Wpływ witamin na wielkość dziecka

Ja brałam witaminy w obydwu ciążach i jedno dziecko miało 3 kg a drugie 2100 ‚

Ja przez całą ciąże zażywałam witaminy - pregna i falvit na zmianę i kwas foliowy - nie miało to wpływu na wagę mała ważyła niecałe 3 kilo

Bardzo ważny jest kwas foliowy. W 3 miesiącu musiałam kilka dni spędzić w szpitalu i leżałam z dziewczynąktóra zdziwiona się mnie pytała po co zażywam kwas foliowy ( mam nadzieję że informacja na ten temat będzie dużo bardziej powszechna,nie wiem do jakiego lekarza ta dziewczyna chodziłą że o tym nie słyszała)

Słyszałam kiedyś że od jak kobieta zażywa witaminy w ciąży to dziecko może urodzić się duże, ale uznałam to za całkowitą bzdurę, ja brałam przez całą ciążę witaminy i moja córeczka urodziła się 3010g

Bzdura :slight_smile: pierwsze słyszę o czymś takim :slight_smile: to jakie witaminy, i w ogóle czy zażywamy jakieś witaminy w czasie ciąży nie składa się na to,jakie dziecko będzie duże,tylko prędzej jak sie będzie rozwijać!!!

a tam pierdoły :slight_smile: jest powszechne przekonanie, ze witaminy dla ciężarnych powodują, że dziecko jest większe :wink: ale to nieprawda… ja sie po witaminach lepiej czułam, poza tym brałam je, żeby wzrok moich dzieci lepiej się rozwinął, mąż urodził się z wadą wzroku i bałam się, że to samo będzie u dzieci… no i póki co są zdrowi :wink:

No właśnie ja też brałam witaminy dla swojego dobra i dla dobra mojej kruszynki! :slight_smile: ale nigdy nie myślałam o tym,że dzięki witaminom będzie większa :smiley: tylko zdrowsza :slight_smile:

Ja myślę, że to nie ma znaczenia, ważne są geny i dieta. Moja kuzynka brała witaminy, ma 180cm wzrostu, męża jeszcze wyższego i urodziła córeczkę dwa tygodnie po terminie 2,5kg. Była bardzo mała, ale zdrowa i teraz nadrabia:)

Pierwszy raz słysze o czymś takim…W obu ciążach brałam witaminy, pierwszy syn urodził się z wagą 3300, a drugi 3950, wydaje mi się, że to są normalne wagi, a witaminy nie miały na to wpływu

Ja z początku brałam witaminy dla kobiet w ciąży, ale niestety źle się po nich czułam- nudności się nasilały i mimo zmiany tabletek dalej nie ustępowały. Tak więc przerzuciłam się na duże ilości owoców i warzyw- moje wyniki są w normie, dziecko dobrze się rozwija i z tego co lekarz zauważył- wcale nie jest takie małe. Wydaje mi się, że witaminy bardziej wpływają na rozwój organów niż na wielkość dziecka. Wielkość dziecka raczej uzależniona jest od “genów”.

pierwszy raz o tym słysze, ja również biorę witaminki. a moja mała ma nie całe 3 kg a jestem w 37.tc

Ja w pierwszej ciazy bralam witaminy, w drugiej tylko co kilka dni bo morfologia i cala reszta byla super a corka gdyby urodzila sie tak jak siostra tydzien po terminie to spokojnie dobiłaby do tej samej wagi, wiec to chyba mit z tymi witaminami;)

Tez o tym gdzies slyszalam ale to nie prawda. Ja zazywalam od poczatku witaminy a synek wazyl 2920 moja siostra tez a urodzila synka 2700 takze to nie prawda.

Zapewne piszac o wplywie witamin na wielkosc dziecka macie bardziej na mysli Kwasy DHA, sa badania ktore mowia o wplywie tych kwasow na wielkosc dziecka. Ale warto je stosowac bo bardzo dobrze dzialaja na uklad nerwowy dziecka oraz na rozwoj wzroku juz od zycia plodowego. Zaleca sie rowniez podaz kwasow juz niemowlakom aby wspierac ich rozwoj.

Ja slyszalam ze tak dziala glownie centrum materna, ale czemu to nie wiem, pewnie ma wiecej czegos;)

Ja również pierwsze słysze żeby branie witamin w czasie ciąży miało wpływ na wielkość dziecka brałam witaminy całą ciąże tak samo jak kwas foliowy ale moim celem było aby mój organizm wzbogacić w witaminy ponieważ maleństwo wtedy z nich kożysta

A ja słyszałam takie opowieści od położnych na szkole rodzenia. Nie mówiły o tym jak o czymś pewnym, ale opowiadały, ze obserwują taki trend, że dzieci matek, które podczas ciąży się stale suplementowały są większe. Może jednak ma to jakiś wpływ na rozwój dziecka… Ja nie brałam niepotrzebnych witamin bo na wszystkie warzywa i owoce i inne zdrowe rzeczy miałam ciągle ochotę, lekarz również nie widział potrzeby suplementacji.

Anami tez slyszalam o tym centrum materna ale siostra je brala a urodzila synka o wadze2700, wiec raczej nie, a ja tez bralam ciagle witaminy z dha i jadlam rybki,orzecgy wloskie i to bardzo duzo a synek warzyl 2920

Ja równiez brałam witaminy całą ciąże i urodziłam córeczke 3530 jak dla mnie to jest taka normalna przeciętna waga noworodków

Witaminy nie mają wpływu na wielkość dziecka. Duże dzieci są u matek z niekontrolowaną cukrzycą, albo ze skłonnością do cukrzycy bez jej rozpoznania.

Ja brałam witaminy całą ciążę i syn urodził się z wagą 3300. Dodatkowo miałam cukrzycę ciążową, więc synek nie był duży.