ma tylko łóżeczko. Mały jeszcze nie ma swojego pokoju, więc na razie nie myślimy o zmianie łóżka, bo spokojnie się mieści.
Mój miał dwa latka jak został eksmitowany z łóżeczka do łóżka swojego. Ale mój to żłobkowicz i jak miał jakieś 20 miesięcy to w żłobku już spał na leżaczku a nie w łóżeczku. Także nam zamiana przyszła łatwo. Była tylko rozmowa, że już jest duży i czas zmienić łóżeczko na łóżko. Nawet bardzo się ucieszył, bo dostał łóżeczko z naklejką koparki. Synowi na początek kupiliśmy łóżko o wymiarach 160x80, jak będzie większy kupimy mu duże łóżko 190 albo 200.
Mój syn ma prawie 110cm i dopiero od września pójdzie do zerówki, ale nie sądzę, aby chciał spać w łóżeczku.
Córce kupiliśmy łóżeczko o wymiarach 140x70, właśnie z myślą, aby już nie przenosić jej na większe łóżko, tylko żeby je przerobić.
moja gwiazda niema problemu ze spaniem na łóżku bo gdzie padnie tam spi:-)
To macie spokój sylwia, z doborem łóżka dla małej:)
Odnawiam wątek . Przeczytałam cały , ale wypowiedzi mam dotyczyły starszych dzieci.
Na początku lutego chce kupić 16 miesięcznej córce łóżko, w maju musi oddać łóżeczko młodszej siostrzyczce. Chce jej kupić łóżko z kolorową postacią nadrukowaną na łóżku (takie jak na zdjęciu) Ale jak przekonać dziecko do zmiany?
Czy najpierw próbować , aby w dzień spała w nowym łóżku ? Czy od razu kłaść ją w nocy?
Chce jej mówić ,że jest już duża i ma piękne łóżko , tak jak mama i tata. Ale nie wiem jak to będzie. Znacie jakieś metody na przekonanie dziecka do spania w łóżku?
Boje się trochę ,że jest za mała na tą zamianę , ale niestety jest ona konieczna.
U nas teraz jest ten sam problem.Kiedy kupić synowi nowe łóżko (ma 19miesięcy) czy jak na razie zostać przy łóżeczku.Kręgosłup mi wysiada już bo ciągle muszę go podnosić z takiej złej pozycji…no i obciążenie kręgosłupa w pracy też robi swoje…
Przyznam szczerze że najlepiej by było mieć już łóżko z takimi miękkimi obiciami i ogranicznikami praktycznie do końca długości łóżka.Obawiam się że synek może wstać w nim i wypaść…ale w końcu będę musiała zmienić…Czy czekać jeszcze?! Sama nie wiem…Ciągle chce spać z nami…Mam nadzieję że jak będzie mieć swoje łóżko i ten problem się zmieni…
Doradźcie coś… ![]()
Moj strszy synek zaczal spac w lozku jak mial 3 latka wczesniej spal w lozeczku. Kupilismy mu drewniane lozko z materacem wraz z zdejmowana barierka i synek chetnie w nim spi.
W pierwszym tygodniu lutego dotarło do nas łóżko. Od dwóch tygodniu przed zakupem tłumaczyłam córce ,że będzie miała łóżko dla dużych dzieci takie jak śpią rodzice i ,że łóżeczko jest dla małych dzidzi , a ona jest już duża. Razem z tatą składali łóżko , cały czas przy tym mówiąc ,że to jest łóżko dla dużych dzieci , czyli dla Ani. Po złożeniu łóżka córka na nim siedziała , ale nie chciała się położyć. Tego dnia w dzień zasnęła na rękach , ale przeniosłam ją do łóżka . Gdy się budziła siadłam na łóżku ,żeby widziała gdzie jest. Wieczorem uspałam ją w łóżku i o dziwo przespała całą noc ! Od tej pory śpi . tylko w łóżku.
Nie spadła , mimo ,że się kręci , a bardzo tego się obawiałam. Córka jest na tyle drobna , że barierki spełniają role blokady idealnie. Dodatkowo na łóżku położyłam jej maskotkę ,żeby miała bardziej przytulnie i żeby amortyzowała uderzenia. Więc 16 miesięczne dziecko też da się nauczyć samodzielnego spania w łóżku.
