Własnoręcznie robione zabawki

… ja rzadko kupuję zabawki…mój dwulatek z kulki gazetowej lepiej się cieszy gdy kopie ją i raczej szkody nie zrobi… albo samolot z papieru - muszę wykombinować jak tutaj wkleić fotki - z reklamówki fajne latawce są … można małym nakładem fajne zabawy wykombinować … a z kolorowego papieru kółka kwadraty trójkąty kwadraty i obrazki na podłodze są wielgachneeeeeeeeeee ulice autka … tyle że musimy wpierw być z dzieckiem a potem tylko doglądać - obrazy z liści kwiatuszków wianek z kwiatów … tak u nas się bawimy !!! …a pomysły są na daną chwilę i porę roku

Halina grunt to miec duzo pomyslow na wlasnoreczne zabawki, szybko sie nudza jak kazde… ale nie sa rzucane w kat tylko do smietnika i robione sa kolejne nowe wynalazki,

Hej dziewczyny:) poszukuję kreatywnych mam:)

Dostałam się do testów bobovity i kaszki przyszły w fajnym kartoniku zamykanym na magnez, mam plan zrobić z tego pudełeczko na pamiątki mojej córki tylko nie mam pomysły jak go okleić, ozdobić? Może macie jakieś pomysły co mogę zrobić żeby zamienić to pudełko w pudełeczko na pamiątki?

Aga ja jako, że kocham filc obkleiła bym go filcem, a jak masz ochotę na tym filcu przyszyłabym napis w formie imienia :slight_smile: dodaje foto takiego wyszywanego imienia może się zainspirujesz :), filc jest bardzo wdzięcznym materiałem do obróbki - można go kleić ma kleju magic - trzyma się świetnie, a jak tylko lubisz szyć ręcznie albo maszynowo to już w ogóle cuda można zrobić :slight_smile: ptaszki, serca, kwiaty cudne wychodzą

Witam,
takie zabawki wykonane ręcznie są piękne, niepowtarzalne i mają duszę :wink: Moja córcia dostała od Matki Chrzestnej na chrzest białego króliczka z fuksjowymi elementami zrobiony na szydełku.Cudny!!!wyróżnia się na półce między “sklepowymi” maskotkami.Córeczka bardzo go lubi i wszędzie z nami podróżuje.
Ja mam w planach zakup maszyny do szycia to na pewno będę tworzyć dla małej różne cudeńka :wink:
Osobiście wykonałam dla córki klocek z metkami w formie gryzaka, super sprawa, mała bardzo chętnie się nią bawiła jak była mniejsza.

Aga, ja bym takie pudło obłożyła szarym materiałem w białe kropki ( z racji tego,że takie mam dodatki w małej pokoju)i zszywaczem ładnie je obiła :wink: Do tego przykręciłabym jakiś ładny uchwyt :wink:
Można również obkleić zdjęciami dziecka, czy też specjalną okleiną lub tapetą…na górze może napis z imieniem dziecka, data urodzenia czy coś w tym stylu…

Robię własnoręcznie zabawki dzieciom podoba się kiedy wykonuje ze starych szmatek coś wyjątkowego ;). razem wspólnie można coś wymyśleć.

Często robię małej namiot z kocy. Do środka daje poduszkę a ona chowa się tam . Może to nic kratywnego , ale warto wykorzystać to co się na pod ręką.

Jajeczko namioty z koców są świetne! :slight_smile: Pamiętam to ze swojego dzieciństwa. :slight_smile:

Ja tez pamiętam ze swojego dzieciństwa namiot z kocy. Uwielbiałam taką zabawe i wszyscy się tak bawiliśmy ja z siostrą i dwie kuzynki.

Również bawiłam się pod takim namiotem :slight_smile: mój synek lubi jak mu robimy hustawkę z koca :slight_smile: namiot ma teraz z biedronki i bardzo go lubi.

Ojej fajna sprawa z tymi kocami my juz to kiedyś przerabialismy. Ach i pomyśleć że i ja za czasów dzieciństwa również się w to bawiłam. A teraz co te dzieciaczki robią większość siedzi w tabletach i komórkach. Dobrze ze moja córa woli zabawy tego typu i na świeżym powietrzu

Wszystko zależy od wychowania jeśli mama stawia na zabawy ruchowe dziecko je polubi a jak same dajemy tablet i komputer to nie ma się czego dziwić. Wszystko jest w naszych rękach. :slight_smile: Jak będziemy zabawiać dzieci tak będą chciały spędzać wolny czas.

Dokladnie wszystko w naszych rekach :slight_smile:

Wszystko zależy od wychowania i temperamentu dziecka. Moja chrzesnica jest bardzo energiczna dziewczynka i uwielbia zabawy ruchowe. Jednak jej mama włącza jej telewizje, bo chce mieć czas dla siebie… Jej brat zaś jest bardzo spokojnym dzieckiem. Nie raz widziałam jak namawiał mamę żeby zagrała z nim w szachy, chinczyka czy porysowala. Ta mu włączyła komputer , bo ,nie ma czasu". Aż mi się szkoda go zrobiło.

Ale pamiętajmy też, że dzieci są różne. Bardzo spokojnego dziecka, lubiacego układać puzzle, czytać itd.Nie zmusimy żeby szalalo biegajac po podwórku i odwrotnie - choleryka nie zmusiły żeby siadl w kącie i kolorowal obrazki przez dłuższy czas, bo takie dziecko potrzebuje się wyszumiec. :slight_smile:

Małgorzata ale każde dziecko możemy zając czymś innym spokojne dziecko może kolorować, grać w gry edukacyjne typu właśnie warcaby czy chińczyk, czy tylko huśtać się na huśtawce.
Natomiast bardziej ruchliwe woli bawić się biegając po podwórku, bawiąc się w chowanego czy podchody.
Mi chodzi o to, żeby dziecko zająć czymś innym niż komputer i tablet. A zabaw jest tyle, że można zawsze dobrać do temperamentu Malca.
Jeśli małemu dziecku od początku będziemy wpajać zabawy bardziej naszych czasów będzie wg mnie bardziej szczęśliwe. :slight_smile: I zdrowsze przede wszystkim.

Kasia jasne zgadzam się. :slight_smile: Nie mówię żeby całkiem odciąć od elektroniki bo pograć na komputerze czy obejrzeć bajkę też trzeba ale wszystko z umiarem. :slight_smile:

Zgadzam się z Wami dziewczyny nie warto przesadzać w żadną stronę. U Nas bajki się zdarzają jak muszę ugotować, pozmywać bo córka nie lubi jak jestem w kuchni, a ona sama w pokoju. Uważam że 10 minutek przy bajce krzywdy jej nie zrobi ja mogę na szybko ogarnąć co muszę i wracamy do wspólnej zabawy. Moja córka jest strasznie ruchliwa i musi mieć dużo bodźców, niestety ale jedną zabawką się nie pobawi długo i non stop trzeba jej coś wymyślać:)

U nas teraz na topie kolorowanki z naklejkami :slight_smile:

Moje dziecko też jest bardzo ruchliwe , wulkan energii . Ciężko jej znaleźć zajęcie na dłużej , a teraz będąc w zaawansowanej ciąży nie mam siły na bieganie , noszenie jej itp. Jednak staram się a to coś w pokoju przestawić , a to karton po pieluchach jej dac do zabawy i bawić się w chowanego. Albo domek z koca robimy , albo bawimy się garnkami . Bajka w telewizji też nam się zdarza.