Wyłudzanie danych osobowych - UWAGA

Oszustów jest jak wiemy pełno. Ale to co sie stalo ostatnio to naprawde szok.
Dzwonią z numeru 22 4602580
Odbieram. Przemila Pani ( w ogole nie slychac ze to automat, wiec moze sztuczna inteligencja) mowi mi ze jest z Działu Roszczeń ( ale nie mowi jakiego banku) i dalej jest lepiej… " dzwonie w sprawie zaciagnietego przez Pania kredytu w celu splaty… "
Ja kredytu nie mam, ale przeciez miliony osob kredyt posiada. Mimo iz ja kredytu nie bralam to az słabo mi sie zrobiło ze moze KTOŚ na mnie wzial kredyt.
Ale mowie do baby ze ja nie mam zadnego kredytu, a ona ze mam i ze prosi o zalogowanie sie na bank bla bla bla.
Wtedy zapalila mi sie czerwona lampka. Podasz jej swoje dane i hasla i BUM, konto wyczyszczone.
Takze uwazajcie na takie oszustwa rowniez.
Ja zawsze jak ktos dzwoni z obcego nr to wpisuje go w google i sa strony KTODZWONIŁ itp i mozna sprawdzic, zazwyczaj sa komentatze ze nqciagacze, oszusci, wyludzanie danych itp
NIE PODAJEMY PRZEZ TELEFON ŻADNYCH SWOICH DANYCH OSOBOWYCH !

Tak a jak dzwonią z banku to trzeba powiedzieć że sama zadzwonię bo teraz nie mam czasu rozmawiać. Uważajcie bo u nas w pracy była sytuacja że zadzwonili z jakiegoś numeru a wyświetliła się infolinia banku. Żadnych danych przez telefon chyba że to my dzwonimy

2 polubienia

Miałam bardzo podobną sytuację, też dzwonili niby z “działu roszczeń” i próbowali mnie namówić na podanie danych. Zawsze od razu blokuję takie numery, ale oni niestety ciągle dzwonią z innych. Trzeba być bardzo czujnym, bo teraz oszuści są coraz sprytniejsi.

2 polubienia

Oj to prawda teraz trzeba być bardzo czujnym i najlepiej nie podawać żadnych danych przez telefon.

Coraz więcej takich oszustw, do Mnie też co chwilę dzwonią i blokuje a za dwa dni to samo…

1 polubienie

Najgorsze że czasami mówią moje dane i nie wiadomo skąd je mają :hear_no_evil:

Nawet od operatora. Orange np sprzedaje dane :wink:

o tym nie słyszałam, straszne…

A Oni to tak mogą robić ?

Do mnie masa numerów z innych krajów dzwoni

Da się gdzieś zablokować takie połączenia ?

Szok :open_mouth:

Można to gdzieś zgłosić?

Zgłoszenie nic nie da bo jeżeli nie podałaś danych to nie było przestępstwa. Cuda robią trzeba uważać. Najlepiej mówić w tedy że samemu zadzwoni się do banku

Albo odrazu rozłączyć i zablokować

1 polubienie

Moga, przeczytaj umowe ktora podpisyqalas z nimi. Kiedys zapytalam jakiegos telemarketera skad oni maja w ogole moje dane ( z nazwiskiem panienskim) a on ze wlasnie od firmy orange. Przeswietlilam umowe i owszem, moga.

Ja miałam podobną sytuację, zadzwonił do mnie pan, że z mojego konta firmowego był robiony podejrzany przelew na kwotę 6000 złotych. Że muszę koniecznie podać dane itp, bo pieniądze były przelane za granicę i od razu wypłacone w bankomacie. Pan się rozłączył, jak powiedziałam, że nie mam ani konta firmowego, ani 6000🤣

Z tego co wiem, to zgodę na przetwarzanie i przekazywanie danych można pisemnie wycofać

No i wlasnie do takich celow uzywaja tez sztucznej ibteiigencji. Generuja czyjs glos i potrafia zrobic ze na telefonie wyswietli sie normalnie kontakt, typu Infolinia MBank czy Wnuczek Marcin. Okropne

1 polubienie

Tez ostatnio mialam.telefon od pana ze niby zlozylam wniosek o kredyt na 3 tys i czy to ja ? Ja mowie ze nie on podal mi nazwisko osoby ktora niby taki wniosek zlozyla po wpisaniu w google okazalo sie ze to polska biegaczka hehe odrazu wydalo mi sie to podejrzane i rozlaczylam sie… trzeba uwazac !

1 polubienie