Oprócz szkoły rodzenia w okresie ciąży warto śledzić i wybrać na innego warsztaty/wykłady dla kobiet w ciąży. Sama będąc w ciąży korzystałam z kilku zajęć tego typu. Bardzo ciekawe wykłady, spotkania ze specjalistami, konsultacje itp. W większości są to zajęcia bezpłatne. Oczywiście zawsze jest tam jakaś reklama np. kosmetyków, ale dzięki temu poznajemy rynek, uczymy się co zwracać uwagę kupując kosmetyki dla dziecka, zwykle też dostajemy jakieś próbki itp. Polecam.
Evelin - tak się zapytam: jesteś pewna? Bo u mnie to się nie nazywa szkoła rodzenia. Jedynie jak zapisywałam się do poradni i wybierałam położną, to Pani w rejestracji powiedziała, abym zgłosiła się koło 32 tc i umówiła na spotkanie z położną. A potem okazało się, że na tym spotkaniu będą jeszcze 2 inne kobiety i położna urządziła Nam szkołę rodzenia Moje uczestnictwo w niej nie było zamierzone, ale skoro jest to korzystam
Może zapytaj się u siebie w poradni, czy jest szansa na jakieś spotkania z położną, aby przygotowała Cię do porodu? Wtedy jest to też czas na poznanie położnej, która przecież po porodzie będzie przychodziła do Ciebie na “kontrole”
Każdej z nas już przed porodem przysługują wizyty położnej, także już wtedy można poznać swoją położną i dopytać o co nas interesuje.
U mnie funkcjonuje bezpłatna szkoła, ale przy szpitalu, w którym nie zamierzam rodzić. Były również kilkudniowe targi dla kobiet w ciąży, bezpłatny wstęp, mnóstwo porad i próbek. Chyba w każdym większym mieście coś się znajdzie. Gorzej w mniejszych czy też na wsi.
Pcheła tak jestem pewna U nas nawet położną poznaje się dopiero jak ona zadzwoni, że chce przyjść. Nie mamy wpływu na to kto to będzie. No chyba, że się opłaci ją
Ale w takim razie skoro przysługują wizyty także przed porodem zorientuję się co i jak bo mam zamiar zmieniać przychodnię z racji zmiany adresu zamieszkania
Warto też wybrać się na warsztaty dla przyszłych rodziców gdzie są organizowane pogadanki i ciekawe wykłady. Są też zajęcia często bezpłatne. U nas “aktywne 9 miesięcy”. Na nich są nie tylko ćwiczenia, ale też wiedza teoretyczna. Teraz wybór jest coraz większy więc mamy spory wybór.
Dziewczyny gdzie szukacie informacji o takich warsztatach? Ja nie wiem, może źle szukam
Możemy odświeżyć ten wątek: https://lovi.pl/pl/forum/1/6264/2 i wrzucać tu info o różnych warsztatach/spotkaniach dla kobiet w ciąży lub z małymi dziećmi.
Evelin, a z jakiej okolicy jesteś?
Evelin na internecie wpisz sobie warsztaty dla kobiet w ciąży i Twoje miasto, to może coś znajdziesz. Na stronie
http://swiadomamama.pl poszukaj czy gdzieś blisko Ciebie nie będą, w przychodniach, galeriach itp.
Czasami, jeśli w okolicy mają być o typu warsztaty to plakaty są w szpitalach czy przychodniach ginekologicznych czy pediatrycznych.
Emmkao jestem z Elbląga. Szukałam kiedyś ale kompletnie nic mi się nie pokazało tylko jakieś spotkanie z 2016r…
Ooo, to dla mnie daleko, daleko…
O, to wpisz sobie w wyszukiwarkę spotkania/warsztaty dla kobie ciąży 2018 i wyszukaj okoliczne miasto.
Zaglądaj bezpośrednio na strony organizatorów: np. Świadoma Mama, Bezpieczny Maluch (to typowo o pierwszej pomocy).
Takie zajęcia są na terenie całej Polski, także w Twojej okolicy też będą.
Jeszcze są warsztaty Mamo to ja, od marca nowa wiosenna edycja, zapisy już trwają: https://mamotoja.pl/mamo-to-ja-warsztaty-gdzie-bedziemy.html
Emmao dziękuję zaraz oblukam
Polecam, będąc w ciąży byłam na tych warsztatach i wykładach. Oprócz wiedzy, zawsze dostaniesz jakieś ulotki, próbki, gadżety, po tym jak będziesz miała szczęście to może uda Ci się coś wygrać dla siebie lub Maleństwa.
Jeszcze jest Szczęśliwe Dziecko Szczęśliwa Mama - też dla kobiet w ciąży, tam w ramach zajęć można załapać się na USG 4D - na tym nie byłam, także nie mam swojego zdania o tych warsztatach i konsultacjach.
Emmkao ale Ty chyba jesteś z jakiegoś dużego miasta nie ?
Ja zapisałam się do szkoły rodzenia, pierwsze dziecko, nie za bardzo mam pojęcie o wychowaniu dziecka tym bardziej,że jedynaczką jestem i jestem całkiem zielona w tej kwestii i wolę się przygotować fizycznie i psychicznie( a kto wie czy mama nie będzie mi udzielać “dobrych rad”) oprócz wykładów korzystam też zajęć praktycznych jeszcze nie byłam ale już się zapisałam na I pomoc i chustonoszenie (po opowieściach położnej jakie zalety ma chusta jestem nią po prostu zafascynowana;)) i chodzę też na ćwiczenia mięśni dna miednicy, emmakao odświeżyłam ten wątek o którym wyżej wspomniałaś i tam napisałam swoje spostrzeżenia na temat takich warsztatów