Wiedza nt. Ciąży

Dziewczyny, czy używacie jakichś allikacji na telefon/komputer dotyczących rozwoju ciąży?
Ja dostałam wiele książek, które okazały się być przydatne, ale ostatnio sprawdzam sobie rozwój ciąży na aplikacji PREGNANCY i bardzo fajnie to działa. Niektóre aplikacje mają np kontrolę wagi- wpisuję sobie aktualną wagę i pokazuje się wykres ile już przytyłam od początku.
Czy znacie jakoeś fajne sposoby pogłębiania wiedzy ny. Ciąży? Może w zamian podacie tytuły książek? Zapraszam do komentowania:)

Ja miałam pożyczoną od koleżanki książkę tytuł brzmiał mniej więcej “ciąża i pierwszy rok z życia dziecka” ale nie pamiętam autora. Trochę czytałam, ale większość na necie i różnych stronach, gdzie oblicza się tydzień ciąży.

Też miałam tę książkę nawet w 2 wersjach: ciąża i ta o której Ty mówisz MAM. Fajna na bezsennosc dla mnie i ciekawa:))

Ja przede wszystkim dużo czytam, ale szukam sprawdzonych źródeł wiedzy. Na pewno polecam serię książek Heidi Murkoff: "Dieta przyszłej matki, “W oczekiwaniu na dziecko” oraz na później “Pierwszy rok życia dziecka” i “Drugi i trzeci rok życia dziecka”. W pierwszej z nich bardzo szczegółowo opisana jest dieta kobiety w ciąży, analiza składników pokarmowych, co i po co powinnyśmy jeść, czego unikać, jest też dużo na temat wagi i przyrostu masy ciała w ciąży, na końcu są także przepisy. W drugiej książce jest wszystko o ciąży, od samego początku (a nawet jeszcze wcześniej) aż do porodu, jest też o ciąży bliźniaczej, o poronieniu i innych tematach ‘wokół ciąży’. Fajne jest też to, że książka podzielona jest na trymestry, miesiące i tygodnie ciąży. Jest opisane co dzieje się z Twoim organizmem oraz z Maluszkiem w kolejnych tygodniach. Poza tym są informacje np. o ćwiczeniach w trakcie ciąży, o pracy w czasie ciąży itp. Jest to obszerne, ale bardzo dobre źródło wiedzy.
Jeśli chodzi o informacje z internetu, a jest ich niezmiernie dużo, to wybieram i korzystam tylko te sprawdzone serwisy i artykuły. Aplikacje też są fajne, ale czytam się tylko tydzień po tygodniu jak rośnie Maluszek i jak mogę wspierać jego rozwój.

Emmkao ja też skłaniam się raczej ku książkom, jednak jak autor jest podpisany z i ienia i nazwiska to wzbudza we mnie wieksze zaufanie

Jeśli chodzi o aplikacje to polecam dwie : “Moja ciąża” oraz “happy baby” :slight_smile:

ja polecam jeszcze apke “Nasza ciąża” niema tak dokładnych szczegółów ani nic typy wpisywania naszej wagi ale jest za to dokładnie odliczany każdy dzień tygodnia w jakim obecnie jesteśmy i podawana orientacyjna waga i wzrost maleństwa

Joanna-1, dokładnie tak samo do tego podchodzę, Jednak autor książki jest podpisany, jest to osoba wykształcona i mająca wiedzą na temat o którym pisze, no i jakieś wydawnictwo zdecydowało się to wydać - to o czymś świadczy. Poza tym często są też recenzje innych profesorów, także to coś znaczy. A jednak stronę internetową może założyć każdy, tak samo jak z napisaniem artykułu w internecie. Jeśli już szukam czegoś w internecie to patrzę jaka to jest strona, kto jest jej autorem (bo są też wartościowe strony, nie skreślam wszystkich) i kto napisał dany artykuł.

Ja też mam te książki ale szczerze zaglądałam do nich niewiele
mam też encyklopedia rozwoju dziecka i takie segregatory jeszcze od siostra
Y- moja ciąża bo była kiedyś taka gazetka zbierało się to w segregatorach ale mało z tego korzystam
więcej rzeczy szukałam na internecie bo po pierwsze szybciej znaleźć po drugie safora na których można o coś zapytać dowiedzieć się
jeśli chodzi o aplikację to przy Franiu miałam aplikacja moja ciąża No i czasem poczytałam tam na niej ale ogólnie to tylko przypominała mi który tydzień ciąży zaczynam
teraz przy Zosinawet tego nie ściągałam
No i w tej ciazy toe jestem aktywna na lovi i co mnie interesuje czy czego nie wiem to dowiaduję się tutaj i szczerze że mi to wystarczy

Przy drugiej/kolejnej ciąży na pewno jest inaczej. Przy pierwszej jeszcze nic się nie wie i ma się więcej czasu na czytanie.
Jeśli chodzi o Lovi to tu też bardzo dużo dowiaduję się z artykułów oraz z wypowiedzi innych mam.

Tak. Fora rzeczywiście są bardzo przydatne. Szczególnie, że mamy tu wiedzę praktyczną z 1-szej ręki:)

I fajnie że możemy jeszcze dopytać o coś co nas nurtuje.

Jeszcze oprócz książek, stron internetowych, artykułów i dyskusji na forach internetowych dużo wiedzy na temat ciąży, porodu i opieki nad Maluszkiem można uzyskać w szkole rodzenia oraz na różnego rodzaju wykładach i warsztatach dla kobiet w ciąży, a także na spotkaniach ze specjalistami podczas dni otwartych w szpitalach ginekologiczno-położniczych - wszystkie te formy gorąco polecam.

Tak. Ja niestety nie będę mogła skorzystać ze szkoły rodzenia, ale mozna tez skorzystac ze szkoly rodzenia online. Fajna sprawa sa tez vlogi na youtube dotyczące pielęgnacji dzidziusia, czy poerwszej pomocy, co swoją drogą najbardziej polecam.

Ja uważam, że łatwiej korzysta się z netu w dzisiejszych czasach i to w telefonie, niż z książek poradników. Chociaż uwielbiam książki :wink:

J oprócz książek miałam aplikacje asystent ciążowy to bardziej mój mąż miał w swoim telefonie a ja miałam happy baby. Byłam z obu zadowolona.
Oprócz tego forum Lovi. Skarbnica wiedzy. :slight_smile:
Zajęcia na szkole rodzenia.

W pierwszej ciąży dużo czytałam gazet w stylu “mam dziecko” itd:) do tego szkoła rodzenia i czułam się w pełni przygotowana na rolę matki:P.
Teraz mam aplikację , ale za dużo z niej nie korzystam:)

MAM, dokładnie tak samo myślę. Dostałam sporo książek, gdy zaszłam w ciążę, jednak internet był najlepsza, najszybszą bazą wiedzy. Forum, gdzie piszą mamy z własnego doświadczenie to największy skarb.

Macie racje dzięki internetowi można wszystko znaleźć i się dowiedzieć nawet są internetowe szkoły rodzenia wczoraj widziałam na fb szkoła rodzenia prenalen wyglada na darmowa zajęcia online poczytam dobrze regulamin i może się zarejestruje zobacze :slight_smile: i najważniejsze Lovi <3 jak się cieszę ze mogę tu być i radzić się Was w różnych sprawach jesteście ogromna skarbnica wiedzy :slight_smile:

Też znalazłam jak jakiejś stronie internetową szkołę rodzenia i mam zamiar z niej skorzystać (oczywiście oprócz takiej ‘w realu’), zawsze można dowiedzieć się coś więcej, coś nowego.