17 miesięczne dziecko może mieć trudności żeby samo zasnąć i może potrzebować wsparcia ze strony rodzica. Rozumiem, że przy drugim maleństwie może być trudno.
Proponuje różne metody aby wyciszyć dziecko przed porą spania, aby było mu łatwiej zasnąć. Może to będzie pomocne.
Pierwsza sprawa to sposób mówienia rodzica i wykonywania zadań. Chodzi o głośniejsze mówienie i szybkie wykonywanie czynności. Wiem też, że prosto się mówi a trudniej zrobić. Jednak jeśli trochę ciszej i jednocześnie spokojniej będziemy mówić oraz nieco wolniej wykonywać czynności to nie będzie to wpływało pobudzająco na dziecko. Czasami taki sposób działania jest związany z temperametem rodzica i trudniej to zmienić. Piszę o tym, aby zwrócić uwagę, że może to nie być dla dziecka bez znaczenia i sprawiać, że jest mu trudniej się wyciszyć. Może czasami warto przyjrzeć się sobie i zastanowić się czy nasze działanie może wpływać na pobudzenie dziecka. Z doświadczenia wiem, że wystarczą czasami drobne zmiany które ułatwią życie każdej ze strony:) Jeśli rodzic zauważy, że powinien coś zmienić to początkowo może trzeba się będzie pilnować, bo zachowanie, może nie być do końca naturalne. Ale jeśli zobaczymy efekty (nie będą czasami odrazu, dziecko musi poczuć różnice) to wejdzie nam w krew:)
Druga sprawa to przytłumione światło, wyłączenie radia czy TV (nawet jeśli dziecko nie ogląda a poprostu jest włączony).
Kolejna propozycja to masażyk, który może być wykonywany wraz z czynnościami pielęgnacyjnymi i nie musi być długi. Warto żeby był przyjemny dla dziecka i wykonywany w spokoju a nie pośpiechu (bo wtedy może nie przynieść rezultatu). Może trwać 3-5 minut. Jeśli będzie dłuższy to super. Nie powinno to być lekkie mizianie, ale bardziej zdecydowany dotyk. Lekkie mizianie może niektóre dzieci dodatkowo pobudzić.
Można robić zabawy w naleśnik - zawijanie w koc, kołdrę czy karimatę. Należy robić to powoli i spokojnie. Wersja szybka jest wersją mocno zabawową i pobudzającą, też świetna ale nie na wyciszenie.
Na początku trzymałam jej butelkę aż wypije i zaśnie i wychodziłam
potem zauważyłam ze jej przeszkadzam bo się tylko patrzy na mnie
wiec się zaczęłam chować 😂😂
z czasem coraz bliżej drzwi
aktualnie ma 18 miesięcy i jak wypije butelkę wyrzuca ja (poza łóżeczko) albo przytula w drugiej rece ma smoczka i zawsze przed zaśnięciem bierze smoczka do buzi
Ja od tygodnia uczę moich chłopaków zasypiać w swym pokoju 3,5roku i1,5roku. Do tej pory zasypiali i mnie na łóżku i ich przenosiłam. Trudno im zasnąć. Jeszcze potrzebują czasu żeby się do tego przyzwyczaić. Ale zauważyłam że lepiej i szybciej jest im zasnąć jak już mamy wyłączone światło i gra tylko telewizor oni oglądają sobie i idziemy później do ich pokoju, niż jak np bawią się, czy od razu z kąpieli.
Starsza córkę wlansie bujalam do spania k tak praktycznie do 2 lat musiala tak zasypiać , syn ma teraz 6 msc i od początku uczę go zasypiać samego kładę go do łóżeczka, smoczek z pieluszka chwilę się pokręci ale zasypia
Jeśli tak, a nie chcesz używać karuzeli to polecam królika z Fisher Price. Ma fajne dźwięki, tj. muzyka, szum, przyroda i chyba można dodać swoje jak dobrze pamiętam, ma kojące światełka które rownież możesz dostosować pod malucha ;)
O jeny, my tej owieczki z Chicco nie mogliśmy znieść i się szybko jej pozbyliśmy (na szczęście mały też się nią nie interesował). Niby miała się włączać i reagować na płacz dziecka, a włączała się w jakichś losowych momentach, ale jakoś nigdy wtedy, kiedy mały marudził lub płakał.:D
Ja mam ptaszka z whisbear za parę gr na olx kupiłam nowego i dla nas spisał się na 5. Mała sama zasypia w łóżeczku przy tym szumie, a i mnie pomaga usnąć:D
Kasia te misie chico są extra maja tak przyjemna muzykę ze ja to przy jej zasypiam małej tez pomaga zasnąć minus ze nie można go delikatnie zciszyc ale tak to dobór muzyki jest naprawdę fajny spokojny ;)
Fisher prise nie wiem jak w chmurce mamy karuzele z misiami i tam jest szum muzyka i ja to kowie świerszcze i robaki ;) przy ostatnim corka czesto zasypiala teraz się buntuje ;)
Ale jak bym miała.wybierac między dwoma wygrałby jednak mis chicco;)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.