Nie myślmy o trzustce heheh
żartuję
ale tak poważnie,to samą glukozę w ciąży,to tak ciężko chyba wypić!! ja przez ciążą miałam obciążenie glukoza i przeżyłam bez żadnych dodatków,ale przyznam sie szczerze,że teraz w ciaży pomimo,ze była ta cytryna,to i tak zrobiło mi się gorąco po wypiciu-dlatego uważam,że dobrze się poratować!!!
Ja za pierwszym razem radziłam sobie bez cytryny, ale wtedy nieco wolniej ją sączyłam, bo nikt nie widział, ale i tak było strasznie, natomiast teraz pilnowała mnie znajoma położna i kazała wypić jak najszybciej, ale miałam cytrynkę i dałam radę.
Test obciążenia glukozą - okropność.
Podczas drugiego podejścia zwróciłam wszystko po 40 minutach ale poszłam na badanie bo stwierdziłam że nie dam rady kolejny raz tego wypić.
wyniki były dobre
a na poważnie to ciekawa jestem czy jakiejś innej metody przeprowadzenia tego badania nie można wymyślić.Ja nie miałam nigdy problemów z cukrem wyniki wszystkich badań w ciąży okej , biorąc pod uwagę to ,że nie lubię słodyczy i rzadko je jem to wypicie takiej mikstury jest brrr… nawet jak o tym pomyślę już mi niedobrze
malgorzata.pyszynska co do cukrzycy ciążowej to ja tez byłam wcześniej zdrowa jak ryba a jednak okazało się w ciąży że mam cukrzycę i nie wyobrażam sobie co by było z moim synkiem jak nie zrobiłabym tego badania i nie byłabym na diecie. To że przed ciążą kobieta jest okazem zdrowia nie oznacza że w ciąży wszystkie kłopoty in komplikacja zdrowotne ja ominą , ok trzeba się cieszyć jak tak jest ale trzeba się badać.
Mraczek80 Napisałam ,że w ciąży miałam wszystkie wyniki dobre cukier też, wszystkie zalecane badania zrobiłam. Przecież nie twierdzę żeby nie robić badań.
Dałam radę! cytryny nie pozwoliły mi dolac, i musiałam wypić wszystko jednym haustem… w sumie nie było tak strasznie, ale prawie zasnęłam. gorzej jest teraz, bo w trakcie jedzenia śniadania zaczęło mną telepać… nie wiem o co chodzi. wyniki odbieram w środę, bo robili mi jeszcze tokso i hiv.
Jedyna przyjemność jaką miałam to że Mały zaczął wariowac jak nigdy
Didisia nic ci nie będzie, mnie też trochę telepało jak śniadanie po badaniu zjadłam. Po prostu połóż się spać, jak wstaniesz to będziesz jak nowa
no to jestem juz spokojna, że to jest normalna reakcja! dziękuję Ci!
polecam stronę http://diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=98188&fb_action_ids=1463470787216415&fb_action_types=og.likes
ja to chyba jednak mam tzw. “sweet tooth”, bo samo badanie obciążenia glukozą nie było dla mnie jakąś traumą smakową jak dla niektórych mam… Nie potrzebowałam cytryny. Stwierdziłam, że jak już robić takie badanie, to w warunkach jak najbardziej “sauté”, bez żadnych czynników wspomagających
wypiłam więc na spokojnie (prawie jednym duszkiem) glukozę - chyba 75 mg - i potem siedziałam ciurkiem dwie godziny praktycznie w jednym miejscu. kazano mi jak najmniej zużywać energii na poruszanie się, by nie zakłócić wyników. i o tym trzeba zdecydowanie pamiętać: mało /prawie w ogóle się z miejsca nie ruszać po obciążeniu glukozą!
