Ja do szpitala wezme wrazie czego plyn do dezynfekcji taki malutki rekawiczki i maseczke zeby wrazie czego miec ;) oby nie bylo to potrzebne ;)
U mnie w szpitalu na samym wejściu są rękawiczki i płyn do dezynfekcji i w laboratorium również płyn do dezynfekcji i Panie wręcz każdą zdezynfekować ręce
Mam nadzieje ze takie procedury beda trwaly az do momentu calkowitego zwalczenia wirusa albo ogarniczenia go do minimum zakazen
Ja jestem obecnie w szpitalu. Płyn do dezynfekcji jest na sali. Na sali jestem sama więc maseczki mieć nie muszę. Koniecznie jednak muszę ją zakładać wychodząc na korytarz i się przemieszczając. Co do porodu nie wiem jak to będzie wyglądało. Czy trzeba maseczkę czy nie.
MNPB a co mówią lekarze?
Dziewczyny czy miałyście kiedyś pojemniczek na mocz z białym proszkiem w środku ? Pierwszy raz mi się tak zdarzyło i chyba trzeba wywalić ten proszek czy może macie inne doświadczenie ?
Nie slyszalam nigdy o pojemniku z bialym proszkiem. Sa pojemniki jalowe ktore zapakowane sa szczelnie w woreczek ktory otwieramy chwile przed oddaniem moczu i one nadaj sie doskonale na badanie posiewu i pojemniki niejalowe ktore sa przedawane luzem gdzie przewaznie sa uzywane do zwyklego badania moczu
Wyglada to tak ..
Monika nie nie miałam i nigdy o takim nie słyszałam
Monika sha- może to jakiś konkretny pojemnik na konkretne badanie moczu. Proszku raczej wyrzucać nie trzeba. skoro jest, to w jakimś konkretnym celu. Mnie było do niego jakiejś instrukcji/ informatora?
Ja też miałam do czynienia z pojemnikami na mocz takimi jak Kasia opisuje ale z białym proszkiem pierwszy raz widzę.
A do czego służy ten proszek?
Czy to jest napewno pojemnik na mocz ;)? Bo szczerze mowic ciezko bedzie wogole pobrac mocz do takiej waskiej probowki jak wiekszosc na problem do zwyklego pojemnika.
Ja nigdy nie korzystałam z takiej próbówki, ale oddanie tam próbki graniczy z cudem. Wiem, że niektóre laboratoria takich wymagają. Bo podobno lepsze warunki i mniejsze ryzyko rozlania czy skażenia.
Co do tradycyjnych kubeczków to są zwykłe na badanie ogólne, ale ja i tak zawsze używam jałowych. Nadają się one lepiej na ogólne badanie i mogą być na posiew. Jednak i tutaj wiele laboratoriów na wykonanie posiewu oczekuje kubeczka z taką płytką bakteryjną. Więc to te z płytką są typowo do posiewu.
Ja tez zawsze kupuje jalowe obojetnie jakie badanie mam do wykonania ;) sa one tez bardziej solidniejsze od zwyklych i sie nie wylewaja ;)
MonikaSha być może jest to środek stabilizujący, albo dostałaś złą próbówkę i ten proszek to jest antykoagulant, żeby zrobić badanie biochemiczne z krwi, przeważnie na pomiar stężenia glukozy one są.
Tu fajny filmik z instrukcją pobierania moczu do takiej próbówki:
Kurczę nie mogę dodać filmiku na youtube: z taką końcówką po www.youtube.com : watch?v=sckr8DuYR4Q
Ja zawszę używam jałowego okrągłego pojemnika na mocz ale widziałam dziewczyny jak przychodziły z moczem w próbówkach.
Kasia ja takie same.kupuje. innych nie biorę pod uwagę
Ja odkąd dowiedziałam się o tej metodie próżniowej zawsze pobieram do probówki, jakoś krępuję się iść z takim dużym pojemnikiem moczu.