Ja osobiście polecam książkę " Moje dziecko “. Jest to poradnik dla rodziców w którym jest opisane w zasadzie wszystko. Od ciąży do trzeciego roku życia. Książka ma aż 338 stron. Jest mega dużo obrazków przez co łatwo i szybko się czyta. Jest opisane jak rozwija się dziecko w łonie matki, jak zmienia się twarz dziecka, wady wrodzone oraz jak przygotować się do porodu ( tzn. ćwiczenia ) oraz jak wygląda sam poród, naturalny jak i cesarka. Ogólnie mówiąc znajdziesz tam wszystko co się przyda młodym rodzicom.
A z aplikacji polecam " Happy Baby”. Jest tam opisany rozwój w każdym tygodniu ciąży, rozmiar dziecka. Można dodać swoją wagę jak i wizyty u gin oraz jakie zakupy należy zrobić przed narodzinami i co należy zabrać ze sobą na porodówkę
Ja uzywam aplikacji moja ciaza, duzo czytam na fotum oraz ksiazke “w oczekiwaniu na dziecko”
Ja lubię jeszcze jak się zaczyna nowy tydzień ciąży poczytać co się zmieni u mojego maluszka najczęściej na babyonline i parenting
W niektórych aplikacjach lub programach do których można zarejestrować się otrzymuje się powiadomienia, który to już tydzień i jak Maluszek rozwija się w danym tygodniu.
Ja też zawsze czekałam do nowego tygodnia żeby zobaczyć co słychać u mojego Maluszka.
Marta ja te same strony odwiedzałam, ale tylko w pierwszej ciąży, w drugiej jakoś nie miałam czasu na to przy Arku, czasami łapałam się na tym, że nie wiem który tc mam, a wizyty jakoś często były mi się wydawało, chociaż były raz w miesiącu. Tak mi Arek czas zajmował
super że jest tyle sposobów książki, aplikacje, różne akcje, fora żeby się dowiedzieć na temat ciąży, a kiedyś nie miały mamy tyle informacji co my teraz super, że tak technika idzie do przodu:)
Moja mama bardzo chciała zobaczyć jak dziecko wygląda na usg i raz była ze mną i mężem, aż płakała jak widziała synka na monitorze
Moja mama też chciała zobaczyć małego i byla że mną i na prenatalnych i później na wizycie u ginekologa. Płakała też i nie mogła się napatrzeć później mówiła że to stanowczo za krótko.
To przemiłe uczucie. Dla nas to takie ‘normalne’, że idzie się na USG i tam widać maleństwo, ale jednak dla naszych mam to coś bardzo niesamowitego, same w ciąży nie miały możliwości zobaczyć swoich dzieci, więc teraz chociaż trochę mogą doświadczyć jak to jest.
Moja mama była ze mną na porodówce gdy rodziłam pierwsze. Stała pod drzwiami i czekała razem z moim mężem jak potem stwierdziła swojego porodu tak nie przeżywała jak mojego
A co do aplikacji o ciąży i wogole to mam jak MAMA - przy pierwszej dużo czytałam i kontrolowalam , teraz już mniej i też zdaży mi się zapomnieć który to już tydzień. Teraz że końcówka to już się pamięta ale wcześniej to szybko obliczalam na internecie przy drugim dziecku jest już inaczej
Pewnie to tak jest, z każdą ciążą ma się jednak większą wiedzę i doświadczenie (i pewnie mniej czasu).
Bo w drugiej ciąży jest jeszcze dodatkowo mały czasumilacz który sprawia że dni tak szybko mijają.
Kasia nieźle to określiłaś właśnie uspalam mojego czasoumilacza
To prawda:) I mi przy córce też ten czas leci, że się tracę już:) dopiero wieść o ciąży , a za chwilę będę rodzić:) Wieczorami to w ogóle padam ze zmęczenia po całym dniu z moją 3latką:) nawet nie mam chwilki na mały odpoczynek:)
Czyli kto jest po raz pierwszy w ciąży to niech korzysta, zdobywa wiedzę i ogólnie cieszy się ‘wolnością’.
Oj tak w pierwszej ciąży ma się mnóstwo czasu. Ja również czytałam poradniki, książki itp. W obecnej trzeciej ciąży jeśli potrzebuje szybko jakiejś informacji to korzystam z tzw. Wujka Google. A tak to ściągnęłam sobie również aplikacje na tablet informacyjny o każdym moim tc ponieważ zawarte tam są informację o pomiarze ciała i to czy prawidłowo przybieram na wadze a tego nigdy nie ogarniam
Ja swoją mamę tez raz zabrałam była zachwycona postęp technik zrobił na niej wrażenie ze tak ładnie wszystko widać u maluszka
Dokładnie Emmkao w pierwszej ciąży korzystać z odpoczynku ile się da bo przy kolejnej już tak różowo nie jest
u mnie jest tak jak u Patrycji - 3latka w domu drugie w drodze. Córka ma takie pokłady energii i życia że wieczorem to dosłownie padam. Ale chcę jak najwięcej spędzić z nią teraz tego czasu bo potem już będzie dwójką i czas będzie trzeba dzielić
ja nie czytam za dużo z książek, bardziej jakoś podpasowały mi fora internetowe dot ciąży, tu się czuję dobrze i zadaję pytania na bieżąco. aplikacje mam dwie na telefonie przede wszystkim HiMommy, codziennie tak jakby dostaje wiadomość od mojego dziecka ile ma dni, w jaki sposób dbać o siebie, co się akurat u niego rozwija albo pojawia itd. Druga aplikacja to Asystent ciążowy, lubię go bo co tydzień mam informację na temat danego tygodnia ciąży, który akurat rozpoczynamy