Mamameg, daj znać jutro jaki masz wynik. Jeśli nasze przypuszczenia się sprwdzą to mogłabyś przyjmować lek co 12 godz, np o 06.00 i 18.00
A duphaston bierzesz z jakuego powodu mi lekarz rez zalecil brac ale mam 35 tydzien i magnez pomaga wiec nie bralam ja mialam miec na stawianie brzucha
E. Olesiak od początku miałam bardzo niski progesteron, do 15tc brałam też zastrzyki z progesteronem na podtrzymanie ciąży. Teraz biorę duphaston żeby nie dopuścić do skurczy macicy i twardnień brzucha, no i do skrócenia szyjki macicy.
No to faktycznie w tej sytuacji duphaston pomaga pewno bedziesz musiała brac go do końca ciazy a magnez tez musisz brac czy nie masz skurczy i drętwienia wiadomo lepsze tabletki niz zastrzyki nie zazdroszcze
E.Olesiak mam jeszcze utrogestan - to dopochwowo i będę brała do około 30tc, duphaston też pewnie dość długo, ale z racji tego że jest dostępny od ręki (w przeciwieństwie do utrogestanu) to nie pytałam jeszcze lekarza.
Magnez biorę 2x2, i wtedy nie czuję napinania brzucha, więc taka dawka jest wystarczająca.
Moje bliźniaki 2k2o w 21 tygodniu ciąży (20 tc 3 dzień) na badaniu polowkowym wazyly po 371 gram a drugi ciut mniejszy 357 gram, z 18 tygodnia niestety nie mam
Marto, to dobrze, że między maluchami jest niewielka różnica bo czasem zdarza się, że bliźniaki nie przybierają równo - to dobrze u Was wróży
Ciąża jest 2k2o jak dwie oddzielne ciążę w jedynym czasie dlatego jest mała różnica chociaż nawet I w takiej ciąży jest dość sporo różnica u niektórych blizniat. U nas naszczescie idą równo do dnia dzisiejszego (27 tydzien)
Ciąża bliznacza zawsze mi sie podobały blizniaki ale chyba u kogoś ja to nie wiem jakbym sobie poradziła wiadomo jak musisz to dasz rade a co bedziesz miała jaka plec…
Dziewczyny ponieważ sama w dalszym ciągu poszukuję informacji o wadze dziecka w poszczególnych tygodniach ciąży postanowiłam, że uzupełnię wątek, być może któraś z Was będzie chciała porównać wagę swojego dziecka.
20t2d (II badanie prenatalne) 354g
21t3d 500g
23t3d 634g
25t5d 1000g (wizyta na IP)
26t3 1092g
29t3d 1600g
Zaznaczę tylko, żebyśmy pamiętały, że waga jest szacunkowa, te pomiary wykonywane były u dwóch niezależnych lekarzy na różnych sprzętach i raz na izbie przyjęć z powodu twardnienia brzucha.
Mnie takie informacje (kiedy mogę porównać wagę dziecka) bardzo uspokajają, bo z reguły ona tylko nieznacznie się różni i wtedy mam pewność że dziecko rozwija się prawidłowo.
Przez ten czas zmieniła się również dawka insuliny, którą przyjmuję, bo od 13 maja (29t2d) mam dawkę 8j i cukier rano na czczo wynosi 92, dziecko już intensywnie rośnie i lekarz zalecił podwyższenie dawki z 6 na 8j.
Mam świeżutkie informacje n/t wagi synka z dzisiejszej wizyty
30t3d i 1800g. Więc rośnie 200g na tydzień. Ciekawe czy utrzyma takie tempo do rozwiązania.
Dziewczyny tak mi teraz czas ucieka przez palce, ani się obejrzę a będzie trzeba się zbierać na porodówkę. Nie mam jeszcze spakowanej torby i przyznam szczerze, że boję się to zrobić, bo mam wrażenie, że od razu się przyda.
Dzisiaj 32+3 i waga dziecka 1990g - więc w normie. Zapowiada nam się raczej krasnalek niż olbrzym
Jeśli tendencja wzrostowa się utrzyma to do terminu cc synek powinien ważyć około 3200g.
Chciałam kontynuować mój wątek. Synek urodził się w 33+6 z wagą 2200g. Ładnie je z piersi i przybiera na wadze :)
Megg najważniejsze że przybiera na wadze a waga urodzeniowa jak na wcześniaka też bardzo ładna :)
U nas 36tc i 3140g :)
ładna waga :) Ja córkę urodziłam chyba w 40 lub 41 tc z wagą 2,970 :) Teraz w drugiej ciąży jestem na przełomie 24/25 tc i z usg wyszła waga 640g, więc mniejsza niż u Ciebie była. Ale ja ogólnie drobna jestem i to może dlatego :)
Pati konkretna dzidzia w takim tygodniu ciąży :D U nas aktualnie 30 tc i Pani doktor powiedziała, że mała ma nieco ponad 1,6 kg, ale bardziej jej nawet do 1,8 kg. Nie wiem czy to dużo, czy mało, czy odpowiednio, bo nie pamiętam, jak to było z synkiem w tych tygodniach. Jedynie zawsze słyszałam, żę ma długi nogi i urodził się prawie w 42 tygodniu z wagą 3860 g, więc jak na tyle dni po terminie, to nie było jakoś super dużo :)
Pcheła dziękujemy, na 2 miesiące synek podwoi swoją wagę ;)
Magiczny Pazur u mnie w 29+3 było 1600g, lekarz mówił że jest Ok, wiec jeśli waga Twojej córeczki wynosiła 1,6-1,8 to nie masz się czym martwić ;)
Będę kontynuować swój wątek bo bardzo chętnie w ramach wspomnień do niego wracałam :)
Jestem obecnie w trzeciej ciąży, terminy wizyt są bardzo zbliżone. W 19tc moje trzecie dziecko ważyło 250g, więc nieco przerasta starszaka ;)
U mnie ok 20 tc obwód brzuszka zaczął przekraczać główki i wtedy też zaczęłam więcej przybierać na masie ciała razem z maluszkiem... nie radziłam sobie samą dietą w utrzymaniu glikemii szczególnie tej na czczo i po kolejnej wizycie zgodziłam się na wprowadzenie insuliny na noc... potem byłam spokojniejsza i wymiary dziecka wróciły do dobrych proporcji, więc było widać, że to działa... nie bój się insuliny, dobrze kontrolowana cukrzyca to podstawa
U mnie już 37 tc i waga 2660 g. Niby w normie, ale przez ostatnie tygodnie dziecko najwięcej przybiera.