Waga dziecka w 18/19tc

Dziewczyny w piątek byłam na wizycie i to był 18t6d dziecko jest dość nisko ułożone i trudno było zmierzyć wzrost, ale udało się na podstawie innych wymiarów sprawdzić wagę, która wynosi 230g. Dr zasugerowała że to dość sporo i że może to być przyczyną wahań cukrów zwlaszcza tych nocnych. Poradziła skonsultować się z diabetologiem odnośnie diety i ewentualnego włączenia insuliny na noc. Wszystko mi wytłumaczyła wiec jest Ok, ale w internecie znalazłam że 230g to wcale nie jest bardzo duża waga dziecka, ile Wasze maluchy ważyły na przełomie 18/19tc?

Ja bym musiała zobaczyć w karty bo szczerze nie mam pojęcia ile moje maluchy wazyly w tym czasie.

Hm … w 23 tygodniu mam na USG napisane że waga to około 580 g …
Nie mam niestety z 18/19 tyg ale wydaje mi się że to nie jest duzo

Mi też wydaję się to ok. Niestety nie mam wagi z tego tygodnia ciąży. Może powinnas to skonsultować wpierw z innym lekarzem.

Przeczesałam forum, ale niestety nie znalazłam więcej informacji, umówiłam się już do diabetologa, aby sprawdził czy prawidłowo utrzymuję dietę. Może popełniam jakiś błąd o którym nie wiem.

To niech lekarz zaleci badanie krzywej cukrowej ja tez mialam pidejrzenie cukrzycy ciazowej ale badanie wyszlo ok mimo wszystko lekarz zalecił jesc mniej słodkiego a przedewszystkim unikac slodkich napojów.

W.Olesiak jestem już po badaniu krzywej cukrowej, która wyszła całkiem nieźle (byłam już wtedy na diecie) niestety pomiaru cukrów glukometrem - zwłaszcza te robione rano są zbyt wysokie. Słodycze i słodkie napoje już dawno wyeliminowałam z diety. Być może jadam zbyt późno ostatni posiłek… Od soboty staram się zjesc do godziny 21 tj dwie godziny przed snem i zobaczę czy będą efekty. Termin już zaklepany wiec muszę cierpliwie poczekać.

Hmm niestety książeczce ciążowej nie mam podanej wagi dziecka na wizycie w 18 tyg, mam z 20 tyg.i.syn ważył 259,01 g.Ja miałam wahania cukru po nocy bo gdy badałam glukometrem to parę dni było ok rano a już następnego np.,91-95 i miałam insulinę na noc.O 22 miałam z zalecenia diabetologa zjeść kanapkę z chlebem razowym z wędlina i warzywem.

Dorota rano tez mam cukier w tych granicach 91-95, czasem jak zjem po 22 to i 110 (to do tej pory maksymalny wynik), ale też jednorazowy. Dobrze że do wizyty jeszcze tydzień to trochę tych pomiarów zdążę jeszcze zrobić żeby dr miał pełniejszy obraz.
Jeśli chodzi o wagę to jest zbliżona. A z jaką waga i w którym tc urodziłaś syna?

Mamameg no to u mnie było to zdiagnozowane jako cukrzyca ciążowa,wcześniej zlecona przez diabetolog krzywa wyszła mi dobrze ale innym razem badanie cukru zlecone na czczo razem z innymi badaniami od ginekologa wyszło 95 i tak to się zaczęło. Syn ur się naturalnie w 39 tyg.ciąży (poród indukowany oksytocyną, rozwarcia prawie brak, balonik na rozwarcie nic nie dał a dłużej nie mogli czekac zw na cukrzycę i inne moje choroby)waga 2900 g choć miał być niby 3 kg :wink:

Ja mam jeszcze paski do mierzenia cukru czy czasem w moczu nie ma mozna je chyba kupic bez recepty keto-diastix badanie rano przy pierwszym siusiu. Ja niby rano mam max 90 ale lekarka mowi ze to juz podejrzenie cukrzycy ale kolezanka poleciła na czczo wypic mala lyzeczke octu jabłkowego on redukuje i wyrównuje cukry poczytajcie sobie w necie może pomoze zaczynam od jutra.

