Ja mam własnie taka fałdkę i tak jak mówisz Eresz jakby zdretwiale miejsce nad rana i czasami jak się dotykam to brzuch mnie boli. Eresz nie wiem czy jestem opuchnięta na dole jak to sprawdzić . Dzisiaj na wizycie mam nadzieję że wszystkiego się dowiem.
Aisa Ty to jesteś kobietą wariatka hahahaha nie miałam porodu naturalnego ale wiele osób mi mówiło że bólu nie da się porównać do niczego a Ty bardziej balas się igły hahha z tym łożyskiem to też dałaś czadu no ale żeby robić zdjęcie hahha to już mistrz lekarze na pewno nie będą mieli szybko takiego przypadku . Ja po CC też już myślałam o kolejnym i teraz nie mogę się doczekać aż będę miała dwóch bobaskow no ale ze CC miałam muszę poczekać . Moja mama np miała 3 cesarki rok po roku to dopiero hardkor
Waleczks nad rana nie mislam. Czucia nie miał SM bardzo długo nad rana i do tej pory nie jest takie jak kiedyś. Bólu w tym miejscu nie czuje.
Używałam już żelu i kilku rodzajów globukek ale raz ze tego nie cierpię dwa że nie pomaga. Mi właśnie śluz kończy się podczas dłuższe gry wstępnej. Pełnej satysfakcji nie osiągam w ogóle ale przed ciąża też tak było. Chociaż jest mi przyjemnie ale wow nie ma mogę bez problemu zrezygnować z tego.
Pati zależy od blizny bo można np już po 9 miesiacach a nawet po pol roku się starać jeśli blizna ta w środku szczególnie jest ok już najlepiej po prostu porozmawiać z lekarzem:)
Haha powiem ci my z mężem specyficzni ludzie jesteśmy fakt takiego przypadku chyba nie mieli ja tak na poczatku panikowalam że ból będzie itd czy dam radę przysłali mi anestezjologa na konsultacje w razie co żebym mogła wziąć znieczulenie A przyszło co do czego nie krzyczałam nie prosiłam o znieczulenie ani nic No i mnie to nie bolało tak że boli po prostu czułam skurcze ale nie był to tak jak ból nie wiem jak to opisać w szoku byli lekarze i położna że ja nawet nie pisnelam i mówili że dzielna byłam i że nie mieli jeszcze takiej pacjentki by zapytała A to już jak dziecko wyskoczyło
Podziwiam dziewczyny ja to miałam wręcz lek że zajde w drugą ciąże wyła bym jak nie wiem. I to nie z powodu porodu bo cc wspominam raczej dobrze ake z powodu ciąży o tego że absolutnie nie wyobrażam sobie siebie z dwójką malutkich dzieci. Dla mnie to byłby koniec świata i chylę czoła msms które chcą zaraz drugie. Chyba jestem zbyt wygodna
Aisa i to są wieści , ale najpierw muszę poszukać sobie jakiegoś lekarza prowadzącego. W ogóle jestem na grupie na Facebooku i tam kobieta miała 5 CC to już trochę za dużo w szpitalu bjak byłam to lekarz krzyczał na babkę która miała mieć 4cc że jest niepoważna itd .
Justyna no to rzeczywiście nie masz ciekawie jak tak szybko wysychasz a lekarz coś na to radził ?? Może musicie urozmaicić sex zebys miała z tego dużą przyjemność i wtedy może nie będzie problemu
Pati to poszukaj dobrego lekarza no i powiedz jeśli chcecie mieć dziecko szybciej niż te 2 lata odstępu kuzynka zaszła w ciążę po 1.5 roku od cc uzgadniala z lekarzem i wszystko było ok po roku i zaczęli się starać udało się po paru miesiącach i w listopadzie urodziła znów cc. A tu na forum była też dziewczyna co po 9 miesiącach po cc w ciążę też za przyzwoleniem lekarza więc wszystko zależy też od stanu blizny niekiedy nawet po pol roku już można działać choć wiadomo nie każdy może dużo zależy od stanu blizny szczególnie tej w środku na macicy i ogólnie jak to widzi lekarz.
Aż zapytam się dzisiaj lekarza tego co mnie prowadził jak on to wszystko widzi chociaż teraz to za szybko na pewno na takie wiadomości jak wszystko tam takie świeże
No właśnie nic nie zdradził bo gkobulki nie były skuteczne. Dla mnie seks może nie istnieć. Mam mnóstwo zahamowań więc ciężko o urozmaicenie.
