Wiele razy wygralam darmowe badania i promocyjne okulary, darmowy pokaz garnkow, generalnie duzo ZAPROSZEN NA DARMOWE rzeczy. To rowniez wyłudzanie danych
Ale oni pytali tylko o imię i czy mieszkam blisko tego hotelu czy wiem co to za hotel , po co im to?
Trzeba bardzo uważać bo na każdym kroku chcą wyłudzić dane
Powiedzieli mi nawet że mam wziąć partnera i przyjść tam na 10
Nie zapomne historii, jak ktos zarysowal auto komus. Zostawil karteczke z przeprosinami, br twlefonu i… zaproszeniem do teatru dla dwoch osob.
Gdy para byla w teatrze zlodzieje okradli caly dom.
Moze dlatego pytali czy mieszkasz blisko zeby sie upewnic ze to ty ? Ja bym nie gadala z takimk
Dokładnie, imię i informacja czy mieszkasz blisko danego miejsca to już w sumie spora część informacji, która złodziejowi moze się przydać. Jak ktoś jest wprawiony, to wystarczy że wie, że pani X nie będzie w domu wtedy i wtedy, bo jest na spotkaniu, na które ją zaprosił
Tylko , że ja mieszkam w bloku więc nie wiedzą gdzie mieszkam, a hotel znajduje się po prostu w moim mieście
No wlasnie oni maja takie metody ze moga wiedziec. Zazwyczaj osoby okradane, to sa osoby ktore byly obserwowane. Wiedza gdzie pracujesz, o ktorej wychodzisz, znaja jakas Twoja rutyne,np kiedy masz joge czy inne zajecia.
Juz nie mowiac o tym ze maja jakis myk z zamkiem zeby sprawdzwc czy ktos byl w mieszkaniu przez ostatnia dobe, chyba chodzi o to ze zostawiaja inaczej zamek, a jak chcesz otworzyc drzwi to musisz go przekr3cic zeby wszedl klucz, gdzies o tym czytalam
To faktycznie trzeba uważać na każdym kroku
Wszystko wiedzą jak chcą nie mówiąc już o zdjęciach na Facebooku czy Instagramie. Niby dzieci bawiące się na podwórku ale nie zwracamy uwagi na to czy np w tle nie ma naszego numeru domu czy jakiegoś punktu rozpoznawczego. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego co wstawiamy. Poza tym mogą dzwoniąc do nas zlokalizować z kad wychodzi sygnał więc mają okolice w której przebywasz w tedy pytają czy hotel jest blisko twojego miejsca zamieszkania i już cię mają
I tak i nie. Jesli ktos faktycznie chce okradc i umie to robić, to okradnie. Jak dzwonią z metoda na wnuczka, to też jakoś się dowiadują wcześniej, czy ktoś faktycznie ma wnuczka
Też ciągle dostaję takie telefony od oszustów. Jak numer jest oznaczony jako spam, to już nawet nie odbieram. Wczoraj do koleżanki na numer pracowniczy dzwoniła babka, że widzi w systemie, że wzięła kredyt ja też raz odebrałam i facet o wschodnio brzmiącym akcencie dzwonił potwierdzić, że wzięłam kredyt ja mówię, że tak, brałam
to mówi “na jaką kwotę Pani brała kredyt?”. Odpowiedziałam, że nie pamiętam
a on już taki zdenerwowany, z pretensjami w głosie, że jak to bierze Pani kredyt i nie pamięta kwoty
już mi się nie chciało w to bawić, więc się wtedy rozłączyłam
W moim mieście też często są takie pokazy, moja mama często na to chodziła. Niby każdy dostawał jakiś tam drobiazg za przyjście albo zaproszenie innej osoby, np. poduszkę a na pokazie namawiali do zakupu super pościeli, garnków czy innego badziewia za kilka tysięcy złotych.
Tak właśnie myślałam , że jest to coś takiego. Bo mówili że można wygrać odkurzacz i inne AGD a jak weźmiemy ze soba 3 osobę to dostaniemy proszek
Kuszą tym ale trzeba mieć zdrowy rozsądek bo ja nie wierzę w to że dają coś za darmo
Jak masz silną psychikę to możesz się skusić, ale trzeba się przygotować na to, że będą naciągać na kupno czegoś drogiego, co wcale nie jest warte tych pieniędzy.
To fakt
I też z tego co pamiętam to tam się podawało swoje dane osobowe, tak że potem mogą dzwonić i wysyłać pocztą informacje o kolejnych pokazach.
Moja babcia raz się tak dała naciąć na jakieś gazety. Pierwszy numer przyszedł za darmo, a za następne musiałaby płacić po ok 50 złotych co tydzień. Na szczęście szybko się dowiedzieliśmy o tym i nie pamiętam ju jak, ale w jakiś sposób składaliśmy rezygnację z tego i obeszło się bez kosztów
No najważniejsze żeby niczego nie podpisywać na takich spotkaniach a oni mają jednak gadkę tak wyuczoną że gadają szybko i dużo i w pewnym momencie sami nie wiemy co się dzieje i pod wpływem emocji możemy coś podpisać