Dorota u mnie mimo diety i ostatniego posiłku o 20 (wczoraj) dzisiaj cukier 100, więc chyba bez insuliny się nie obejdzie jednak.

Mamameg a co jadłaś o tej 20 na kolację że tak zapytam?może coś co podniosło cukier.Moze u Ciebie też by przydała się ta kanapka o 22 z wędlina i warzywem.Ona jest bardziej dla dziecka niż dla mamy.No jak nie będzie wyjścia i dieta nie pomoże to lekarz zadecyduje co z kwestią insuliny.

Dorota to pytanie trochę komplikuje sprawę bo nie pamiętam, i za nic w świecie sobie nie przypomnę. Po Twojej wypowiedzi doszłam do wniosku, że powinnam robić sobie notatki. Ale nie jem rzeczy niedozwolonych, słodyczy itd., myślę jednak że ten nieszczęsny wynik może być spowodowany zbyt długą przerwą między posiłkami.

Ja dostałam prócz “długopisu” do insuliny notesik do zapisywania godzin i poziomu cukru i jak miałam za duży cukier po posiłku to zapisywałam co zjadłam aby wiedzieć co mi podnosi cukier.Mamameg musisz jeść mniejsze porcje a częściej tj.piszesz zbyt długie przerwy powodują że nasz organizm rozkłada sobie cukier tak aby nie był "glodny"i może dlatego jest za duży. Mnie cukier podnosiły białe bułki, nabiał, zupy

Dorota odstawiłam:

• wszelkie słodycze, i kolorowe napoje (piję tylko wodę mineralną),
  • białe pieczywo
  • owoce jem koło południa lub zaraz po obiedzie
    nie pamiętam co jadłam innego, ale pójdę Twoim tropem i będę robić notatki co jem.
    Z reguły kolacja wygląda podobnie jak śniadanie czyli chleb żytni z masłem i warzywami: pomidorem/awokado/papryką

Mamameg a jakie owoce jesz? Winogrono i banany podnoszą strasznie cukier. Na owoca rób przerwę co najmniej godzinę 1,5.Widzę, że nie jadasz mięsa? W sensie wedliny.

Dorota już dawno zauważyłam, że po winogronach boli mnie głowa, wiec ich unikam, czasem jak mam ochotę to 2-3kulki, banany lubię i zdarzy mi się może raz w tyg, ale to do godziny 15 (z reguły jak wracam od lekarza, zakupów i coś muszę zjesc na już). Przede wszystkim jadam jabłka, mandarynki, kiwi, z pomarańczy i grejfrutów robię sok i piję rozcieńczony z wodą.

Wędlin nie jadam bo odrzuciło bo od nich kilka tygodni temu, nie mam wogole ochoty, mięsa również nie jadam. Lubię za to ryby i jadam łososia (raz na 2tyg), dorsza (raz-dwa w tyg). Na obiad głównie zupy, fasolkę po bretońsku, kasze, makarony z warzywami.

Ja miałam USG genetyczne w II trymestrze ciąży a był to 20 tyg.+1d i waga córeczki w tym czasie, którą obliczył lekarz wynosiła 329 g.

Mamameg a kasze i makarony to jakie? Te ciemne są zdrowe,durum, pęczak, gryczana za to kuskus i biały makaron mi diabetolog odradziła bo na cukier nie wskazane, zupy też mogą podnosić zw rozgotowane warzywa, powinno się jeść warzywa surowe lub al dente.Fasolka po bretońsku pyyycha tylko chyba też może podniesc.Ryby robisz na parze, gotujesz? Smarzone i pieczone mniej wskazane.Ja też ost na winogrona coś się przedstawiłam mam chęć na nie bo inne owoce to jakość nie bardzo, winogrona wybieraj zielone bo czerwone więcej cukru maja.