Jednym minusem tego rozwiązania jest to ,że dziecko swobodnie wchodzi i wychodzi z łóżka. Gdy nie jest śpiące lub nad ranem potrafi przyjść do mnie do łóżka. Codziennie rano przychodzi do mnie do łóżka , chce się poprzytulać , budzi nas i czeka na mleko.
Darka17772 uważam ,że warto spróbować , nam się udało, więc i u Ciebie się uda.
Jajeczko89 dzięki bardzo za ten post, zdecydujemy się na kupno łóżka.
Jak tylko dostaniemy zwrot z podatku to zamawiam łóżko.My chcemy z obiciami wykonanymi z gąbki i pokryte materiałem,nie z drewna.Moja siostra ma i bardzo sobie chwali ![]()
A jaki materac masz do tego łóżka? standardowy czy już ze sprężynami kieszeniowymi? Chciałabym żeby posłużył dłużej ![]()
Lenka26 mam wielką nadzieję że synek też polubi swoje nowe łóżko i będzie chętnie tam spał bez spacerów do nas do łóżka.
Nasze łóżko ma materac piankowo kokosowy , taki jak w łóżeczku . Zastanawiałam się nad wyborem innego materaca , ale do łóżka 140x 70 cm ciężko jest coś znaleźć. Zapewne za rok czy dwa pomyśle o zmianie.
Lozko z gąbki fajna sprawa, tylko gorzej z ustrzymaniem czystości .
U nas synek od razu miał łóżeczko o wymiarach 70x140, które można zmienić na tapczanik. Jak syn miał 1,5 roku to łóżeczko było już bez szczebelków. Po kilku miesiącach barierki zniknęły i już jest tapczanik. Wiec u nas szło to stopniowo z jednym łóżeczkiem. W nocy nie spada. Pasuje synkowi to, że bez problemu może wyjść z łóżka. Minusem jest ze w nocy lub nad ranem przychodzi do nas do łóżka i tak juz do momentu wstawania zostaje. U nas mąż szybko był za tym by synek juz miał normalne lóżko a ja się bałam, ale nie potrzebnie. Z kolei u koleżanki synek w wieku mojego nadal śpi w łóżeczku z barierkami.
gudrun ciekawa jestem jak wygląda to twoje łóżeczko przed i po zdjęciu szczebelek co to za łóżeczko?
O kurcze ale fajne !!! Naprawdę bardzo praktyczne i szybkie w demontażu takie by mi się przydało tylko żeby dziecko nie spadlo … kiedy córkę przyzyczajalismy do łóżka bo do łóżeczka się nie mieściła to zdazalo się jej spaść na podłogę podczas snu dlatego mieliśmy dostawiana komodę do łóżka . To rozwiązanie z demontaż em bardzo mi się podoba super sprawa
Syn spadł kilka razy, ale pod łóżeczkiem był gruby koc i nic się synkowi stać nie mogło
z drugiej strony ściana. Może są jakieś barierki do kupienia, ale u nas nie były jednak potrzebne.
Mój synek zaczął spać we własnym łóżeczku gdzieś ok 4 roku życia. I też na początku z niego spadał, bo to jednoosobówka, poobkładałam podłogę koło łóżka poduszkami i spał często na nich:)Ale kilka nocy i się przyzwyczaił. Spał w tym samym pokoju co ja więc może dlatego szybko przestawił się na swoje łóżeczko. Nie byłoby pewnie tak łatwo, gdyby miał spać sam w pokoiku…
Długo szukałam odpowiedniego łóżka dla mojego synka. Poszukiwania dobiegły końca, gdy trafiłam na firmę https://lanomeble.pl/ Jestem bardzo zadowolona. Łóżeczko jest nowoczesne i bardzo stabilne, co w dzisiejszych czasach coraz rzadziej się trafia. Łóżeczko posiadam już 1,5 roku i funkcjonuje bez żadnych zastrzeżeń. Mam nadzieję, że pomogłam ![]()