Pneumokoki są już doustne ? Córka od początku źle znosiła szczepienia po pneumokokach. Zawsze była gorączka
Mnie to zawsze mega stresuje
MamuskaJuliiJana doustna jest szczepionka na rotawirusy :) I taką też córka dostała.
Patrycja ja tez tych szczepien nie lubie a ostatnio kazda wizyta w przychodni to dla nas katorga bo mala poprostu nie lubi tam chodzic po ostatatniej wizycie w szpitalu;/
Rotawirusy.. zastanawiam się teraz nad nimi chociaż nie miałam do dwójki
Teraz rotawirusy są obowiązkowe :) Też wcześniej nie miałam przy dwójce :)
Co do lekarza to moja druga córkę tak jedna pani doktor zraziła ,że jak tylko wchodziłam do przychodni do gabinetu to był krzyk i płacz :o
No teraz rota obowiązków i moim zdaniem super ! W końcu nie trzeba za nie płacić i gdzieś człowiek spokojniejszy, że nawet jak złapie to delikatnie przejdzie .
Pneumokoki jakoś 5 lat temu były wprowadzone do obowiązkowych szczepień, a rotawirusy od ponad 2 lat
Tak pneumokoki 6 lat temu bo córkę mam 6 lat ,a wtedy weszło w obowiązkowe szczepienia jak się urodziła :)
Tak rotawirusy genialnie ze są :)
Córka chyba była też pierwszym rocznikiem, gdzie pneumo były darmowe.
Oo to nie wiedziałam, że rota już też są. Super ;) I tak powinno być bo jednak to podstępne wirusy
Mamusie, szczepiłyście swoje pociechy a meningokoki ? Czy zauważyłyście skutki uboczne ?
My chcemy szczepić. Wyjdzie gdzieś nam w pierwszym tygodniu listopada. Jak Wasze dzieciaczki reagowaly po szczepieniu? Na coś należy zwrócić szczególną uwagę?
Anetka a dlaczego na połowę listopada? Nam lekarz doradził zaszczepić po szczepieniach podstawowych. A znajoma już w 2 miesiącu szczepiła.
Ja ciągle się waham czy szczepić. Już chyba doktorat zrobiłam z tego tematu i nadal nie wiem.
Wszystkie szczepienia są obciążające
Wyjdzie ok. 2 tygodnie po szczepieniu obowiązkowym, tak radziła nam pielęgniarka . Czyli już 5 miesiąc
Ja się nie wypowiem bo nie szczepilam
Iwona ja też właśnie się zastanawiam nad tym szczepieniem. W ogóle jaki jest koszt tej szczepionki?
Starsza córkę szczepiłam. 2 dawki Bexsero na meningokoki B i 1 dawka Nimenrix na meningokoki C. To było kilka lat temu, wtedy za Bexsero płaciłam niecałe 300 zł (teraz koleżanka kupowała za 450zl, bo też byłam ciekawa). Nimenrix nie pamiętam ale był trochę tańszy od Bexsero.
Teraz chyba też będę szczepic ale dopiero przed pójściem do przedszkola.
Ceny są różne. Trzeba szukać najtańszej apteki. Ja ostatnio dzwoniłam do dwóch to powiedzieli 600 zł a koleżanka kupiła w innej za 379zl więc to bardzo duża różnica. Trzeba dzwonić i pytać.
Ja szczepiłam szczepionkami 6w1 a na meningokoki nie szczepiłam po konsultacji z kilkoma lekarzami którzy są negatywnie nastawieni do tych szczepionek. Chciałam też ograniczyć dziecku stresu i wplywu szczepionki. Jedne dzieci podobno źle je znosza.