Ja konsultowałam się z lekarzem (synek za 2 dni skończy 4 miesiące, a w zasadzie karmię mlekiem modyfikowanym) i stwierdziła, że już mogę wprowadzać mu coś nowego do diety. Pytała czy mały przesypia noc, jeśli nie to mogę na noc podać mu kaszkę, jeśli tak to mogę się wstrzymać i okolicy pory obiadowej podać mu np. marchewkę (oczywiście zaczynając od 2 - 3 łyżeczek) i obserwować jak maluch przyjął coś nowego. Pani doktor poleciła mi naprawdę ciekawą stronę na temat karmienia maluszków przez pierwsze 3 lata: http://www.1000dni.pl/. Na stronie jest książka do pobrania.
pamiętajcie,że do pierwszego roku mleko jest podstawą.
Mi np. lekarz mówił tak
Dzieci między 6-9 miesiącem powinny mieć 1 stały posiłek np. obiad
Między 9-12 2 posiłki tj. śniadanie i obiad (na przykład)
a powyżej roku 3 stałe posiłki śniadanie,obiad,kolacja.No i wtedy te 2 porcje mleka mogą być aczkolwiek powinny
Magdalena.Mendrych karmiąc mlekiem modyfikowanym normą jest, że od 4. Miesiąca życia rozpoczyna się wprowadzanie pokarmów. Ale wcześniej nie słyszałam. Samowolki nie radziłabym uprawiać, bo to ogranie ze zdrowiem dziecka.
O takich innowacjach nie słyszałam, żeby dziecku ok. 2. miesiąca życia wprowadzać gluten czy stałe pokarmy. Niedługo mamy zaczną podawać McDonalda. Tragedia!
szok, jak można być tak nieodpowiedzialnym…
Schemat żywienia niemowląt:
Zbyt wczesne przestawianie dziecka na pokarmy stałe może zwiększyć ryzyko infekcji i alergii u dziecka. A nawet grozi śmiercią. Dlatego właśnie wymyślono Schemat żywienia dzieci a najnowszy jest z 2014 roku.
Maluchowi karmionemu mlekiem modyfikowanym nowe produkty w diecie najwcześniej można wprowadzać po ukończeniu 17 tygodni, czyli po skończonym 4 miesiącu, a najpóźniej do 26 tygodnia. Prosta zasada, wystarczy zapamiętać dwie cyferki
dodam, że ta mama jest ratownikiem medycznym
jednak pierwsze posiłki tak jak pisałam to nie podawała od razu poł sloiczka marchewki np…
dzidzia dostawała niecałe łyżeczki marcheweczki
na nastepny dzien podobnie i tak mu zwiekszała
smyk nigdy nie miał nawet kolek ani zaparć
może to jest zadziwiające i podejrzliwie brzmi, jednak znam ja osobiście i nie mam zamiaru jej zachowania komentowac
mysle, ze nie jest na tyle nieodpowiedzialna i skonsultowała to z lekarzem
A ja mam znajomą, która zaczęła podawać dziecku stałe pokarmy i gluten dopiero w 9. Miesiącu. Bała się wcześniej. Nie wiem, dlaczego rodzice eksperymentują na swoich dzieciach.
ale czego tu sie bać? nie rozumiem tego bo dziecko może kupkę dziwną zrobić,bo brzuszek może boleć? ryzyk fizyk. Są normy i należy ich przestrzegać
Nie wiem właśnie czego ona się bała. …
Prosta zasada : rozszerzanie diety należy rozpocząć między 17. a 26. tygodniem życia dziecka.
Decydując się na posiadanie potomstwa obliguje być odpowiedzialnym!
ja czasem jak widzę jak ktoś specjalnie przedłuża to rozszerzanie diety a bo karmie piersią,a bo katarek ma a bo to a bo tamto i w końcu taka mama rozszerza dietę gdy dziecko ma prawie 8 miesięcy to nie wiem co o tym myśleć sama wiem,że karmienie samym mlekiem jest wygodne bo nie trzeba zbytnio się wysilać w robienie obiadków,sprzątanie i karmienie łyżeczką ale w końcu na to przyjdzie pora…
roxi ja też się balam podać małej 1 posiłek nawet już w 4 miesiącu miałam jakąś obawę, że może jej to nie zasmakuje może się zadławi…
ale zeby czekac az do 9 miesiaca to tez niezle!
Przykre, ale prawdziwe. I ma głupocie dorosłych cierpią dzieci niestety
Nawet abstrachując od spraw wzbogacania diety, przecież dziecko 9 miesięczne powinno już tak pracować językiem, żuchwą by nie tylko rozdrabniać stałe pokarmy ale również kształtować mięśnie aparatu mowy. A tak karmione cały czas płynami może być później wieloletnim klientem logopedy.
mysle ze tacy rodzice nie chca zle, ale wlasnie… mysla glupokowato i nierozsadnie
Dietę powinno rozszerzać według schematu żywienia. Po to są te schematy, żeby rodzice nie popełniali błędów i aby poakrmy były podawane w odpowienim czasie.
Zbyt późne rozszerzanie diety może doprowadzić do wad wymowy czy do niedoboru witamin. Po pewnym czasie mleko mamy przestaje już wystarczać i dziecko musi też z innego jedzonka witaminki pobierać.