Ja korzystałam podczas starań z serwisu ovufriend.pl, po zajściu w ciążę automatycznie przekierowuje nas na stronę bellybestfriend.pl. Tam można wpisywać wszelkie parametry z usg, program robi nam “zestawienie” w formie krzywej na wykresie odnośnie przyrostu masy dziecka i naszej, uwzględniając minimum i maksimum w jakich powinnyśmy się znaleźć. Zaznacza się samopoczucie w danym dniu, jakie leki się bierze w danych dniach itp. Fajna sprawa. Na telefonie korzystałam też z jakiejś aplikacji, ale szczerze powiem że nie pamiętam której, bo skasowałam. Chyba happy baby.
Wiedzę czerpię przede wszystkim z internetu. Jeśli kogoś interesują rzetelne medyczne informacje i najnowsze wyniki badań z danych dziedzin to polecam wyszukiwarkę artykułów medycznych Pubmed.
Do informacji na popularnych portalach parentingowych podchodzę raczej z dystansem, bo czasem zdarzy się, że napiszą bzdury straszne.
Co do for internetowych to nie byłam przekonana do tej pory, bo różne sytuacje na forach bywają, różni ludzie i zachowania. Dopóki nie trafiłam tu. Jestem zaskoczona Waszą uprzejmością i życzliwością i tym że można się dużo dowiedzieć od Was bez czytania tekstów typu “a ty to nic nie wiesz”. Tu jest tolerancja, wsparcie i naprawdę przydatna wymiana informacji. Także dzięki że jesteście
Każda z nas kiedyś była lub jest w pierwszej ciąży, nie miała żadnego doświadczenia i żadnej wiedzy na ten temat, więc każda z nas kiedyś była na tym etapie że nic nie wiedziała. Tu na forum fajne jest to że nawzajem możemy uczyć się od siebie i dzielić się swoim doświadczeniem.
Zgadzam się. Tym bardzoej ze nikt tu nas nie ocenia i kazde nawet najbardziej “naiwne” pytanie nie zdostaje bez odpowiedzi przez co. Ie boje sie ich zadawac:)))
Dokładnie. U nas nie m głupich pytan. Kazda z nas kiedyś byla “laikiem” w tych sprawach. A naprawde na tym forum mozna sir duuuzo dowiedziec i wiele porad przydaje sie w zyciu
Nie ma głupich pytań. Tym bardziej, że jak widać to jakiekolwiek pytanie i nowy wątek najczęściej staje się bardziej rozwiniętą rozmową, w której pojawiają się kolejne pytania i odpowiedzi, także jak widać zwykle jest to temat interesujący większą ilość osób.
Ja też uważam, że nie ma głupich pytań a tylko głupie odpowiedzi się zdarzają. Każda z nas kiedyś zdobywała tą wiedzę w jakiś sposób a my jesteśmy po to żeby odpowiadać i dzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą.
Wiedzę czerpałam głównie z internetu, trochę z książek. Jeśli chodzi o fora to właśnie forum Lovi jest wg mnie najlepsze. Jestem tu już jakiś czas, dużo tutaj życzliwości, pomocy i doświadczenia. I co najważniejsze forum ciągle tętni życiem
Oprócz informacji z forum Lovi, całe mnóstwo informacji (którymi później czasami mogę dzielić się w Wami) czerpię od rożnego rodzaju specjalistów podczas różnego rodzaju szkoleń i wykładów dla kobiet w ciąży oraz podczas wykładów i zajęć organizowanych podczas dni otwartych szpitali i oddziałów położniczych.
Korzystam z aplikacji moja ciąża i preglife. Wiedzę czepię z doświadczenia moich koleżanek, młodych mam. Dużo też dowiaduje się tutaj i z książki “w oczekiwaniu na dziecko”. Forum LOVI to na prawdę, rzetelne centrum informacji, Każd jest tu sobie podporą i pomocą, a przede wszystkim nikt nikogo nie ocenia.