Mi lekarka powiedziała że bezpiecznie odczekać rok ale jeśli chce się drugi raz cc bi jeśli bardzo zależy na naturalnym to dłużej
Wydaję mi się że w dużej mierze zależy to również od nas samych. Po porodzie dla mnie sex mógł też nie istnieć. Bylam ciągle zmeczona i nie czułam się wogole atrakcyjna. Jednak mój mąż mógł by to robić nawet kilka razy dziennie więc dla niego okres połogu był jak wieczność. W miedzy czasie próbowałam mu pomagać w inny sposób sobie z tym radzić ale zazwyczaj sprawiało to że i ja miałam większą ochotę. Po porodzie oczywiście nie wytrzymalismy 6 tyg.
Ja nie mam ochoty na żadne aktywności seksualne nie tylko na stosunek. Na szczęście mój mąż też nie ma jakiś ogromnych potrzeb bo myślę że gdyby miał tak jak twój to już byśmy razem nie byłi
Jeżeli chodzi o powrót do zbliżeń to zalecane jest czekanie 6 tygodni po porodzie siłami natury a 8 tygodni jeżeli wykonywane było cesarskie cięcie. Osobiście po pierwszej ciąży ja z partnerem odczekiwaliśmy dłużej mimo że nie było takiej potrzeby. Lekarz po wizycie kontrolnej powiedział że jest wszystko w porządku i możemy wrócić do normalnego funkcjonowania. Ja jednak nie czułam się na siłach do współżycia. Teraz jestem przed drugim porodem i nie obawiam się połogu. Znam kobiety które już po 3 tygodniach wróciły do drobnych igraszek z partnerami. Wszystko zależy od tego jak przebiegał sam poród i jak się goi rana. Niema dwóch takich samych kobiet
Uważam ze z powrotem do współżycia jest jak z terminem porodu, ogólnie ciąża trwa 40 tygodni ale dzieci urodzone 2 tygodnie przed terminem nie są wcześniakami i 2 tygodnie po tym terminie nie są przenoszone. Ogólnie zalecenie jest zaczekać ale jak kobieta czuje że wszystko jest dobrze i próbują z partnerem delikatnie się sobą bawić przed upływem 6 tygodni to przecież nic złego w tym niema. Ważne by zacząć delikatnie, a nie jakieś ostre orgie i chodzenie po ścianach. Kobieta potrzebuje delikatności i wsparcia.
Jeżeli jednak kobieta nie jest gotowa to partner powinien ją wspierać, jest to trudny okres dla mężczyzn jednak rozmowa potrafi zdziałać cuda.
Justynka- i tutaj wlaśnie widać, jak sie enocjonalnie blokujesz. Nie odczywasz pełnej satysfakcji, bo wszystko siedzi w głowie. Masz pewne żale do męża oraz spory stres zwiazanym z dniem codziennym, rodziną i to nie pozwala Ci w pełni cieszyc sie seksem. Poza tym nie czujesz jakiejs wielkiej bliskości emocjonalnej z mężem i to skutkuje w seksie, bo nie potrafisz sie przy nim w pełni wylyzowac i czasem podświadomie poprostu nie chcesz, bo nie do końca podoba Ci sie to jak Twój partner Cie traktuje i nie chcesz z nim bliskości tego typu, bo nie masz do niego pelnego zaufania. Dochodzi jeszcze zaprwne lęk o bycie atrakcyjną dla niego itd. I seks zaczyna byc frustrujący w pewnym zakresie, zatem dlatego jestes w stanie z niego zrezygnować. Bo seks dla obowiazku lub poprostu taki sobie to trosske lipa.
Pati- no wlaśnie twn wałeczek, ktory jest mało czuły pod dotykiem to opuchnięcie wokół rany.
A co do drugiego dzidziusia to zależy jak sie chce rodzić. Jak sie chce naruralnie, to trzeba odczekać dłużej a jak c.c to krocej. Około roku to taka bezpieczna granica z tego co słyszalam.
Zgadza się Eresz chociaż moje libido i przed ciąża było dość niskie. Ja poprostu mam nie do końca dobrze w głowie poukładane w tej materii. Lęk był wcześniej o to żeby być atrakcyjna i o to żeby jego zadowolić teraz już o tym tak nie myślę. Moje podejście odkąd mamy dziecko zmieniło się ba dużo gorsze. Nie odczuwam absolutnie żadnych potrzeb
To ja tego waleczka bardzo szybko się pozbylsm miałam go tylko z jednej strony rany bardzo niewielki ale po miesiącu to już rana tzn blizna była równiutks
Kiedy twój ginekolog powie, że jest już taka możliwość. Ale co najważniejsze to kiedy ty sama będziesz na to gotowa i będziesz już czuła że o ten czas I raczej radziłabym od razu się zabezpieczać, bo nawet karmienie piersią nie daje 100% pewności, że nie zajdziesz w kolejną ciążę. Po urodzeniu dziecka cykle mogą być nieregularne więc lepiej dmuchać na zimne.
