Acha. To powirm ci ze mnie zaskoczylas. Bzemyslalam zr krzywa zazwyczaj robi sie 3 punktowa. A ile gramow jej pilas 50 czy 75?
U mnie byla 2 punktowa jedna na poczatku a druga po dwoch godz od wypicia glukozy(75)
A jakie sa normy po takiej 2 punktowej . jakbym w sumie dostala taki wynik dwu punktowej to bym sie jeszcze bardziej zdziwila bo bym myslala ze po glukozie mi cukier spadl. A tak widzialam ze po godzinie urosl i po dwoch spadl ponizej wartosci cukru na czczo.
Agniejeska przepraszam zle napisałam mialam 3 punktowa:
4,3
4,6
6,0
Mnie po Świętach czeka krzywa cukrowa jak czytam Wasze wrażenie to zaczynam się baaaaardzo bać…
No to mialas tak jak ja. Tylko w innych jednostkach mialas podane. :-). Ciekawi mnie czemu niektorzy maja dwupunktowa. Moze to ta glukoza 50 g?
Agnieszka Sz. Nie martw sie bedzie dobrze. Ja co prawda slabo sie po niej czulam ale wszystko jest do przejscia.
Nie wiedzialam ze moze byc inna glukoza dwupunktowa myślałam ze Kazda kobieta w ciazy ma taką samą.
Agnieszka nie martw sie nie jest tak źle jak Ci sie wydaje
To tylko kilka minut…Kazda kobieta przychodzi to inaczej.Moje kuzynka mówiła ze mogłaby to wypić jeszcze raz a mi jakos nie podeszło Może u Ciebie też będzie dobrze
Ja także miałam na czczo po godzinie pobieraną krew i po dwóch.
W pierwszej ciąży, to było dwa lata temu, miałam właśnie pobierane raz przed wypiciem a potem dopiero po 2 h i wydaje mi sie, ze piłam 50 a nie 75, także albo sie cos zmieniło od tego czasu albo w tamtym laboratorium tak robią, bo teraz w drugiej ciąży piłam 75g i pobierana krew po 1h i po 2h
Ja w każdej ciąży miałam troszkę inne badanie. Ale nie chciałbym więcej tego pić
Boję się, że to zwymiotuję, bo jak teraz jezdze rano na badania na czczo to bez sniadania sie kiepsko czuje, a jak na pusty zoładek wypije takie świnstewko to może być zwrot natychmiastowy w takiej sytuacji co sie dzieje? Trzeba ponownie przyjechac na badanie nastepnego dnia, tak?
Agnieszka niestety wtedy trzeba powtorzyc badanie. Ale jeslincie to pocieszy to ja tez tak mialam ze na czczo czulam sie zle. A tq glukoze moj organizm chyba przyjal jak posilek. Co prawda nie czulam.sie po niej najlepiej. A jak wrocilam kolo 10 do domu to pierwsze co poszlam spac i spalam do14. I od slodkiego to mnir chyba na tydzien odrzucilo. Ale nie zwymiotowalam a tego sie bardzo balam.
Ja slyszalam ze jest dwupunktowa wlasnie po 50 gramach glukozy. Ale teraz juz zazwyczaj wykonywana jest tylko 75. Moze aneta napisze jaka miala.
agnieska spokojnie , da się przeżyć . Teraz do glukozy panie wyciskają sok z 1/2 cytryny zabijają tym samym ten słodki smak . Pamiętaj tylko ,aby zabrać ze sobą cytrynę . Można również w aptece kupić już gotową glukozę o smaku cytrynowym.
Lola nie wszystkie laboratoria zgadzaja sie na cytryne. Ale lepiej chyba kupic ta glukoze cytrynowa.
Agniejeska dokładnie, u mnie jedno laboratorium, a każda pielęgniarka uwaza co innego i gdybym trafiła na te co nie pozwala z cytryna to nie wiem jakbym dała radę, bo dzien wczesniej bez cytryny niestety wszystko zwróciłam po godzinie
Szczerze powiedziawszy dziwi mnie to, że niektóre z Was miały robiona dwupunktowa glukoze. Bo, że tak to ujmę w normalnych warunkach człowiek na na przerobienie tej glukozy dwie godziny, a kobieta w ciąży, ma godzinę. Więc nie wiem co daje ten dwupunktowy w ciąży skoro najważniejszy dla ciężarnej jest wynik na czczo i właśnie po godzinie. …
Ewelaa a czemu najważniejszy jest wynik po godzinie? Ty mialas za wysoka po godzinie po dwóch?
Najważniejszy jest po godzinie, bo właśnie godzinę ma kobieta ciężarna żeby poradzić sobie z tym cukrem, a jeśli nasz organizm sobie z tym cukrem nie poradzi to “spada” to na dziecko… Ja miałam dobry tylko na czczo, a po godzinie i po dwóch za wysoki. Teraz mam zrobić sobie krzywą cukrowa po porodzie to już wtedy test dwupunktowy, na czczo i po dwóch godzinach.
A widzisz a mi lekarka mowila ze ważniejszy jest wynik po 2 godzinach. Chociaz u mnie to bez różnicy bo po godzinie i tak miescilam się w normach. A jak robisz po porodzie ten dwu punktowy to z 50 gramów czy tez 75?
Dziewczyny ja miałam w ostatnio robioną krzywą. Miałam podane 75 g glukozy i test 2-punktowy. Wiem, że teraz zalecane są 3-punktowe, ale u mnie w laboratorium robią te 2 i lekarz mówil, że jeśli wyniki są w normie, to wszystko jest ok, bo wystarczy jeden wskaźnik odbiegają y od normy żeby stwierdzić, że coś jest nie tak. A jak dwa są dobre czyli ten na czczo i po 2 h, to cukrzyca mało prawdopodobna.
Jeśli chodzi o samo badanie, to musiałam wypić glukozę w ciągu 10 minut i czekać sobie spokojnie 2 h. Nigdzie nie chodzić i nie spacerować. Żadnej cytryny nie jadłam, nawet nie wiedziałam, że można. Bałam się też o samopoczucie, bo zawsze na czczo nienajlepiej się czuję, ale nie było tragedii. Był że mną narzeczony, to mnie zagadywał, czas szybciej zleciał. Polecam kogoś zabrać ze sobą na badanie w razie gdyby było słabo itp.