Usypianie dziecka

Witam,

17 miesięczne dziecko może mieć trudności żeby samo zasnąć i może potrzebować wsparcia ze strony rodzica. Rozumiem, że przy drugim maleństwie może być trudno.

Proponuje różne metody aby wyciszyć dziecko przed porą spania, aby było mu łatwiej zasnąć. Może to będzie pomocne.

Pierwsza sprawa to  sposób mówienia rodzica i wykonywania zadań. Chodzi o głośniejsze mówienie i szybkie wykonywanie czynności. Wiem też, że prosto się mówi a trudniej zrobić.  Jednak jeśli trochę ciszej i jednocześnie spokojniej będziemy mówić oraz nieco wolniej wykonywać czynności to nie będzie to wpływało pobudzająco na dziecko. Czasami taki sposób działania jest związany z temperametem rodzica i trudniej to zmienić. Piszę o tym, aby zwrócić uwagę, że może to nie być dla dziecka bez znaczenia i sprawiać, że jest mu trudniej się wyciszyć. Może czasami warto przyjrzeć się sobie i zastanowić się czy nasze działanie może wpływać na pobudzenie dziecka. Z doświadczenia wiem, że wystarczą czasami drobne zmiany które ułatwią życie każdej ze strony:) Jeśli rodzic zauważy, że powinien coś zmienić to początkowo może trzeba się będzie pilnować, bo zachowanie, może nie być do końca naturalne. Ale jeśli zobaczymy efekty (nie będą czasami odrazu, dziecko musi poczuć różnice) to wejdzie nam w krew:)

Druga sprawa to przytłumione światło, wyłączenie radia czy TV (nawet jeśli dziecko nie ogląda a poprostu jest włączony).

Kolejna propozycja to masażyk, który może być wykonywany wraz z czynnościami pielęgnacyjnymi i nie musi być długi. Warto żeby był przyjemny dla dziecka i wykonywany w spokoju a nie pośpiechu (bo wtedy może nie przynieść rezultatu). Może trwać 3-5 minut. Jeśli będzie dłuższy to super. Nie powinno to być lekkie mizianie, ale bardziej zdecydowany dotyk. Lekkie mizianie może niektóre dzieci dodatkowo pobudzić.

Można robić zabawy w naleśnik - zawijanie w koc, kołdrę czy karimatę. Należy robić to powoli i spokojnie. Wersja szybka jest wersją mocno zabawową i pobudzającą, też świetna ale nie na wyciszenie.  

Mam nadzieje, że moje podpowiedzi będą pomocne.

pozdrawiam serdecznie,

Marta Cholewińska-Dacka

A córeczka pije mleczko ? 
u nas córka starsza ma 18 miesięcy i odkąd skarżyłam KP ( jak miała 10 miesięcy) to zasypia sama z butelka 

czasami faktycznie nas zawoła to ja biorę na rece żeby się przytuliła ale w moment zasypia i ja odkładam do łóżeczka 🥰 

Zostawiasz jej butelkę? 

Na początku trzymałam jej butelkę aż wypije i zaśnie i wychodziłam 

potem zauważyłam ze jej przeszkadzam bo się tylko patrzy na mnie 

wiec się zaczęłam chować 😂😂 

z czasem coraz bliżej drzwi 

aktualnie ma 18 miesięcy i jak wypije butelkę wyrzuca ja (poza łóżeczko) albo przytula w drugiej rece ma smoczka i zawsze przed zaśnięciem bierze smoczka do buzi 

Ja od tygodnia uczę moich chłopaków zasypiać w swym pokoju 3,5roku i1,5roku. Do tej pory zasypiali i mnie na łóżku i ich przenosiłam. Trudno im zasnąć. Jeszcze potrzebują czasu żeby się do tego przyzwyczaić. Ale zauważyłam że lepiej i szybciej jest im zasnąć jak już mamy wyłączone światło i gra tylko telewizor oni oglądają sobie i idziemy później do ich pokoju, niż jak np bawią się, czy od razu z kąpieli. 

Starsza córkę wlansie bujalam do spania k tak praktycznie do 2 lat musiala tak zasypiać , syn ma teraz 6 msc i od początku uczę go zasypiać samego kładę go do łóżeczka, smoczek z pieluszka chwilę się pokręci ale zasypia 

Czy córa uśnie np. z karuzelą?

Jeśli tak, a nie chcesz używać karuzeli to polecam królika z Fisher Price. Ma fajne dźwięki, tj. muzyka, szum, przyroda i chyba można dodać swoje jak dobrze pamiętam, ma kojące światełka które rownież możesz dostosować pod malucha ;) 

Może warto spróbować?

Powodzenia :)

Myszka masz zdjęcie tego krolika ? 
wlansie szukam czegos takiego 

znalszlam chmurkę od fisher price swieci i ma dzieki 

starsza córka do dziś zasypia z misiem od chicco z projektorem ale nie chce kupować drugiego takiego samego tylko coś innego 

Super ten króliczek :) 

Już chyba wiem o który chodzi 🙈 

ale niezbyt ladny predzej dla chłopca 🙈

Tu macie link dziewczyny ♥

Fisher Price KRÓLIK USYPIANKA ZAŚNIJ ZE MNĄ GMN58 9836619143 - Allegro.pl

Gorąco go polecam :)

Córka ma 1,5 roku i ma takiego 

jak mówimy ze idziemy spać 

mis robię jej butelkę a ona leci już do łóżeczka włącza misia i czeka 💛

p

https://allegro.pl/oferta/chicco-mis-3w1-maskotka-lampka-nocna-projektor-10613648175

Pobierz aplikację Allegro - najlepsze ceny, największy wybór, darmowe dostawy. https://allegro.pl/apka

Moja też uwielbia królika ♥

Kiedyś lubiła owieczkę z Chicco jak była malutka ♥

O jeny, my tej owieczki z Chicco nie mogliśmy znieść i się szybko jej pozbyliśmy (na szczęście mały też się nią nie interesował). Niby miała się włączać i reagować na płacz dziecka, a włączała się w jakichś losowych momentach, ale jakoś nigdy wtedy, kiedy mały marudził lub płakał.:D

My mamy tedo krolisia ake dla mnie to kompletna strata kasy. 

Może z 3 razy usnęła z tym szumem.. 

Fajerka

my tak. mamy z Krolikiem Felcia 

miała reagować na płacz a tu nic z tego szu misia tez mamy ale to prędzej chyba pomagali w aucie żeby sie uspokoiła 

Ja miałam szumisia ale używaliśmy przez pierwsze 2 Msc tylko, potem zapomniałam o nim i córka chyba też 

Ja mam ptaszka z whisbear za parę gr na olx kupiłam nowego i dla nas spisał się na 5. Mała sama zasypia w łóżeczku przy tym szumie, a i mnie pomaga usnąć:D

ja teraz rozwazam kupno tej chmurki z fisher price ona chyba ma melodie i kolory chyba fajniejsze niż szumy

Kasia te misie chico  są extra maja tak przyjemna muzykę ze ja to przy jej zasypiam małej tez pomaga zasnąć minus ze nie można go delikatnie zciszyc ale tak to dobór muzyki jest naprawdę fajny spokojny ;)

Fisher prise nie wiem jak w chmurce mamy karuzele z misiami i tam jest szum muzyka i ja to kowie świerszcze i robaki ;) przy ostatnim corka czesto zasypiala teraz się buntuje ;) 

Ale jak bym miała.wybierac między dwoma wygrałby jednak mis chicco;)