Wiedza nt. Ciąży

Ja osobiście polecam książkę " Moje dziecko “. Jest to poradnik dla rodziców w którym jest opisane w zasadzie wszystko. Od ciąży do trzeciego roku życia. Książka ma aż 338 stron. Jest mega dużo obrazków przez co łatwo i szybko się czyta. Jest opisane jak rozwija się dziecko w łonie matki, jak zmienia się twarz dziecka, wady wrodzone oraz jak przygotować się do porodu ( tzn. ćwiczenia ) oraz jak wygląda sam poród, naturalny jak i cesarka. Ogólnie mówiąc znajdziesz tam wszystko co się przyda młodym rodzicom.
A z aplikacji polecam " Happy Baby”. Jest tam opisany rozwój w każdym tygodniu ciąży, rozmiar dziecka. Można dodać swoją wagę jak i wizyty u gin oraz jakie zakupy należy zrobić przed narodzinami i co należy zabrać ze sobą na porodówkę :slight_smile:

Ja uzywam aplikacji moja ciaza, duzo czytam na fotum oraz ksiazke “w oczekiwaniu na dziecko”

Ja lubię jeszcze jak się zaczyna nowy tydzień ciąży poczytać co się zmieni u mojego maluszka najczęściej na babyonline i parenting :slight_smile:

W niektórych aplikacjach lub programach do których można zarejestrować się otrzymuje się powiadomienia, który to już tydzień i jak Maluszek rozwija się w danym tygodniu.

Ja też zawsze czekałam do nowego tygodnia żeby zobaczyć co słychać u mojego Maluszka.

Marta ja te same strony odwiedzałam, ale tylko w pierwszej ciąży, w drugiej jakoś nie miałam czasu na to przy Arku, czasami łapałam się na tym, że nie wiem który tc mam, a wizyty jakoś często były mi się wydawało, chociaż były raz w miesiącu. Tak mi Arek czas zajmował :wink:

super że jest tyle sposobów książki, aplikacje, różne akcje, fora żeby się dowiedzieć na temat ciąży, a kiedyś nie miały mamy tyle informacji co my teraz super, że tak technika idzie do przodu:)

Moja mama bardzo chciała zobaczyć jak dziecko wygląda na usg i raz była ze mną i mężem, aż płakała jak widziała synka na monitorze

Moja mama też chciała zobaczyć małego i byla że mną i na prenatalnych i później na wizycie u ginekologa. Płakała też i nie mogła się napatrzeć później mówiła że to stanowczo za krótko.

To przemiłe uczucie. Dla nas to takie ‘normalne’, że idzie się na USG i tam widać maleństwo, ale jednak dla naszych mam to coś bardzo niesamowitego, same w ciąży nie miały możliwości zobaczyć swoich dzieci, więc teraz chociaż trochę mogą doświadczyć jak to jest.

Moja mama była ze mną na porodówce gdy rodziłam pierwsze. Stała pod drzwiami i czekała razem z moim mężem :wink: jak potem stwierdziła swojego porodu tak nie przeżywała jak mojego :wink:
A co do aplikacji o ciąży i wogole to mam jak MAMA - przy pierwszej dużo czytałam i kontrolowalam , teraz już mniej i też zdaży mi się zapomnieć który to już tydzień. Teraz że końcówka to już się pamięta ale wcześniej to szybko obliczalam na internecie :wink: przy drugim dziecku jest już inaczej :wink:

Pewnie to tak jest, z każdą ciążą ma się jednak większą wiedzę i doświadczenie (i pewnie mniej czasu).

Bo w drugiej ciąży jest jeszcze dodatkowo mały czasumilacz który sprawia że dni tak szybko mijają.

Kasia nieźle to określiłaś :slight_smile: właśnie uspalam mojego czasoumilacza :wink:

To prawda:) I mi przy córce też ten czas leci, że się tracę już:) dopiero wieść o ciąży , a za chwilę będę rodzić:) Wieczorami to w ogóle padam ze zmęczenia po całym dniu z moją 3latką:) nawet nie mam chwilki na mały odpoczynek:)

Czyli kto jest po raz pierwszy w ciąży to niech korzysta, zdobywa wiedzę i ogólnie cieszy się ‘wolnością’.

Oj tak w pierwszej ciąży ma się mnóstwo czasu. Ja również czytałam poradniki, książki itp. W obecnej trzeciej ciąży jeśli potrzebuje szybko jakiejś informacji to korzystam z tzw. Wujka Google. A tak to ściągnęłam sobie również aplikacje na tablet informacyjny o każdym moim tc ponieważ zawarte tam są informację o pomiarze ciała i to czy prawidłowo przybieram na wadze a tego nigdy nie ogarniam :wink:

Ja swoją mamę tez raz zabrałam była zachwycona :slight_smile: postęp technik zrobił na niej wrażenie ze tak ładnie wszystko widać u maluszka :slight_smile:

Dokładnie Emmkao :wink: w pierwszej ciąży korzystać z odpoczynku ile się da bo przy kolejnej już tak różowo nie jest :wink: u mnie jest tak jak u Patrycji - 3latka w domu drugie w drodze. Córka ma takie pokłady energii i życia że wieczorem to dosłownie padam. Ale chcę jak najwięcej spędzić z nią teraz tego czasu bo potem już będzie dwójką i czas będzie trzeba dzielić

ja nie czytam za dużo z książek, bardziej jakoś podpasowały mi fora internetowe dot ciąży, tu się czuję dobrze i zadaję pytania na bieżąco. aplikacje mam dwie na telefonie przede wszystkim HiMommy, codziennie tak jakby dostaje wiadomość od mojego dziecka ile ma dni, w jaki sposób dbać o siebie, co się akurat u niego rozwija albo pojawia itd. Druga aplikacja to Asystent ciążowy, lubię go bo co tydzień mam informację na temat danego tygodnia ciąży, który akurat rozpoczynamy :slight_smile: