Waga po porodzie a karmienie piersią

dziewczyny a powiedzcie mi jak ja mam przytyć? :slight_smile: waze tyle samo co przed ciaza czyli bardzo mało. Maz mi powtarza zebym więcej jadala bo przydaloby mi się kilka kg więcej.

Zbilansowana i racjonalna dieta wzbogacona o wszelakie minerały i witaminy w postaci świeżych owoców i warzy, dużo mięsa i ryb, odpowiednie ilości wody. Kurde chyba rzadkością jest by ktoś chciał przytyć…może to taka Twoja uroda że nie potrzebujesz kilogramów :slight_smile:

Patrycja1989, jedzenie na wieczór kasz jaglanych i mannych podnosi wagę. Kasze można zrobić ze świeżymi owocami lub suszonymi. Są smaczne a do tego zdrowe.

Po pierwszej ciąży ważyłam dużo mniej niż w momencie kiedy w tę ciąże zaszłam. Teraz po drugiej już nie jest tak kolorowo w ciąży przytyłam 13 kg, od porodu minęło 3 tyg udało mi się zgubić 8 kg a 5 zostało mi jeszcze do zrzucenia karmie tylko piersią mam nadzieje że niedługo wszystko wróci do normy

Moja waga cały czas jest chwiejna, raz mam tyle ile przed zajściem w ciążę a niekiedy 3kg mniej…W sumie na nadwagę nie narzekam, nie mam też nadwyżki ciążowej, ale chciałabym z jednej strony by ta waga mi się już jakoś powoli unormowała.

Ja jak jeszcze nie byłam w ciąży to ważyłam 46 kg a jak zaszlam w ciąże to przytyłam 22 kg.
A wy ile ważyłyście jak byłyście w ciązy.

20kg do przodu ciąży :*

Ja przytyłam 15 kg. Po porodzie spadło prawie 10 . Jeszcze mi zostało 5 a już jestem 5 miesięcy po porodzie i karmie piersią.

to jeszcze zrzucisz Zuzia, nawet nie zauważysz kiedy :slight_smile: Ja mam wagę w domu, ale nie z niej w ogóle nie korzystam, mój mąż częściej się waży ode mnie :-)) On też jest zresztą na diecie, tzn zrzuca zbędne kilogramy, bo ma ich troche za dużo i dobrze mu idzie, bo już zrzucił 11kg:-), ale wygląda zdecydowanie lepiej, chyba na komunie swojej chrześnicy tak się stara:-) a mamy teraz pod koniec maja:-))) A mi z kolei kilogramy przybywają, brzuch mam na prawdę wielki, jedna Pani w sklepie myślała, że to 9msc, sama jestem ciekawa ile jeszcze przytyje i czy uda mi się po porodzie zrzucić te kilogramy, ale zamierzam karmić piersią więc wierze,że zrzuce :-))

Mój facet też jest na diecie, choć pierwsze tygodnie były zdecydowanie bardziej konsekwentne od tych kolejnych…poza tym bardziej się mobilizuje przed wizytą u dietetyka. W tym odchudzaniu (nie jego pierwszym i ostatnim) brakuje mu niestety konsekwencji. Niejednokrotnie przechodziłam temat…“od poniedziałku”, “od jutra”…itp.
Ja muszę popracować nad brzuchem, reszta jest bez zarzutu.

U mnie waga też bardzo szybko spada. Tydzień po porodzie -10kg, a teraz niespełna 7 miesięcy po porodzie waże o 1kg mniej niz przed ciążą. Dodam tylko, że cały czas karmię naturalnie.

Każda z nas ma odmienne tendencje co do spadku wagi po ciąży. W ciąży przybierałyśmy na wadze 9 miesięcy więc po porodzie nie musimy się aż nadto spieszyć z powrotem sylwetki sprzed ciąży. Rozciągnięta skóra potrzebuje czasu, aby powrócić do formy.

Laktacja wzmaga apetyt i tak koło się zamyka

A.wilk zgodzę się z tobą. Ja po pierwszych kamieniach byłam bardzo słaba i czułam się jakby dziecko wypompowalo całą energię ze mnie. Nadrabiam to jedzeniem. I karmiąc juz 5 miesięcy nie cudne a nawet ciut tyje. Teraz się więcej pilnuje i może coś drgnie.

U mnie etap takiego wzmożonego apetytu przypadł na okres 7-8 miesiąca po urodzeniu, wydaje mi się, że miał na to wpływ też okres jesienno-zimowy…albo przesilenie wiosenne, gdy mój organizm domagał się większej ilości pożywienia. Teraz tak jakby wszystko wróciło do normy, a moja waga 2kg spadła w dół.

też nie mogę zgubić 5 kg po ciąży choć karmię nadal piersią, to ta ochota na słodkie mnie przeraża. Ale pocieszam się tym, że jak mi panna chodzić zacznie, to latając za nią uda mi się jeszcze troszkę zrzucić.

Po zakończeniu laktacji, gdy apetyt się zmiejszy, hormony wrócą na swój tor, wtedy waga zacznie spadać.

Dzięki perpetua za wpis, gdyż ja jak widzę słodycze to kwiczę! W ciąży miałam na nie absolutny odrzut, a po porodzie karmiąc piersią jem je garściami. Waga po porodzie jak spadła tak teraz stoi lub idzie 1-1,5kg w górę, a wtedy trochę stopuję z kolacją i wraca na stały poziom.
P.S. żeby było ciekawiej po ciąży ważę 15 kg mniej niż przed nią.

Ja pragnę karmić swoje dziecko jak tylko długo będę mogła. Waga nie jest najważniejsza!

a.wilk Bardzo dorosłe podejście!