Niby najlepiej współżyć dopiero po konsultacji z ginekologiem ale uważam, że jeżeli masz ochotę, dobrze się czujesz, mocno nie krwawisz i nic Cię nie boli to dlaczego nie spróbować wcześniej:) Wszystko zależy także od porodu czy był on naturalny czy przez cc i czy rany goją się tak jak trzeba. Należy również próbować delikatnie i spokojnie. Nic na siłę:)
E.Jastrzebska, chocby dlatego żeby nie nabawic się kłopotów choćby jakiegoś stanu zapalnego.
E Jastrzębska mocno nie krwawisz ? Ja jakbym krwawila i to w połogu to choćbym miała ochotę nie wiadomo jaka nie zdecydowalabym się bo można sobie zrobić coz problemów więcej trzeba dac czas macicy na oczyszczenie po ciąży choćby dlatego by obkurczyla się do końca by nie było stanu zapalnego infekcji jakiejś itd.
Justynka- bardzo szybko doszłaś do siebie w takim razie po zabiegu skoro rane miałaś gładziutką po miesiącu.
Niestety w seksie nie chodzi o tylko zadowolenie partnera, ale o wspólne zadowolenie. Dlatego nazywa się to współżyciem. Współ czyli razem. Z tego co pisałaś to proboem leży w dziecinstwie i niezbyt budującym podejsciu ojca do Ciebie jako do przyszlej żony i matki. Jako chcąc pokazać że niewazne jakby bylo, ty dasz sobie rade i pokarzesz jaką jestes super żoną i matką, niestety w tym wszystkim zatracilaś siebie jako czlowieka o określonych potrzebach i emocjach. Wszystko co dotyczy aciebie zepchnęlas na drugi plan, aby wywiazac sie z tego co nalezy do Twoich obowiazkow jako żony i matki. Stąd tez seks i przytulanie oraz każda formę aktywności w domu, w stosunku do męża trakrujesz jako obowiązek, a nie umiesz z tego czerpać przyjemności. Bardzo przykre jest to że nie jestes w stanie odblokowac swoich emocji i potraktować seksu, jako czegos wiecej niż obowiazku- czasem nawet przykrego obowiazku:/ Nie obowiazkiem czlowiek żyje… no chyba, że w kraju gdzie rządzi dyktatura. Ale zwiazek to nie dyktatura a porozumienie stron, demokracja. Kiedys pisalaś że jestes szczęśliwa. A ja od tamtego czasu poznałam Cie bardziej i nie jestem tego taka pewna.
Jastrzębska- a później są wezwania karetek do nieodpowiedzialnych i nieświadomych zagrozenia ludzi, bo im sie wydaje… Ja szanuje odmienne zdania ale w życiu nie polecałabym nikomu nic co by mogło mu zaszkodzić. A zalecanie wspołzycia w tak newralgicznym czasie to raczej niezbyt mądre i niezbyt bezpieczne.
A jak ktos przed wizyta u lekarza ma stwuerdzic czy przykladowo rana po cesarce goi sie jak należy? Z zewnatrz moze jeszcze, a w środku? Nikt roentgena w oczach niestety nie ma
No ja naprawdę szybko doszłam do siebie. I myślałam do pewnego momentu że to normalne. Naczele że zaczęłam delikatnie ćwiczyć po 6tug o nic mnie nie bolało. Ale teraz jak czytam wiele wypowiedzi to wcale nie musi być tak pięknie i aż się boję jak to ewentualnie będzie po moim drugim cięciu.
Eresz ja chyba inne życie znam tylko z teoii więc nie tęsknię za czymś czego nigdy nie doświadczyłem tak naprawdę. Ja nawet nie wiem czy to co bym chciała w swoich wyobrażeniach czasem to nie historie z romansów. I czy ja nie za dużo chce i nue za dużo wymagam bo nie ma ludzi idealnych związków idealnych i motyli w brzuchu przez całe życie. Więc na swój sposób jestem szczęśliws w tym co mam bo innego szczęścia nie doświadczyłem.
Eresz niestety kobiet z takim zdaniem nie brakuje a dla mnie to przerażające trochę że nie można się wstrzymać te 6tyg
Justyna w zasadzie to 6 tygodni to tak teoretycznie bo czasem połóg trwa więcej trochę mówi się że po naturalnym porodzie to przynajmniej 6 tygodni A po cc 8 tyg z racji rany ale to też najlepiej skonsultować z lekarzem bo wiadomo u każdego inaczej może być bo jednak u każdego goi się inaczej niekiedy może się coś paprac przy sn tak samo szczególnie jak było nacięcie.