Ale na jakiej zasadzie polega to oszustwio. Jeżeli ty robisz przelew albo blika?
Ja nie wiem wlansie od czego to zależy że jednym się włamią innym nie …
Z tego co ja zrozumiałam to są to sklepy sprzedażowe. Rzekomo sprzedają ci towar podają jakiś fejkowy numer telefonu. Ty wysyłasz na ten fejkowy numer telefonu pieniądze.
A potem oni dzwonią do takiej osoby jak przykład tej teściowej że rzekomo przez przypadek pomylili numer i żeby ta osoba przysłała blika dalej. Większość osób macha ręką i to robi a później potrafił być ciągane na policję że ich numer został użyty do sztucznej sprzedaży
No to pisałam o tym przypadku wyżej, że jesteś wmieszany w oszustwo bo niby zwracasz a się okazuje że wysyłasz oszustowi
Jeśli chodzi o Facebooka to ważne jest hasło dwuskładnikowe , mało osób co to posiada
Jest się trochę takim pośrednikiem w praniu pieniędzy, Ale słyszałam też o jakiś oszustwach na olx z takim przelewaniem dalej pieniędzy, ale już nie pamiętam na czym to polegało
Chlopak dzisiaj dostal wiadonosc na messegera od szefa ze skonczyl sie limit mu na blika i czy moze mu blikiem cos zaplacic a on mu jutro odda kase… napisal ze ok to odpisal ze 1800zl wyszlo na allegro i czy ma tyle czy z koszyka ma cos usunac … juz chcial podac ale cos mnie tknelo i mowie ze jaki limit… zrobil screeny i wyslam na whatsapa dl szefa i sie pyta czy to prawda a on po godzinie odpisuje ze mial wlamanie ![]()
Ale powiem wam ze te wiadonosci byly takie no prawdziwe … nie bylo wudac ze jakis robkt to pisze czy cos ![]()
Dokładnie! Ja mam i nie mam z tym problemu ![]()
Ale jazda. Całe szczęście że się zorientowałaś…… masakra
Ale wgl tekst ze na allegro zamawia i limit mu sie wyczerpal ![]()
Boziu jakim trzeba być czujnym teraz to maskara
można się nieźle nadziać
dobrze że miałaś nosa i nie poszły te pieniądze ![]()
A widzisz no ja to jakoś nie zrozumiałam. No to właśnie ciężko teraz rozróżnić co jest prawdą a co nie ale czasem zdarzają się pomyłki w numerze telefonu i ktoś komuś zrobi blika niechcąco. Sama miałam taką sytuację ale mnie na szczęście pan zwrócił kasę dlatego pewnie ja dała bym się na to nabrać bo sama dzwoniłam z prośbą o zwrot
No. Dla mnie dziwne tez bylo ze szef do niego pisal
ja rozumiem napisac do jakkegos kierownika czy cos ale nie do zwyklego pracownika
Ale kurcze człowiek w emocjach to nie raz nie pomyśli i pyk i po kasie
więc dobrze, że byłaś czujna! ![]()
![]()
Ja ostatnio ciagle dostaje wiadomosc czy zaplace za zamowienie z allegro bo mu sie kasa skonczyla a on mi odda blikiem odrazu wiem ze to sciema ![]()
![]()
ostatnio ktos mi napisal czesc podasz mi swoj nr telefonu ? A ja na to tak 112 ![]()
![]()
![]()
![]()
Ja też miałam 2 razy taką sytuację, że ktoś z kim w sumie mam się tylko w znajomych pisał żeby właśnie coś przelać a innym razem podać nr telefonu, ale w ogóle ignorowałam te wiadomości, jak się później okazywało te osoby pisały że miały włam na konto ![]()
Wiesz ludzie na kartkach piszą, wrzucają do torebki , złodziej kradnie torebkę i ma hasło i się włamuje . Bardziej o to chodzi , ja notes trzymam e domu między szpargałami.
@Sylwiaa mądra babka😄
Rozumiem ![]()
To takie oszustwa jak to żeby zapłacić za paczkę bo jej nie odbiorę to dość standardowe tak samo jak zapłać za Spotify czy Netflix. Bo widzą że ludzie z tego korzystają i najłatwiej będzie ich nabrać.
@Wikii te oszustwo o którym pisałaś jest też właśnie łatwe do popełnienia bo pisze szef lub znajomy więc trudno żebyś nie pomógł a drugiej strony właśnie to jest zastanawiające że dlaczego akurat do a ciebie pisze szarf ……. No chyba że ma się bardzo dobre stosunki z daną osobą. Na szczęście wszystko się u was dobrze zakończyło
Gorzej jak masz takiego znajomego który naprawdę często pożycza od ciebie kasę i właśnie na BLIK i nagle ktoś mu konto zhakuje
No jego szef to akurat jest taka sknera ze nie kupuje nic
i chlopak sam sie zastanawial co zamawia ![]()