Waga dziecka w 18/19tc

Mamameg to czekam na wieści ;D masz rację ważne że zdrowy i przynajmniej dba o moją kondycję heh

Dopiero dzisiaj odkopuję wątek , bo z początkiem tygodnia gorzej się czułam, organizm jeszcze osłabiony i czuję, że znowu coś chyba mnie choroba zbiera. Syn też zakatarzony, a tyle co skończył chorować.
Wieści z badań prenatalnych są dobre, dziecko przybiera na wadze prawidłowo w 20t2d waga wyniosła prawie 360g (mieści się w normach o których wspominał lekarz).
Lekarzowi wykonującemu badanie udało się podejrzeć płeć i wiemy już że czekamy na synka :slight_smile:
Odebrałam też wyniki badań i przyplątała się jakaś bakteria, dostałam więc leki i kuruję się.

Mamameg to super że dzieciątko przybiera na władzę prawidłowo i że prenatalne wyszly ok :slight_smile: to supper! Teraz czekasz na drugiego syna :slight_smile: gratuluje :slight_smile:

Mamameg również gratuluję!! :heart:

Ja teraz 32 tydzien malutka ponoc 2200 g moja ginekolog mowi ze duza .

Mamameg gratuluje kolejnego synka :wink: cieszę się że wszystko jest dobrze aby tak dalej.Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Dziekuje dziewczyny za miłe słowa :heart:
Cieszę się ze wszystko jest dobrze, ale martwi mnie ból nogi, tzn wiem że nie jest to zakrzep, tylko dziecko uciska na nerw, jest coraz większe i dzisiaj mam problem się poruszać, boję się że problem będzie się nasilał, a w takim przypadku raczej masaże nie pomogą.

E.Olesiak córcia ładnie rośnie! Pannica będzie że ho ho :slight_smile:

Mój synek waży teraz 180g A jestem w 17 tc, wydaje mi się że to dobra waga u Twojego malucha :slight_smile:

Mamameg a potas i magnes moze nalzylby na ból niby mowi sie ze w ciazy nie wskazane masaze Ale co zrobic jak boli…

E.Olesiak magnez suplementuję codziennie żeby zapobiegać skurczom macicy. Powinnam przyjmować dawkę 3x2, ale z reguły jest to 2x2, chyba że czuję że powinnam wziąć trzecią-to zależy od dnia. Wiec magnezu raczej nie potrzebuje. Potasu nie biorę bo bardziej boje się o jego przedawkowanie (hiperkaliemia), która objawia się zawrotami głowy, uczuciem mrowienia i bólami w mięśniach, skurczami, drętwieniem w kończynach i bardzo przypomina objawy niedoboru magnezu. Nie chce zaszkodzić sobie ani dziecku dlatego przy następnych badaniach poproszę lekarza o skierowanie na badania.
Na masaz chętnie bym poszła, ale z tego co się orientuje to w najbliższej okolicy nie ma fizjo, który by się zajmował masażem ciężarnych.

Dziewczyny jestem po kolejnej wizycie i niestety znowu się martwię. Dzisiaj (21+3) syn ważył 500g. Cukier na czczo od kilku dni na poziomie 97-101 wiec trochę za wysoki i może powodować zbyt duży przyrost wagi dziecka. Dokładnie tydzień temu ważył 354g wiec albo zaliczył taki skok wzrostowy, albo tak działa zbyt wysoki cukier. Dr zakłada drugą wersję, oczywiście lekko muszę zmodyfikować godziny wieczornych posiłków , a jeśli to nie pomoże to wprowadzić na kolacje 2h przed snem mała kanapkę. Czasami podobno pomaga.
A może ma któraś z Was zanotowaną wagę dziecka z tego okresu ciąży?
Byłabym spokojniejsza gdybym miała możliwość porównać.