Aplikacja: Moja Ciąża (ma kontrolę wagi) Preglif (wykres przyrostu wagi)
Ulubiona i warta polecenia książka spośród przeczytanych to: W oczekiwaniu na dziecko H. Murkoff, S. Mazel
i tak najlepszym źródłem wiedzy jest przeżycie ciąży samemu…każda znosi ją inaczej, u każdej też dziecko rozwija się inaczej…czytac można i się edukować ale nie ma co się na kimś wzorować - jesteśmy inne , nie ma dwóch takich samych kobiet a tym bardziej ciąż …i to w tym wszystkim jest piękne każda ma inne doświadczenia i jest się czym dzielić potem na forum ;)))
Ewcia, dokładnie tak, nawet u tej samej kobiety każda ciąży może wyglądać inaczej Każda też na co innego akurat zwraca uwagę. Bardzo żałuję, że forum odkryłam późno, bo już po porodzie, teraz zupełnie inną wiedzą dysponuję
Ja polecam też lekture najszczesliwsze niemowlę w okolicy bardzo przydatna
a jeśli chodzi o informację z książek czy internetu nie ma co się ich trzymać do końca bo róznie może być tzn w książkach odnośnie porodu przykładem jest ten super porod owszem opisują komplikacje ale każde inaczej u każdej kobiety wyglądają to samo jest z ciąża każda jesy inna nawet ta sama kobieta w 2 ciąży może inaczej się czuć i ciąża będzie inna
bo inne maleństwo siedzi w brzuchu bo inaczej hormony działają itd
Oj tak najlepszym źródłem i najpiękniejszym zarazem jest własna ciąża. Nie ma dwóch takich samych ciąż nawet u jednej osoby. Każda ciąża ma w sobie coś innego u na coś innego zwracamy uwagę.
Ja uzywalam aplikacji. ‘Moja ciaza’ czy jakos tak. Bardzo ale to bardzo polecam. Duzo informacji, kazdy tydzien ciazy dokladnie opisany. kochalam czytac ciekawostki typu ‘twoje dziecko lubi jak mu spiewasz’… Wiedzialam kiedy zaczac spiewac i przyzwyczailam swoja corke do jednej piosenki i teraz ma pol roku i ta piosenka ‘z brzuszka’ spiewana przeze mnie ja uspokaja.
Witam, Bardzo przydatną jest strona mamaginekolog.pl bardzo polecam mądre wskazowki, a jeśli chodzi o aplikację polecam Moja ciąża z bobaskiem w logo i Mój Kalendarzyk który dokładnie liczy dni ciazy. Pozdrawiam przyszłe mamy.
Ja tez uzywalam aplikacji moja ciaza ale ze juz na poczatku przeczytalam wszystkie tygodnie po kolei tetaz jakos rzadko tam zagladam. Uwielbiam za to siedziec tu na forum. :-). I wiem ze zawsze dziewczyny doradza i pomoga. A co najwazniejsze wespra. Na internecie mozna niestety przeczytax czasami duzo informacji ktore ni jak maja sie do rzeczywistosci. W czwartek zaczynam.szkole rodzenia. Zobaczymy czego sie tam ciekawego dowiem:-)
Szkoła rodzenia przydaje się w pierwszej ciąży. Teraz w drugiej już nie chodzę na zajęcia bo wiedzę zdobyłam w praktyce. Może gdyby przerwa pomiędzy porodami była kilkuletnia to bym się skusiła ale z Małym dzieckiem nie mam zwyczajnie czasu.
Wiedzę również zdobywałam z aplikacji asystent ciążowy.
Ale najbardziej pomocne okazało się forum Lovi. Tutaj dziewczyny zawsze były pomocne i pomagały mi niedoświadczonej mamie.
w 1 ciąży kupowałam gazetki i duzo czytałam na internecie z 3 już nic nie czytałam chyab co było potrzebne wiedziałam
Wiadomo, wraz z każdą kolejną ciążą ma się już doświadczenie, no i coraz mniej czasu.