Waga po porodzie a karmienie piersią

a mnie “uratowała cukrzyca ciążowa”, nauczyłam się jeść zdrowo, produkty z niskim indeksem glikemicznym.Teraz też tak jem i chociaż przestrzegam diety, to niestety waga stanęła, a chciałabym jeszcze 6 kg zrzucić. Wiem,że powinnam jeszcze więcej się ruszać, pochodzić na jakiś fitness,ale same pewno wiecie…pod koniec dnia padam ze zmęczenia :slight_smile:

Ja niestety mimo karmienia noe zarzuciła zbędnych kilogramów z ciąży. Zostało mi już po pierwszej. Choć lekarze ttwierdzili że po drugim zniknie wcale tak się nie stało… Ale myślę że najważniejsze jest to że mamy zdrowe dzieci. Najlepsze są ćwiczenia i zdrowy tryb odżywiania chociaż nie na każdego to działa. Ale napewno jest wtedy lepsze samopoczucie.

u mnie laktacja wzmaga pragnienie wlasnie ale i jesc sie chce na razie 8 kg zrzucilam

Kum_pela mam podobnie jak ty jeść i pić się chce. Do tej pory - 9-10 kg.

A.Wilk super podejście, większość mam powinna brać z Ciebie przykład :slight_smile:

Klio69 Dziękuję; )

W moim przypadku bylo tak, ze przez pierwsze miesiace waga spadała, pozniej stanęła i dopiero po dwóch latach (bo tyle czasu karmiłam Amelke) zaczęła dalej spadać w dół. Tak wiec to chyba nie ma reguły. Wiele zależy od prowadzonej diety i aktywności.

Mi zaraz po porodzie waga znacząco spadła i potem po dwóch miesiącach, wówczas ważyłam mniej o 9 kg, niż po porodzie. Od tamtej pory zrzuciłam tylko 1 kg, ale nie przejmuję się tym, najważniejsze abyśmy byli zdrowi :slight_smile:

Krąży opinia, że dzięki karmieniu piersią po porodzie szybko się traci na wadze :slight_smile: chciałabym zapytać jak było w waszym przypadku. Może jest jakaś mama która jedno dziecko karmiła piersią a 2 nie i dostrzegła jakąś różnice. Pozdrawiam

Ja po porodzie stracilam odrzau 10 kg ale niestety prawie drugie tye zostalo. Karmie synka piersia juz niedlugo bedzie 4 miesiac i waga stoi jak zaczarowana. Wynika to chyba z mojego niereguralnego spozywania posilkow no i slabosci do cukierkow i czekolady a ze ostatnio kto nas nie odwiedzi to cos slodkiego przynosil to czasami podjadalam. Ale juz od kilku dni mam mocne postanowienie zero slodyczy zobaczymy czy kg zaczna spadac

Ja w samej ciąży de facto nie przytyłam dużo. Od początku karmiłam piersią i karmię nadal, czyli już ponad 8 miesięcy. Nie ćwiczę (chyba, że mowa o fitnessie podczas opieki nad dzieckiem :)), nie stosuję diety, a wagę mam o 1 kg niższą niż przed ciążą. W moim przypadku ewidentnie to zasługa karmienia piersią, po drugie ruchu, bo mimo braku jakiś konkretnych ćwiczeń, to przy dziecku ruchu jest co nie miara, a po trzecie jem nieco mniej słodyczy, bo cukrzyca ciążowa mnie jakoś oduczyła :slight_smile: Ale tak zupełnie szczerze i serio to myślę, że więcej tu do zrobienia mają indywidualne predyspozycje i geny, anieli karmienie piersią lub nie.

Ja już po porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą i w ciągu miesiąca waga spadła jeszcze o 5 kilo. Przez ten miesiąc karmiłam piersią. Więc u mnie waga przy karmieniu piersią "leciała"Później przestałam karmić bo synuś przeszedł na butelkę, ja niestety przestałam uważać na to co jem i waga wzrastała w zaskakującym tempie. Zrobiłam sobie kilka tygodni diety Dąbrowskiej i spadło mi 11 kg i jestem zadowolona z mojej wagi, waże mniej niż przed ciążą o prawie 10 kg. Tylko teraz muszę się pilnować, żeby znowu nie ulec nieszczęsnym słodyczom i trzymać wagę.

Ja po ciazy i karmienia piersia schudlam ok 18 kg w ciagu 7 miesiecy. Ostatnio kolega powiedzial ze po mnie nie widac zw urodzilam dwoje dzieci

Ja po porodzie stracilam 10 kg niestety prawie drugie tyle zostalo i narazie sie utrzymuje. Karmie juz 4 miesiac mam nadzeje ze jeszcze schudne.Od kilku dni mam mocne postanowienie by jesc reguralnie i nie podjadac nic slodkiego. Roznie to bywa ale staram sie. Trzymajcie kciuki bo to juz czas by wrocic do formy

W ciąży przytyłam 19 kg. Po porodzie w ciągu trzech miesięcy zarzuciłam 15, także zostało mi jeszcze cztery. I tak na prawdę to w jakieś max półtora miesiąca schudłam dziesięć kilogramów, a waga dalej spada tylko już w wolniejszy tempie. Myślę,że to zasługa karmienia.

Ja karmię piersią dopiero 5 tygodni ale waga faktycznie szybko spada. Nie ćwiczę a waga leci więc może coś w tym być, że jest to zasługa karmienia piersią.
W momencie kiedy karmimy piersią nasz metabolizm po postu przyśpiesza. Dlatego waga nam leci w dół. No ale…żeby waga leciała nie możemy za bardzo szaleć z jedzeniem. :slight_smile: Jeść powinnyśmy częściej ale nie duże porcje. Ważna jest też dieta. Zazwyczaj każda mama karmiąc piersią uważnie zwraca uwagę na to co je unika smażonego, tłustego, gazowanego, słodyczy z to powoduje również, że kilogramy spadają.

Zdecydowanie szybciej szło mi gubienie kilogramów po pierwszej ciąży.Może dlatego ,że bardziej się stresowałam,przejmowałam a co za tym idzie mniej jadłam.Po 6 miesiącach od urodzenia małej wróciłam do wagi z przed ciąży.
Teraz po drugiej ciąży zostało mi jakieś 6 kilogramów.I nie zauważam,abym chudła.Niestety nie potrafię sobie odmówić lodów czy słodyczy.
Obydwie córki karmiłam piersią.Tylko tą młodszą zaczęłam dokarmiać i może to też ma wpływ,że nie gorzej chudnę.
Reasumując chyba nie wyglądam aż tak źle,bo ostatnio szwagier stwierdził,że teraz wyglądam lepiej niż wcześniej.Hi ,hi,hi…

Ja niestety mimo karmienia piersią nie mogę schudnąć :frowning: waga zatrzymała się na 80kg i ani drgnie… Próbowałam już wszystkiego i dalej nic… Chciałabym tak jak wy, ale nie potrafię. Karmię już 11miesięcy i schudłam tylko 8kg od porodu.

Ja po porodzie schudłam i chudłam dopóki karmiłam maluchy swoim mleczkiem, bo uważałam co jadłam. Słodycze odstawiłam, oprócz ciastek maślanych, nie jadłam smażonego, tylko gotowane.Ogólnie tak delikatnie i samo karmienie też powoduję zejście z wagi.Bardzo dużo wody piłam to też ma duży wpływ. Niestety z czasem moja waga wróciła do normy a nawet mi się przytyło.

Ja teraz przytylam ponad 4 kg ale mialam duza noedowage takze dla mnie to dobrze ze przytylam