Mamameg u nas w 20 tyg. syn miał 259,01 g a 22tyg. 355.92g. Ale jak tak patrzę to nasz skok wagi był spory w 26 tyg. Bo 24 tyg.bylo 555,91 g a już 26 tyg. było 834,83 g :wink: a cukier na czczo noo masz za wysoki trochę ehh spr tą kanapkę może pomoże

Dorota dziekuje za szybka odpowiedź :slight_smile:
Ja już może pytałam a nie pamietam z jaką wagą urodził się synuś?
Nooo to patrząc na Was to u nas sporo wyższa ta waga, choć zdaje sobie sprawę zd to może być również kwestia pomiarów

Mamameg u Nas syn ur się z wagą 2900 g w 39 tyg. choć liczyli dzień przed porodem że z 3 kg będzie miał :stuck_out_tongue: Może poprostu Twój synek to będzie kawał chłopa hehe Z pomiarami też różnie właśnie zależy od sprzętu i lekarza.W mojej rodzinie były przypadki że cisnęli kuzynkę na poród naturalny bo dziecko do 4 kg a po porodzie wyszło że ponad 4 kg bylo

Dorota jednak mnie to stresuje, bo ze względu na wadę macicy lekarz uważa, żeby nie dopuścić do makrosomii i uniknąć powikłań. Na ostatniej wizycie mówił, że w moim przypadku najbardziej pożądaną wagą dziecka byłoby około 3kg. Pierwszy syn urodził się w 38tc miał 2,5kg i był dzieckiem donoszonym.

Żeby zaniżyć trochę cukry zmodyfikowałam godziny posiłków, jem najpóźniej o 20, i przez dwa dni cukier na czczo 93, więc wynik już lepszy, ale jednak powyżej normy. Zobaczę przez następne dni, może organizm musi się przyzwyczaić do nowego systemu.

Mamameg no wiadomo że stresujesz się ale widać że te zmiany godzin posiłków coś dają także kontynuuj dalej tę metodę bo widać że cukier na czczo się zmniejszył :wink: Trzymam kciuki ;D

Mamameg to pierwszy syn nie byl jakiś duzy moj Karol mial prawie 3800 a ja jestem raczej niska i szczupła maz za to wysoki i duzy :wink: drugi syn mial 2900 a lekarze rokowali 3500 wiec sie duzooo pomylili to faktycznie zalezy od sprzętu jakim dysponują nie zawsze rokowania sie sprawdzają.

E.Olesiak syn nie był duży bo w pierwszej ciąży nie miałam cukrzycy, nie było problemu z przyrostem wagi. Obecny ginekolog twierdzi, że lepiej byłoby żeby drugi syn nie przekroczył 3kg.

Ja teraz tez miałam podejrzenie cukrzycy bo na czczo wychodziło mi podobnie jsk tobie bylam u diabetologa zalecił jesc mniej a czesciej ale teraz przeprowadzilismy sie do swojego domu i duzo sie ruszam juz nie moge liczyc na tesciowa:) i juz tyle nie leze i o dziwo cukier w normie 80 czasem 83 ograniczylam slodycze i slodkie napoje miezylam cukier godzine po posiłku przez tydzien i wychodzi dobrze mmialam nawet taka książkę z przepisami od diabetologa ale nie dalabym rady tak jesc podziwiam wszystkich ktozy podołali i daja rade

No właśnie, z dietą bywa ciężko. Do tej pory po makaronie durum cukier był w porządku, a dzisiaj na granicy normy. Im ciąża wyższa tym większe ryzyko cukrzycy niestety. Na ostatniej wizycie diabetolog zasugerował powtórkę krzywej cukrowej w 24-26tc i jak tak dalej pójdzie to mnie to nie ominie.

Ponadto jutro wybieram się na badanie hemoglobiny glikowanej HbA1c. Na podstawie tego badania można zobaczyć średni poziom cukru z trzech ostatnich miesięcy. Bardzo boje się wyniku, bo wiadomo na początku diety poziom cukru nie był stabilny, przez jakiś czas było dobrze, a teraz na czczo znowu zaczyna skakać.
Mam dużo odpoczywać i zwiększenie wysiłku fizycznego nie wchodzi w grę, wiec tym sposobem cukru nie obniżę. Posiłki nie są duże, ale mam ogromną ochotę na owoce (ostatnio nawet na te nie wskazane czyli banany, gruszkę, winogrono). Na wtorkowej wizycie dowiem się coś więcej, być może jednak dr wprowadzi insulinę.

E.Olesiak a skąd wzięło się u Ciebie podejrzenie cukrzycy? Czy któryś z wyników był zawyżony?
Czy któraś z Was robiła takie badanie?