didisia to dobrze że jesteś już po badaniu to dziwne że nie pozwolili ci dodać cytryny u mnie pozwalali a nawet sami proponowali by łatwiej bylo to wypic a to i tak nie ma znaczenia co do wyniku
Ja miałam tego plusa,że laborantka była super i robiła mi co godzinę nie tylko pobranie krwi,ale też badała cukier glukometrem tak więc wiedziałam,jakie będą wyniki… mnie nie telepało
ale każda kobieta reaguje inaczej! Daj znać Didisia,jakie wyszły te wyniki
trzymam kciuki
Ja strasznie nie lubię badania glukometrem, ponieważ jest to dla mnie bardziej nieprzyjemne niż pobieranie krwi. Na szczęście, na ostatnim badaniu glukozy, znajoma położna wzięła najcieńszą igłę jaką miała i nakłuła mi palec, dzięki temu nic nie poczułam
Gosiu ja miałam i mam glukometr w penie to taki długopis i to ja sobie sama ustalałam jak się ukuć czy bardzo mało czy głębiej. Nawet Jasiowi robiłam pomiar i nie płakał przy tym a igły w nim sa dość cienkie. Wyobraź sobie ja w ciaży robiłam badanie ok 6 razy na dobę
Odebrałam wyniki…
Wbrew tamu co jest napisane w artykule podlinkowanym przez Barbara.Welna. miałam krzywa dwupunktową, na czczo i po 2 h. na czczo miała 90 (o dziwo, bo zazwyczaj wychodziło mi ok 106) a po 2 h 151, a norma na wyniku była do 140.
Dostałam skierowanie do szpitala no ale najwazniejsze by Małemu nie zaszkodzić
I teraz pytanko do Was na dlugo sadzają? dostaje się jakieś leki na cukrzycę ciążową czy tylko dieta regulują poziom cukru?
O kurczę… hmm… tego to nie wiem… myślę,że mogą wziąć na parę dni po to,żeby pilnować i patrzeć,co się dzieje!! aczkolwiek dziwne,bo pierwszy raz słyszę,żeby przy takim wyniku brali do szpitala-no ale może i lepiej jest chuchać na zimne,bo to nigdy nie wiadomo!!! mam nadzieję Didisia,że wszystko się ureguluje i szybko Cię wypuszczą!!!
Tez mam taką nadzieję!!!
Wiesz co lekarz się wahal czy mi dac sierowanie, bo według niego norma to jest 170… ale ja wolę pójść chocby dziś tylko żeby uchronić Małego przed skutkami o jakich się naczytalam czyli przedwczesny poród, obumarcie, wady rozwojowe serduszka, mózgu, nerek… wolę dmuchac na zimne.
Ja robiłam właśnie niedawno test na obciążenie glukozą 75g. U mnie było do tego szczególne wskazanie, ze względu na wysoką wagę urodzeniową pierwszego dziecka(4250g). Przy pierwszej ciąży badanie robiłam w laboratorium, pobierając krew ze zgięcia łokcia. Tym razem skorzystałam z możliwości przeprowadzenia badania za pomocą glukometru w moim Ośrodku Zdrowia. Miałam pobieraną krew z palca, a w przerwach między pobraniami jechałam sobie do domku, bo mam bardzo blisko. Faktycznie po wypiciu całej mikstury czułam się gorzej niż źle, nie pomogła nawet cytryna-bardzo ciężko było mi wypić roztwór. Na szczęście przebrnęłam przez badanie i wyniki okazały sę dobre. Plusem takiego badania z palca jest wynik od ręki oraz mniejsza ilość kłuć, co przy moich problemach z krzepliwością jest bezcenne
Didisa co do cukrzycy ciążowej to ja to przerabiałam ale u mnie dało się to za pomocą diety i łatwo nie było ale dla zdrowia dziecka trzeba, i pamiętaj że owoce mogą bardzo podnosić cukier. Ale to ustalisz z diabetologiem, u nas na lovi sa specjalne diety dla mam z cukrzycą . Tu masz link do wpisów na forum na temat cukrzycy może Ci się przydahttp://lovi.pl/pl/forum/1/157/1
“Jeśli wystąpiła cukrzyca ciążowa, w większości wypadków jej leczenie będzie polegało na odpowiednio zmodyfikowanej diecie niskotłuszczowej. Czasami jednak konieczne jest podawanie insuliny. W trakcie takiej ciąży należy regularnie kontrolować rozwój płodu, gdyż nadmiar glukozy przenikający do płodu może zaburzać jego prawidłowy rozwój (uszkodzenia serca, szkieletu, cewki nerwowej).” źródło Lovi
Dzięki za linka, bo przeoczyłam temat zaraz sobie przestudiuję