Włamywanie na konta

Ciekawe jak to jest, że im się udaje włamać i później kolejny raz…

Pojęcia nie mam ale właśnie zapamiętałam że korzystałam z App Store i je wiem czy to ma coś wspólnego czy zbieg okoliczności

Też mam uwierzytelnienie dwuskładnikowe i na szczęście mi się nikt nie włamał ale do paru znajomych tak i raz się dałam nabrać kilka lat temu i wysłałam blika na 20 zł dobrze, że tylko na taką kwotę . Teraz już wiem że to ściema i niestety zdarzają się włamy . I tak jak dziewczyny pisały wyżej to te osoby co się włamią jak ktoś im odpisze coś bo się zorientował to zaraz zaczynają wyzywać itd .

Mi się nigdy nie włamali , ale niestety to coraz częstsze :confused: ciężko dobrze zabezpieczyć te konta , jak chcą to się włamią :confused:

Nigdy mi sie nie wlamali na konto , ale znajoma mowila , ze u niej bylo tak po kliknieciu w link o jakiejs histori gdzie koniec byl wlasnie pod linkiem .
Chociaz wiele razy przychodziły mi wiadomosci z facebooka na email , a dokladnie kod do zmiany hasla . Ja mam ustawione w ogole logowanie dwuetapowe , czyli najpierw haslo a pozniej przychodzi mi kod na telefon .

1 polubienie

Mi raz się włamali i koleżankę nabrali na kasę wysłała złodziejom ponad 100zł jakoś . Ale pamiętam brat dzwonił do mnie i wyedy nak chciałam wejść bo powiedział że ktoś sie włamał na moje konto bo wiadomość dostał odemnie że chce kasy🙈 i ja chciałam wejść na Facebooka i wylaczylo mi csly telefon …

Wiesz co bo już mają ślad w swoim systemie a Facebook traktuje w tym momencie ich także system jako jeden system zatwierdzających fakt najważniejszy jest system który jest oznaczony jako pierwszy który używasz na co dzień ale. Moja znajoma opowiadała jak walczyła ponad 3,5 miesiąca żeby odzyskać swoje konto firmowe

Mi kiedyś na pocztę wysłali taki mail że się włamali i że mają moje intymne zdjęcia czy coś i jak nie zapłacę w takim a takim terminie to oni udostępnia je. Mail był tak wysłany że wydawało się że niby z mojej poczty wysłany. Zmieniłam hasło i olałam te ich terminy i oczywiście nic się nie stało. Hahaha ja akurat żadnych zdjęć tego typu nie mam więc mnie to nie ruszyło ale jak trafią na kogoś kto ma to mogą zrobić stresa takiej osobie

Dzisiaj rozmawiałam z koleżanką do której też wczoraj napisali z mojego profilu . Śmiała się że wyzywałam ją od brudnych Polaczków i innym takich . Plus jest taki że dzieje się to na tyle często że ludzie mają już taką lampkę w głowie . Warto jest też ustalić takie „ hasło bezpieczeństwa „
My mamy w rodzinie umówione takie hasło żeby zapytać się o jakąś konkretną rzecz a odpowiedź znamy tylko my więc łatwo jest zweryfikować czy to ktoś się podszywa pod nas

3 polubienia

Świetny pomysł z tym hasłem!:grinning:

Z takich oszustw internetowych, kiedyś moja młodsza siostra z moim tatem dali się wrobić, moja siostra coś sprzedawała na olx i napisał ktoś na whatupie że jest zainteresowany i jakso tak wyszło że mój tata podał numer karty czy jakoś tak, całe szczęście że się bardzo szybko skapnęli! Zadzwonili do banku i zablokowali kartę więc się nic nie stało, ale jak widać trzeba uważać bo ludzie cały czas się dają na to złapać.

1 polubienie

Mi sie nigdy nie wlamali… i mam nadzieje ze nje wlamia.
3 razy ktos na ig mi tylko sie wlamal i pozmienial hasla…

@_MamaKinga_1 mój mąż miał ostatnio takie włamanie :flushed: ustawił teraz uwierzytelnianie dwuetapowe przy logowaniu, może to coś pomoże :face_with_peeking_eye: na szczęście nikt Blika nie wysyłał, bo szybko zareagowaliśmy

1 polubienie

Mają te same
Sposoby oszuści

Ja tez mam to logowanie , jakos sie czuje bezpieczniej . Polecam ogolnie

Mi na szczęście odpukać się zdarzyło, ale znam osoby, które miały coś takiego :slight_smile: staram się nie klikać w dziwne linki i nie pisać z osobami co po chińsku piszą :laughing:

Mi nie , ale siostrze ostatnio tak samo na Messenger się włamali i wysłała wielu osobom prośbę o blika. Zanim zdążyłam tatę ostrzec to odpisał włamywaczowi że nie ma blika. :woman_facepalming:t2: Ja od razu zadzwoniłam do siostry jak dostałam tą wiadomość bo coś mi śmierdziało… Ale dobry pomysł z tym hasłem bezpieczeństwa @_MamaKinga_1 , muszę w rodzince takie ustalić :+1:t2:

O to super pomysł takie ratunkowe hasło :blush::smiley:
Bo teraz tyle się zdarza tych włamań i oszustw, że naprawdę warto być szczególnie czujnym i przestrzegać najbliższych :wink:

3,5 miesiąca? :flushed::flushed::flushed: Udało się odzyskać?

Mnie bawią te hasła bezpieczeństwa w banku „ nazwisko panieńskie matki „ każdy ma to samo a taka i informacje można zdobyć szybciej niż się wydaje

Odzyskała, ale to były takie absurdy. A to jeszcze konto, gdzie robiła transmisje na żywo bo miała sklep z odzieżą dziecięcą