Stronka jest naprawdę rewelacyjna, już upatrzyłam kilka maskotek. Ciekawe kto się lepiej będzie bawił ja przy szyciu czy mały później?
tez uważam ze samodzielne robienie zabawek to bardzo miło spedzony czas z dzieckiem:)
Na razie moje maleństwo jeszcze za male ale napewno będziemy razem coś robic jak tylko urosnie.
Jeśli ktoś ma czas i “narzędzia” to jest to świetny sposób na zrelaksowanie się i sprawienie radości dziecku
ponieważ własnoręcznie zrobiona zabawka jest jedyna w swoim rodzaju i dziecko będzie mogło się “pochwalić” przed koleżankami / kolegami
Jest to też fajna forma spędzenia czasu z dzieckiem- dziecko może pomóc mamie np. podając materiał / guziki / mówiąc własne propozycje
Dla najmłodszych fajną i łatwą zabawką do zrobienia jest taka “szmatka” w kształcie np. prostokąta z dodatkami różnych materiałów / metek / frędzli- wtedy dziecko trzymając taką “szmatkę” poznaje różne struktury materiału ![]()
Jeśli chodzi o materiał do wykorzystania to nie trzeba kupować- warto popytać w zakładach krawieckich czy mają np. jakieś odpadki niepotrzebne ![]()
BeataP86 przede wszystkim takie wspólne robienie zabawek to najlepsza zabawa zarówno dla rodzica jak i dla dziecka i nie jest ważne że nie wszystko wychodzi jak w katalogu czy folderze z którego mamy pomysł najważniejsze to to że robimy to wspólnie a to potem procentuje na przyszłość .
Boże dziewczyny taki talent. Szkoda, że ja do takich rzeczy mam dwie lewe ręce.
Patrzcie jaki świetny zestaw dla małego majsterkowicza!!! jak Tobcio urośnie tez mu taki zrobię ;p

Świetny pomysł jak będzie starsza córka na pewno coś zrobię jej ręcznie i przy pomocy maszyny ![]()
Takie zabawki maja swój urok. I przypominają dzieciństwo.
Dokładnie Beata! podejrzewam, ze nie jedna z nas miałaby frajdę z kombinowania nad zabawkami, jak to się w dzieciństwie robiło, by umilić sobie czas ![]()
Ja polecam zabawki Tildowe, śliczne króliki czy misie to prosta technika wykonania zwłaszcza ze w necie jest sporo wykrojów.
więc tylko wykroić i zszyć;)
Ja chyba bedę sie brała w najbliższym czasie za ubranka dla lalek EVI, bo ostatnio mala przejawia zainteresowanie lalkami;)
to zrób też domek dla lalek z kartonów
z firaneczkami, kanapą z pudelka po herbacie…
ah te wspomnienia…
Trzeba trochę tym naszym maluchom pokazywać jak nasze dzieciństwo wyglądało może się im spodoba
Ja bardziej liczę na rozwój kreatywnosci i wpojenia poszanowania dla rzeczy materialnych…
Didisia ja pamiętam domek jaki zr4obiłam kiedys z kartonu dla lalek barbi kiedy byłam jeszcze mała, dodatkowo oklejony wewnątrz starym kawałkiem tapety ![]()
Póki co mała ma 2 domki wiec nie ma za bardzo gdzie 3 stawiać;) jeden Wadera kupiony na drugie urodzinki za 50zl na promocji teraz widziałam za przeszło sto takie same;/ z wyposażeniem mebelków stolików i innych dupereli.
Póki co chodzi mi po głowie zrobienie drewnianego placu zabaw dla Misiów “Sagi” którymi się mala ciągle bawi a taki plac zabaw dla takich pluszowych maluszków ciężo znaleźć
Tez miałam taki domek
a z tym placem zabaw to pomysł świetny! masz niezłe pole do popisu!!
Fajnie są zabawki ręcznie robione, ale ja choćbym chciała to nie mam na to czasu ![]()
oczywiście że samodzielnie wykonane zabawki cieszą najbardziej - Zrób to sam Skłodowego i człowiek przypomina sobie jak był dzieckiem
Najlepiej jeszcze włączać do ich konstruowania swoje dzieci ![]()
U nas hitem dla starsze corki jest “kino” w kartonie:) Wymyslil to maz, bierze duzy karton, odwraca do gory dnem, wycina otwor na glowe i po bokach dziurki zeby byl normalny doplyw powietrza. U gory wycina dziure wielkosci ekranu tabletu i puszcza corce bajke:) Ona lezy na podlodze na poduszcze, i patrzy sobie w gore na bajke. Powiem szczerze ze to uwielbia;)
, może dla starszego dziecka tak, ale pluszaki i wszystkie rzeczy które wymagają zdolności manualnych i artystycznych odpadają, bo jestem strasznym lewusem, nawet guzików nie umiem poprawnie przyszyć i przypuszczam, że nie byłaby to atrakcja dla mojego syna. chociaż chciałabym się nauczyć bardzo i móc powiedzieć mu kiedyś, że zrobiłam zabawkę specjalnie dla niego… ![]()