Dziewczyny powiedzcie mi czy Wy też macie tak problem? A mianowicie kolejny raz włamali
Mi się na konto messenger rozsyłając prośby o blik . A jak ktoś odmówił to obrażanie i teksty takie że hej
Mi sie nigdy nie wlamali. Ale juz dwa razy ktos do mnie pisal ( wlamali sie) z kont moich znajomych. Ja akurat wiem ze to oszustwo ale ile osob dalo sie nabrac to szok.
Nie wiem czy da sie jakos przed tym uchronic, na pewno zmienic haslo na silne i niepowiazane z Toba , zadne ksywy,imiona, daty.
Mam nadzieje ze nikogo nie okradli z Twoich znajomych ![]()
Ja nie miałam nigdy takiej sytuacji. Mam logowanie dwuskładnikowe , że jak się nawet chce zalogować na innym urządzeniu to przychodzi kod na whatsapie
Mnie nie okradli ale była sytuacja , że do mnie napisała siostra o blika i już mi było dziwnie że ona mnie pyta o blika bo w sumie jak coś jest to rozmawiamy przez tel albo na whatsapie i się okazało że jej się włamali .
Raz mi się ktoś włamał na profil i prosił wszystkich o blika , ledwo sama się zalogowałam , bo zmienił mi hasło
Mi na szczescie sie nie włamali ale paru znajomym tak, pisali do mnie czesc moge prosic cie o nr telefonu mam sprawe ![]()
![]()
Tak jak @magdallenka08971 pisala wystarczy zrobić hasło dwuskładnikowe i nigdy już nie powinno być problemu ![]()
A masz uwierzytelnianie dwuskładnikowe włączone? Jak ktoś chce się zalogować na twoje konto to musisz potwierdzić w mailu lub SMS zależy co sobie wybierzesz. Nawet ja jak np chce się zalogować na Facebooku albo Messenger z innego telefonu to mi wyskakuje od razu powiadomienie. Nie wiem czy to coś daje czy mają sposoby żeby to obejść ale na razie u mnie spokój. I kiedyś mieliśmy szkolenie z haseł i ciężko złamać hasło jak jest jakiś znak specjalny na początku, w środku i na końcu hasła np m@m@king@1 jest już dużo trudniej złamać niż mamakinga1
Ja takiej sytuacji nie miałam ale widziałam konta znajomych którzy pisali że ktoś się im włamał i żeby nie odpisywali na to.
Ja z kolei miała taką sytuację że weszłam jakiś czas temu na profil na koncie fb i zauważyłam że ktoś umieścił mi adres mailowy taki dziwny nie polski. Co ciekawe był umieszczony w sekcji związana z meta pay. Na szczęście nie korzystam z tej funkcjonalności ale kurczę jakbym używała to nie wiem jak by się to skoczyło. Oczywiście usunęłam adres i zmieniłam hasło. Napisałam tez do fb by to sprawdzili.
Zrobiłam teraz to dwuskładnikowe , ale to się włamują normalni ludzie nie jakieś boty bo na początku odpisują miło itd ale jak ktoś napisze numer blik 997 997 to już się zaczynają obrażanie i wulgaryzmy
A gdzie masz maila ? Słyszałam że takie włamania na fb często są przez włamanie na maila powiązanego z fb, najczęściej jakiś Onet czy WP które mają gorsze zabezpieczenia niż gmail. Nie miałaś też włamania na maila ?
Najlepiej wrzucić wszystkie możliwe zabezpieczenia proponowane przez aplikację. Plus warto ograniczyć logowania na różnych urządzeniach nie należących do nas. Nie wiem czy też nie ma możliwością wprowadzenia informacji na maila jeśli ktoś loguje się z nowego urządzenia
nie miałam nigdy włamania na konto i moja mama też nie miała, ale niektórzy moi znajomi mają często i to te same osoby
A masz uwierzytelnianie dwuetapowe?
Też się z tym spotkałam u znajomej, u mnie na szczęście jeszcze nie było włamania mam nadzieję że nie będzie a mam ustawiony nr telefonu na hasło ![]()
Nie mam takiego problemu, ale mam włączone uwierzytelnianie dwuskładnikowe. Czasem jednak dostaje e maile że ktoś próbował się zalogować na moje konto ![]()
Dokładnie to jest bardzo ważne. Mi ostatnio przyszedł właśnie mail i od razu czujka. Zwłaszcza, że wywalałam stary laptop na elektrośmieci i dziwnym trafem dzień później mail
Ja na szczęście nigdy nie miałam takiej sytuacji.
Moja znajoma miała i jak zagłębiła się w ten temat to okazuje się, że jeśli raz się komuś włamali to później jest większa szansa, że znowu to zrobią, bo mają jakieś swoje systemy.
Moim zdaniem najlepiej po prostu układać naprawdę skomplikowane hasła.
Na maila nie i nie korzystam z tych co wymieniłaś
To dzisiaj ta osoba nawet napisała wiadomość „ ktoś się już tu wcześniej włamał ?”